zaterdag 6 april 2024

Omlandia 1 met hotseknotsvoetbal naar winst in Scheemda

Hotseknotsbegoniavoetbal

Zaterdag 6 april. De temperaturen gaan in heel Nederland naar nieuwe warmterecords voor deze dag. Een fysieke schok voor je lichaam als je moet sporten en daarvoor nog niet hebt kunnen wennen aan dit weertype. Om 16.30u werd de 24,4º aangetikt. 't Kon minder, zegt de Groninger dan.

Hoe anders was het weer van 6 april 1970. Een dag-maximum (!) van 1,7º, non-stop sneeuw vanaf vroege ochtend tot laat op de dag gedurende 15 uur en uitmondend in een witte wereld met een 4-5 cm kleffe sneeuwlaag. In mijn geheugen staat een en ander gegriefd als een heerlijke, koude mijlpaal op weergebied.

In Scheemda trof Omlandia 1 hekkensluiter Scheemda 1. Het grote probleem bij de gastheren is het scoren. Dit laatste is voor Omlandia in mindere mate een probleem. Op moment van schrijven steekt Remco Bolhuis met 25 doelpunten, waarvan 3 in de beker, er met kop en schouders boven de andere topscorers in deze klasse uit. 't Kon minder, zeggen we dan weer.

Over de wedstrijd in en tegen Scheemda kunnen we als liefhebber kort en bondig zijn. Het was niet om aan te zien. Laten we het warme weer maar aanhouden als verzachtende omstandigheid.

Bert Jacobs

De vandaag voor de wedstrijd heel toepasselijke titel hierboven komt van de biografie van Bert Jacobs. Voetballer en markante trainer, recht voor zijn raap, een beetje gek en spelers die hem op handen droegen. Jammer genoeg veel te vroeg overleden in 1999.

Vanaf de eerste minuut werd er gewoon slecht gespeeld aan beide kanten. Het eerste kansje was voor Scheemda, maar invaller-keeper Arjan Riesebeek grijp attent in. Even later schiet Wouter Hoek voorlangs. Dit wordt gevolgd door een vrije trap van Justin ter Harkel. Ook de Scheemda-keeper let goed op en vangt de bal.

Dan wordt Scheemda een paar keer levensgevaarlijk. De eerste kans wordt met een geweldige redding van Arjan onschadelijk gemaakt. Uit de rebound volgt een schot op doel, maar de bal gaat rakelings over. Bij de derde kans voor Scheemda gaat onze laatste man in de fout, wordt gepasseerd en Arjan ziet zich genoodzaakt om fors in te grijpen. De Scheemda-aanvaller gaat neer en de scheidsrechter fluit voor een strafschop. Deze wordt onberispelijk ingeschoten. 1-0 in de 16e minuut.

Drie minuten later mag Omlandia een corner nemen. Scheemda onderschept de corner, maar weet de bal niet goed weg te werken. Opeens volgt een tweede kans en via Remco en via zijn hand, via een verdediger en via de lat gaat de bal het doel in. De scheidsrechter keurt het doelpunt goed. De Scheemda-protesten zijn bescheiden. 1-1 (19'). Dat, de protesten, hebben we wel eens erger meegemaakt.

De wedstrijd gaat met slecht voetbal verder en golft met kleine kansen voor beide teams op en neer. De eerste helft zit er al bijna op als Remco vanuit de middencirkel op rechts wordt aangespeeld. Hij kan de bal goed aannemen, een verdediger uitspelen en alleen op de keeper afgaan. Met een mooi afzwaaiend wippertje naar links passeert de bal de keeper en rolt langzaam het doel in. Scheemda staat met 1-2 achter. Voor hun lijkt het een enorme klap, want ze hebben ook kansen gehad op meer. In de laatste minuut voor rust stuit Wouter in kansrijke positie op de keeper.

Ruben Meier op weg naar Remco na de 1-2

Rust 1-2

Na de rust is het spel niet veel beter. Doelkansen blijven ook nog eens lange tijd uit en Scheemda vecht niet voor de laatste strohalm om degradatie te voorkomen. We komen in de 59e minuut. Weer wordt Remco vanuit het centrum aangespeeld. Dit keer op de linkervleugel en nagenoeg dezelfde situatie als bij de 1-2 herhaalt zich. Nu sluit Remco niet met een wippertje af, maar met een schot langs de keeper in het doel. 1-3, een dikke dreun voor Scheemda.

Flying Dutchman Jeroen Dijkhuizen in de verdediging

Scheemda en Omlandia lijken het wel te geloven in de warmte. Pas in de laatste tien minuten komt de wedstrijd weer een beetje tot leven. Ruben Meier, Jeroen Dijkhuizen en Remco krijgen alle drie van dichtbij nog eens dotten van kansen om te scoren.

Omlandia-kansen in de slotfase worden gemist

Andere kansrijke aanvallen smoren in de Scheemda-verdediging, omdat er soms te lang alleen wordt doorgegaan. Scheemda brengt het slechts tot wat afstandsschoten. Gescoord wordt er niet meer. Het blijft 1-3. Gauw vergeten deze wedstrijd.