zaterdag 13 april 2024

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand

Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op het programma. Op 18 november werd de wedstrijd in Delfzijl gestaakt in de slotminuten wegens 'verbaal geweld tegen Jan en alleman', hetgeen spelregeltechnisch (geen reden om te staken) niet eens mogelijk was. Het werd en bleef ook na uitspelen van het restant een 2-1 overwinning voor NEC.

Vandaag beloofde het in theorie weer lastig te worden voor Omlandia. Vaste keeper Devon Harmsma is nog steeds geblesseerd, zoon Robert, meestal laatste man, was afwezig en tot overmaat van 'ramp' ging verdediger Fabio Marongiu op de bank zitten met een lichte enkelblessure. 

Mijn gevoel zei me vooraf, dat de laatste Omlandia-linie zwaar op de proef zou gaan worden. De voornaamste reden: de vervangers waren in elk geval niet goed op elkaar ingespeeld. Zevenentwintig minuten lang leek het voorgevoel bewaarheid te worden. Omlandia werd compleet overhoop gelopen. 

Om 14.33 werd er door scheidsrechter Westra gefloten voor de aftrap. 

Vliegende Remco, die met achterwaarts tikje probeert te scoren

In zak en as

NEC ging overweldigend van start. Mede door een slechte positionele opstelling van onze Ten Boersters regen de kansen zich aaneen in de aanvangsfase. Qua kijkgenot kwamen de toeschouwers absoluut aan hun trekken, al moesten velen ook teleurgesteld worden na het laatste fluitsignaal.

Minuutsgewijs gebeurde het volgende:

1'- Een NEC-aanvaller wordt volledig vrij voor het doel van keeper Arjan Riesebeek gezet. Hij schiet, maar deze geweldige eerste kans gaat gelukkig voor de Ten Boersters hoog over.

5'- NEC mag schieten vanaf zo'n 25m. Arjan pakt de bal.

13'- Een nieuwe superkans voor NEC na een dikke fout in de verdediging. Via de vuisten van Arjan komt de bal op de lat en gaat weer over. 

14'- Goal! NEC scoort van dichtbij de 0-1 uit de toegekende corner.

19'- Weer een superkans voor NEC, weer staat Arjan op de goede plek. De bal wordt met de vuisten uit het doel geslagen.

21'- Het eerste wapenfeit van Omlandia. Wouter Hoek worstelt zich het strafschopgebied in, hij wacht misschien iets te lang voor een kansrijk schot, maar in tweede instantie lukt het alsnog om op doel te schieten. De Delfzijlster keeper kan de bal nog net tot corner wegtikken.

27'- Kans 6. NEC valt over de rechtervleugel aan. Een mooie voorzet komt op de 11m-stip waar geen kip staat. Wel is Jeroen Dijkhuizen attent en als eerste bij de bal. 'Weg ermee', zijn motto.

Ruben Hummel is vlak hiervoor met een blessure uitgevallen en de enkelblessure van Fabio staat een wissel gelukkig niet in de weg. Het kan toeval zijn, maar na de wissel begint het een beetje beter te lopen bij Omlandia. 

29'- Jeroen bemoeit zich met de aanval en dringt ook het strafschopgebied van NEC binnen. Een voorzet volgt richting topscorer Remco Bolhuis. Zijn schot gaat via de keeper naast.

39'- Ricardo van Coevorden krijgt een kans, maar zijn schot op doel is te zacht en gaat bovendien naast.

40'- NEC schiet vanaf zo'n 20m naast.

43'- Goal! NEC krijgt een vrije trap en schiet direct op doel. Hoewel Arjan de bal eerst weet tegen te houden, is de rebound wel raak. 0-2.

45'- NEC lukt het ver vanaf links de bal naar de rechtsvoor te krijgen. De aanvaller schiet weer naast.

Zoekplaatje

Rust 0-2

Als een feniks uit zijn as

Gezien de vele 'incidenten' achterin bij Omlandia en de enorme druk van NEC dacht ik dat de boel achterin steeds chaotischer zou worden en de zaak organisatorisch dus in elkaar zou storten. Achteraf moet gezegd worden, dat de defensie met Arjan, Fabio, Ruben Meier, Justin ter Harkel en Quinten Luider zich geweldig herpakt hebben. Een extra ster voor de laatstgenoemde in dit geval, want Quinten is nog geen 18 jaar. Hij kan terugkijken op een geweldige partij voetbal.

Maar ...., Omlandia komt ook als team herboren uit de kleedkamer. Alsof ze een godenelixer hadden gedronken.

47'- Kleine kansjes voor Omlandia waar meer uitgehaald had kunnen worden.

51'- Wouter Hoek passt op Remco. Die draait als een ballerina een pirouette en schiet over.

53'- Invaller Ferry Knol schiet naast.

56'- Remco schiet nogmaals over.

58'- Weer een schot van Omlandia dat over gaat.


De 1-2 van Jeroen Dijkhuizen 'under construction'

61'- Goal! Nu is het plotseling kans op kans voor Omlandia. Bodhi Prenger neemt een keurige corner. In een zee van spelers ramt Jeroen Dijkhuizen de bal van dichtbij in het doel, 1-2.

En hier de 'komeet' van Ferry Knol naar 2-2 in aanbouw

72'- Goal! Vrije trap voor Omlandia. In gesprek met Martin Hospers meld ik, dat Justin voor de zuivere trap en voorzet is en Ferry voor de loeiharde knal op doel. Dus moet Ferry de vrije trap nemen. De bal ligt zo'n 20m voor het doel. Ferry doet het zoals gezegd en poeiert de bal als een komeet langs de keeper. 2-2.

75'- Weer krijgt NEC een kans om op voorsprong te komen. Een superkans van dichtbij, maar de bal wordt geblokt. Omlandia ontsnapt.

81'- Een super-super-superkans volgt opnieuw voor NEC. Arjan wordt vanaf links gepasseerd en er wordt op het lege doel gemikt, maar de bal gaat tot verbazing van iedereen voorlangs. Het is een zeldzame middag voor Omlandia.

87'- Goal! NEC oogt murw geslagen door de dure missers, daarnaast beheerste Omlandia nagenoeg de hele tweede helft het spelbeeld. Uit zijn as herrezen na de waardeloze eerste helft, en hoe kon NEC het zo uit handen geven de grote vraag bij velen. Een lange bal uit de achterhoede van Omlandia gaat naar Remco. Die speelt de bal direct door richting de mee opgekomen Wouter Hoek. Hij dendert richting strafschopgebied en schiet de bal langs de NEC-keeper. 3-2. Hoe is het mogelijk. 

De wedstrijd is gespeeld. NEC probeert het nog, maar met keihard werken wordt de winst toch binnen gesleept. Een wonderbaarlijke winst, maar verdiend op basis van de enorme teamspirit die ik zag.

Statistieken Omlandia 1 - NEC Delfzijl 1 (1e +2e heft = totaal):

Corners: 3+2=5 resp. 4+2=6

Kansen: 4+9=13 resp. 9+2=11

Doelpunten: 0+3=3 resp. 2+0=2

Efficiency: 23% resp. 18%






























Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...