zaterdag 20 april 2024

'Opvreten'

Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw in de komende nachtelijke uurtjes lijkt zelfs mogelijk. In Ten Boer staat Omlandia 1 - Holwierde 1 op de agenda. In Holwierde werd het eind november op een superslecht veld 4-0 voor de thuisclub. Er zat toen ook geen enkele lijn in het spel van de Ten Boersters. 'Teleurstellend', noemde ik het destijds. 'Veel slechter zou het dit keer toch niet kunnen gaan', dacht ik.

Met kansen op een periodetitel en revanchegedachten zou je vanzelfsprekend een op en top gemotiveerd Omlandia 1 verwachten. Het zelfvertrouwen na een lange ongeslagen reeks wedstrijden zou er ook moeten zijn. 'Opvreten gaan we ze!', het motto van vandaag. Hoe mis kun je het soms hebben.

Met hoge verwachtingen kwamen daarom vele dorpsgenoten en uw blogger richting het voetbalcomplex op de Sportlaan. Zelfs vrouw en kind kwamen weer eens langs om te genieten. Hoe wreed kunnen we soms ontwaken uit een mooie droom. Zoals deze middag bijvoorbeeld.

'Niet doen'

Net als in Holwierde had Omlandia al snel op voorsprong kunnen staan. Spits Remco Bolhuis kreeg al na een halve minuut een dot van een kans om de score te openen. De bal eindigde naast het doel in het zijnet. Direct was er spektakel in dezelfde minuut aan de overkant. Een Holwierder aanvaller breekt door en wordt neergelegd. Als altijd noemen we geen namen in negatieve zin. De fout is immers dan eigenlijk al ergens eerder gemaakt.

Een strafschop dus en die wordt door Holwierde benut. Omlandia staat achter met 0-1. Wat een domper. Het is ook nog het debuut van de jonge 18-jarige Sem Hovenkamp. Hij is wegens blessures de zoveelste inval-keeper en had zich van zijn debuut vast meer voorgesteld.

Enkele weken schreef ik het volgende ook al. Het neerhalen in het strafschopgebied van een doorgebroken speler is statistisch gezien in het algemeen een hele domme en zinloze actie. Een strafschop levert namelijk circa 80% kans op een doelpunt en de aanvaller scoort bij het gewoon door laten voetballen gemiddeld maar 25%, ook als hij alleen op de keeper afgaat.

De keeper, de hoek, de snelheid en balcontrole, en de mentale spanning om te scoren zijn de oorzaken van het veel lagere percentage. Het onderwijs op school, maar ook spelers en coaches (verbieden), moeten op rekenkundig gebied dus nog een inhaalslag maken.

"Handen omhoog of ik schiet", het begin van het drama.

Na de 0-1 verwacht je een Omlandia dat op jacht gaat naar de gelijkmaker. Zelf zou ik daarom de verdediging ter extra bescherming van de jonge Sem wat compacter hebben laten spelen. Nu zag ik achterin gaten tussen de spelers in de laatste linie waar met gemak een tanker door kon. Het was de goden verzoeken en die kwamen uit Holwierde vandaag.

De 0-2 viel in de 16e minuut na een aanval over rechts en door het centrum. Eerst leek de bal nog te worden tegengehouden, maar de rebound was wel raak. Zelf krijgt Omlandia pas in de 24e minuut een tweede kans. Via Wouter Hoek, Bodhi Prenger en Jeremy van Coevorden mag de laatste aanleggen voor een schot. De bal gaat naast.

26'- Goal! 0-3 voor Holwierde met een afstandsschot vanuit het centrum door Tim Visscher. De speler kreeg alle tijd om aan te leggen. Ondertussen oogt het spel van Omlandia vanuit strategisch oogpunt gezien dramatisch.

27'- Goal! 0-4 voor Holwierde door Thijs Sonneveld na een aanval over rechts. Nog twee kansen volgen er snel na. De dubbele cijfers verschijnen aan de horizon.

34'- De eerste goede aanval van Omlandia. Via Corné Dijkstra, Wouter Hoek en Remco krijgt Omlandia van dichtbij tot tweemaal toe de kans om te scoren. Dikke pech, de bal gaat via de keeper naast.

40'- Goal! Strafschop nummer twee voor Holwierde. Het is een complete voetbaltechnische ramp bij Omlandia. Ook deze wordt benut. 0-5.

44'- Goal! 1-5. Jeremy krult uit het niets met een prachtig schot de bal over de keeper net onder de lat.

Rust 1-5

Het kan nog. Het enige scenario in positieve zin is nu Heerenveen - Ajax van 7-5-1950. Heerenveen komt met 1-5 achter en wint met 6-5. Een memorabele comeback. Ene Abe Lenstra gooide een extra kooltje destijds op het vuur en scoorde zelf twee maal. Ook Omlandia heeft een prima voorhoede en je moet je toch ergens aan vastklampen. Ook vorige week gaf niemand na een half uur nog een cent voor Omlandia's kansen (van 0-2 naar 3-2). Op herhaling dus.

De start van de tweede helft was goed met invaller Ferry Knol nu in het veld. In kansrijke positie verstapt hij zich en mist de kans op 2-5. Hierna zakt Omlandia weer in, krijgt absoluut geen grip op het Holwierder spel en verliest langzaam maar zeker het geloof op een wonder. Sem Hovenkamp moet zelfs drie keer op rij als laatste ingrijpen om een grotere achterstand te voorkomen. Het o zo mooie scenario is heel ver weg.

De lichaamstaal zegt boekdelen.

Jeremy mag nog eens schieten (70'), de keeper vangt de bal. Wouter krijgt een goede kans, maar stuit op de keeper (76'), en Remco schiet net naast (79'). Dan is het weer de beurt van Holwierde. Bij hun lukt vrijwel alles vanmiddag. Ze spelen echter ook goed, snel en beweeglijk en zijn zeker beter dan Omlandia.

Goal! In de 84e minuut staat de 1-6 op het bord door Robbie ten Hove. Een mooie aanval en een formidabele draai en schot langs keeper Sem het eindresultaat. Een mooi debuut is Sem niet gegund.

We komen in de slotminuten. Holwierde gelooft het wel. Omlandia mag als laatste aanleggen voor een schot. Het is invaller Sem van Dijk die nog een keer mag schieten. Ook hij mist.

Als supporter, voetballiefhebber, gelovend in een eventuele promotie (weg periodetitel) ben ik vandaag langs de lijn KO geslagen. Wat een dreun! Maar..... gelukkig is het maar een spelletje.