zaterdag 11 mei 2024

Revanche voor Omlandia tegen Rood Zwart Baflo

Borussia Mönchengladbach 12–0 Borussia Dortmund (29 april 1978)

Zaterdag 11 mei. De competitie zit er bijna op met nog twee wedstrijden te gaan. Tegenstander Rood Zwart Baflo mag onder een strakblauwe lucht en bij zo'n 20º in Ten Boer vechten om degradatie te vermijden. Slechts drie overwinningen boekten ze tot op heden. Omlandia was echter wel één van de slachtoffers op een veel te donker veld in Baflo op 9 december.

Theoretisch is er nog een sprankje hoop op een periodetitel, maar dan moeten er wel wonderen gebeuren. Om te beginnen moet er volgende week met ruim tien doelpunten verschil of meer gewonnen worden bij ZEC (thuis 7-1). Dat het kan, bewijst bovengenoemde uitslag in de titel, want er moest toen ook ruim gewonnen worden en dat deed Borussia 'Gladbach'. Alleen, het was net niet genoeg voor het kampioenschap.

Dat je er tot het bittere eind in moet geloven, liet ook FC Groningen dit seizoen zien. Promoveren na een 14e plek op de ranglijst in november. Een scenario wat een film waard is. Ongelooflijk.

De meeste spelers op het veld hadden aan het FCG-feestje van vrijdagavond meegedaan. Dat ze verticaal op het veld stonden, was dus eigenlijk ook al een wonder. En ze bewogen zelfs, alweer ongelooflijk. Onder leiding van scheidsrechter Bulthuis werd even na half drie afgetrapt. Omlandia begon best goed.

De eerste waarschuwing was een kopbal die ver over ging. Vele bijzondere situaties volgden.

3'- Goal! Een mooie aanval via Jeremy van Coevorden naar Ruben Meier in de hoek van de 16m. Zijn voorzet richting Ferry Knol is perfect. Ferry schiet de bal strak in het doel. 1-0.

10'- Goal! Remco Bolhuis krijgt de bal en draait als een slang om zijn man het strafschopgebied in. Hij wordt neergelegd. Hij scoort alsnog uit de toegekende strafschop. 2-0. Ik pak het schema met dubbele cijfers erbij.

14'- Vanaf de linker zijlijn schiet een Rood Zwart-speler op goal. De bal komt rechts op de lat naast keeper Devon Harmsma en stuitert het veld weer in. Een gelukje en een duidelijke waarschuwing van Baflo.

19'- Omlandia heerst op het veld en de ene aanval na de andere volgt. Ferry plaatst een vrije trap in de uiterste hoek. De keeper slaat de bal nog net naar corner.

20'- Jeremy ontvangt de bal uit de corner en schiet op doel. De bal gaat via de lat over.

23'- Een plotselinge superkans voor Baflo. Met een snoekduik moet Devon tot twee keer een tegendoeldoelpunt voorkomen.

24'- Rood Zwart Baflo moet met tien man verder. Op 25m van het doel passeert Jeremy zijn verdediger, die hem op het laatst aantikt. Het was nog niet de laatste man van Baflo, wel een heel kansrijke situatie voor Omlandia. Ik zag er niet direct een rode kaart in, maar de scheidsrechter was onverbiddelijk. De wedstrijd lijkt met de beslissing al ver voor het eind hiermee te zijn beslist.

26'-vrije trap voor Omlandia. Ferry Knol rechts.

26'- Vrije trap Ferry richting Corné Dijkstra in het doelgebied. Hij tikt de bal via de lat net over.

28'- Kansje voor Remco (gemist) en even later voor Ferry. Zijn harde schot gaat net naast.

31'- Een schot van Bodhi Prenger wordt met de vuisten van de keeper nog net tegengehouden. Omlandia laat hierna de teugels vieren. Een fout, want Baflo krijgt goede kansen.

34'- Een mooie aanval van Baflo over de rechtervleugel. Een voorzet volgt, een hard schot op doel volgt, maar de bal gaat weer via de vuisten van Devon over.

38'- Een foute terugspeelbal van Omlandia levert Baflo bijna een superkans op, maar weer is Devon scherp en redt de situatie nog net op tijd.

42'- Superkans Baflo. Een bal vanaf links ligt opeens voor het inschieten klaar, maar er is geen Bafloër op de plek vlak voor het doel te bekennen.

Rust 2-0.

'Joost mag het weten'

48'- Jeremy schiet op doel. De bal gaat over.

51'- Twee kansen op rij voor Baflo. Robert Dijkhuizen tikt beide keren nog net op tijd de bal weg en later Devon ook nog eens.

53'- Jeremy schiet loeihard recht op de keeper af.

54'- Goal! Kans 13. Een mooie aanval door het centrum komt bij Ruben, die de bal doorspeelt naar Ferry. Met weer een strak schot verschalkt hij de keeper.3-0.

59'- Goal! De speaker zei iets van een verdedigend gelukje voor Omlandia. Ik zie echter een ongelooflijke atletische draai van Remco, die een verdediger op het verkeerde been zet en tegelijk met een tikje van zijn rechtervoet de bal naar rechts speelt. Ook de aanstormende keeper wordt daardoor op het verkeerde been gezet. Remco kan nog net op tijd opstaan om de bal in het lege doel te schieten. Superknap en technisch. 4-0.

Hierna raakte ik aan de praat met de Europapa van Mart Schollema. Hij zag zijn zoon direct drie kansen op rij missen. 'Een ernstig gesprek zou na de wedstrijd volgen', beloofde hij me. Er was verder een ogenschijnlijk heel ernstige blessure bij een Baflo-speler (achilles?), door iets te fel, maar hopelijk onopzettelijk, storend werk van achteren van een Omlandiaan. Heel triest leek het allemaal bij de speler.

De gang en snelheid ging hierna een beetje uit de wedstrijd en er volgden geen doelpunten meer. Het bleef 4-0.

Volgende week volgt een superspannende ontknoping om het kampioenschap en om de laatste periodetitel. Dat is nu al wel zeker. De corteo in Zandeweer en elders op de Groninger voetbalvelden begint om half twee. Wees er op tijd bij i.v.m. de verwachte toeloop.

Dus Zandeweer 18 mei, 'the place to be'. Joost in Malmö slaat de boel intussen kort en 'klein'. Hij wint zeker niet.