Vuurwerk en bijzaken belemmeren mogelijke periodetitel Omlandia 1

Zandeweer 1-Omlandia 1

"We hebben nog iets goed te maken"

Zaterdag 18 mei. De slotdag in een superspannende competitie in klasse 4E. We vallen maar direct met de deur in huis. Alle scenario's van de drie concurrenten om de periodetitel werden uitgevoerd zoals vorige week door mij geschetst. Ze verloren! Scenario's waarin maar weinig andere mensen, zowel spelers als supporters, in geloofden. Omlandia moest dan natuurlijk wel even winnen van de nummer negen op de ranglijst. Theoretisch een niet onmogelijke opgave.

Als speler, nu nog schaker, ga ik nog en ging ik altijd er vanuit dat er vooraf dus een mogelijkheid is op succes, titel, of wat dan ook. Mijn motto en strijdplan: 'Volle bak er in vanaf minuut één'. Agressief spelen en de tegenstander figuurlijk bij de keel proberen te grijpen. Vol goede moed toog ik in heerlijk warm lenteweer naar Zandeweer, want Omlandia heeft natuurlijk dezelfde mindset. Toch?

"Jelle, je wordt 'muchas' bedankt"

Slechts een dikke twintigtal Ten Boerster supporters vergezelden me naar het veld waarop Omlandia bij vrijwel dezelfde omstandigheden vorig jaar een beschamende nederlaag in de beker leed. "We hebben nog iets goed te maken", is dan altijd mijn eerste gedachte. Ook een extra motivatie. Natuurlijk er was in Ten Boer al een dikke 7-1 winst, maar met het spelersmateriaal en de topscorer van deze klasse in ons midden moest winst in de uitwedstrijd ook mogelijk zijn.

Ook alle drama's in de competitie kunnen in theorie vandaag goedgemaakt worden. Ik noem de vele onnodige rode en gele kaarten, de gestaakte wedstrijden, de twee punten in mindering en er is vast nog wel iets te bedenken.

Vuurwerk

Ik weet dat ik tegen het zere been van velen trap, maar ik ben voor een direct verbod op elke vorm van vuurwerk en rook op een sportterrein en stadion. Ik wacht al een poosje op de eerste dodelijke toeschouwers in de Eredivisie of elders, die in de rook zonder zicht hysterisch worden en in paniek van de trappen vallen en anderen meesleuren.
Omdat nu een Zandeweerster een tanden-wereldster in Spanje zou worden, werden er voor aanvang al belachelijk zware knallen en vuurpijlen gelanceerd. Mijn tinnitus daarmee nog eens een extra zware piep bezorgend. 'Bedankt gastheren, een geweldige ontvangst is altijd leuk' (voor de duidelijkheid: cynisch bedoeld). Alleen wist ik op dat moment nog niet wat er nog meer komen ging.

Maar goed, eerst wat doden tellen in de toekomst, want dan pas zien mensen in, dat het misschien in deze wereld geen goed idee is om in mensenmassa's dit soort zaken te accepteren. We gaan naar de wedstrijd.

In de eerste helft had Omlandia al vrij snel met 0-1 achter kunnen staan, maar keeper Devon Harmsma behoedt zijn team voor een achterstand. We zijn dan in de tiende minuut. Hierna neemt Omlandia het heft in handen, maar toch lijkt het op de momenten, dat het belangrijk is, aan wilskracht te ontbreken. Veel kansen zien we en toch is het spel niet overtuigend. De Zandeweersters verdedigen zich taai en hun keeper had daarnaast een topdag. Een extra tandje erbij dus, zeg je dan als buitenstaander.

Net voorlangs door jeroen Dijkhuizen

Kansen voor Ferry Knol (2x schoten van afstand), Jeroen Dijkhuizen (net voorlangs), Corné Dijkstra en Remco Bolhuis met drie kopballen, Bodhi Prenger (schiet over), zijn al de revu gepasseerd. Kans acht is een slechte bal van de Zandeweer-keeper naar een verdediger. Er volgt op storen van Remco geknoei met de bal en net als je denkt, dat het niet meer wil, en Remco ziet vallen, tilt Remco met een ultieme poging de bal met een wippertje in het doel. Typisch een topscorer-doelpunt, 0-1. Wel verdiend deze voorsprong.

Ik zit een en ander nog te noteren en er is al weer gejuich. Uit het niets scoort Zandeweer en ik heb het gemist. Een voorzet vanaf de achterlijn, een misser in de Omlandia-defensie en de bal wordt langs Devon gepoeierd, 1-1. Het is al de 39e minuut en Omlandia kan opnieuw beginnen. Vier kansen volgen nog voor rust, twee van Corné en twee andere schietkansen. Telkens is de Zandeweer-keeper de verstorende factor bij de totaal twaalf kansen (!) tegen drie tot vier voor Zandeweer.

Rust 1-1

Waar rook is, is vuur en een schandaal

Na de rust zou Omlandia de wedstrijd moeten doen kantelen gezien het spelbeeld. Ze begonnen echter weer superslecht en ontsnappen in de 54e minuut aan een achterstand. Een knap schot van Zandeweer op de linkerpaal vanaf rechts stuitert het veld weer in, maar Robert Dijkhuizen, die een lastige middag had, voorkomt een herkansing. Even later staat het echter toch 2-1 voor Zandeweer. Een aanval over de linkervleugel, en het uitspelen van een Omlandia-verdediger wordt in de 59e minuut gevolgd door een hard schot langs Devon. Wat een mentale dreun. Ondertussen volgden de ontwikkelingen op andere velden elkaar op. Allemaal in het voordeel van Omlandia.

Goal! Fabio scoort de 2-2

In de 60e minuut is er een overtreding op Remco, de afstand zo'n 20m tot doel. Ferry of Fabio zou de vrije trap nemen. Het werd Fabio, die de bal op schitterende wijze in de linker bovenhoek schiet, 2-2.

Weer kan Omlandia opnieuw beginnen. Het warme weer eist echter ook zijn tol en niet elke speler heeft de energie meer voor een laatste aanvalsgolf. Toch volgen weer vele kansen, maar het Omlandia-vizier staat bij weinigen op scherp.
Corné schiet over, een kopbal van Remco, Roël de Vos kopt rakelings langs de rechterpaal en schiet keihard op doel, evenals Ferry met een hard schot. Telkens was de keeper op de juiste plek. Dus geen doelpunten.
'Oranjeman', een hinderlijke sta-in-de-weg

Ondertussen ontsnapt Omlandia aan een nieuwe achterstand. Een superkans van Zandeweer wordt tegen de kruising geschoten. We gaan naar de 80e minuut.

Opeens wordt de wedstrijd om raadselachtige redenen stilgelegd. Met een periodetitel op het spel (!) wordt het spel onderbroken voor dichte mist, Oekraïne-achtige knallen, vuurpijlen en het Wienersangerknapenkoor. Allemaal voor Jelle, een tandarts i.o. in Spanje, het moet niet gekker worden. Of de 80-jarige oorlog opnieuw is begonnen. Maar ...., het is een grof schandaal! Als het met toestemming van de scheidsrechter is gebeurd, is het zelfs nog een gradatie erger.

Zandeweer, dit is en was niet leuk, dit is frustrerend voor de blogger, Ten Boersters, is competitievervalsend, ritme- en wedstrijdverstorend en in strijd met alles waar faire sport voor staat. Ik heb het dan nog niet eens over de tinnitus in mijn oor, die ongekende vormen aannam. Ik denk na over een miljoenenclaim. Zelfs kleine kinderen liepen met vingers in de oren en vonden het niet leuk.

Ook op het veld nemen de frustraties toe. De scheidsrechter is aardig en weigert op de laatste dag kaarten uit te delen. Remco wordt duidelijk in de 16-m tegen de grond gekwakt, maar er wordt niet voor gefloten. Omlandia probeert het met man en macht, en de verdediging wordt verlaten. Het levert wel een viertal goede voorzetten op en ..... ook risico's achterin bij Omlandia.

De winnende goal wil maar niet vallen bij Omlandia en dan gebeurt in de 90e minuut het wel aan de overkant. Een man-meer-situatie wordt perfect uitgespeeld door Zandeweer en de 3-2 is een feit. Op dat moment maakte het echter niet veel meer uit.

De lichaamstaal spreekt boekdelen

Het seizoen is voorbij. Wat een frustrerende slotdag. Bij winst was er dus een periodetitel geweest.

Verder moet Omlandia beseffen, dat er veel meer in had kunnen zitten. Dat besef moet echter vanaf dag 1 van de competitie bij iedereen aanwezig zijn. Nog belangrijker is dat je als selectie ook gelooft, dat er wat te halen is in een competitie. Ik heb dat geloof in deze heren gehad, maar dat geloof was er niet (direct) bij alle spelers van de selectie. De talloze totaal onnodige punten die als Sinterklaas cadeau zijn gegeven aan de tegenstanders en de KNVB (punten in mindering) het bewijs ervan.

Daarnaast roep ik Omlandia op om als nieuw beleid alvast vuurwerk voor eeuwig te verbannen en dit uitsluitend in het spelsysteem op het voetbalveld te accepteren. Kunnen we later trots zeggen dat we de eerste waren. In Ten Boer begint de victorie!

O ja, DVC Appingedam 1 werd kampioen. Van harte gefeliciteerd, heren.