zaterdag 23 maart 2024

Effectiever Omlandia 1 trekt weer winst tegen Middelstum over de streep

Omlandia's wit-blauw tegen Middelstums blauw-wit

Zaterdag 23 maart. Een frisse dag met wat regen- en hagelbuien en een stevige wind zorgt nog niet voor een aangenaam buiten toeven. Op het programma staat in Ten Boer Omlandia 1 (6e) tegen Middelstum 1 (2e). Twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn.

Onbewust kies ik in eerste instantie voor nagenoeg dezelfde blogtitel als de vorige keer op 4 november toen Omlandia met 'hangen en wurgen' een 1-3 winst binnensleepte onder kletsnatte, inktzwarte wolken en kille temperaturen. Gelukkig komt de zon er nu wel met regelmaat bij.

De blogtitel heb ik aangepast. Het wil wel zeggen, dat het ook nu weer een echte derby was. We zagen twee hardwerkende en zwoegende ploegen die probeerden te winnen. Het was ook een wedstrijd met twee gezichten, want dit keer kwam Omlandia er in de eerste helft totaal niet aan te pas. Ook nu weer was Jan Oosterbeek invaller-keeper voor de nog steeds geblesseerde Devon Harmsma. Dit keer kon hij de ligstoel en boek thuislaten.

De wind van voren

Vastgehouden / vasthoudende Wouter Hoek belangrijk

Of Omlandia bewust koos voor het speeltype in de eerste helft durf ik te betwijfelen. Wel hadden ze de wind tegen. Middelstum, fel spelend en goed druk zettend, ging het daardoor redelijk gemakkelijk af. Slecht positiespel bij Omlandia, veel foute passing en ongelukkig storen deden de rest. Omlandia heeft de doelman van Middelstum niet echt in de ogen kunnen kijken. Ik noteerde helemaal niets positiefs voor onze Ten Boerster heren in de eerste 45 minuten. Over de hele, best wel enerverende, wedstrijd waren er echter wel in totaal 24 kansrijke doelsituaties aan beide kanten.

Middelstum controleerde en beheerste het spel in de eerste helft dus. De eerste aanval had direct de 0-1 kunnen betekenen. Minuutsgewijs ging het als volgt:

5'- Middelstum valt aan door het centrum en kan op doel schieten. Keeper-middenvelder-invaller Jan Oosterbeek redt in eerste instantie, het blijft gevaarlijk, maar de verdediging redt in de rebound.
10'-Middelstum mag twee corners op rij nemen. Een hieruit voortvloeiend afstandsschot wordt geblokt in de verdediging.
13'- Weer een schot op het doel van Jan. Hij redt alsof hij al zijn hele leven lang keeper is.
23'- Middelstum scoort. Voor mij leek het een doelpunt, maar ze wordt afgekeurd wegens buitenspel. Middelstum protesteert niet.
27'- Weer een afstandsschot van Middelstum. De bal gaat vanaf zo'n 30m over het doel.

29'- En de volgende, ook een afstandsschot. Jan onderschept dit keer de bal.
43'- Zowaar twee corners voor Omlandia op rij, maar geen kans. In de counter vliegt Middenspel naar de overkant, speelt vervolgens twee verdedigers en invaller-keeper Jan uit. Dit keer is de 7e aanval raak. 0-1
45'- In de laatste minuut mag Middelstum nog eens van ver schieten. De bal is een prooi voor Jan. Het enige positieve bij Omlandia was, dat in het algemeen de bal nog redelijk ver van het doel werd gehouden. Er vielen niet veel positieve opmerkingen van de Ten Boerster 'rasoptimisten' te noteren. Natuurlijk het was 'helemaal niets' deze eerste helft, maar ik had nog altijd hoop en vertrouwen in onze verdediging en onze aanvallers.

Rust, 0-1

De wind van achteren

Na de rust zouden de bordjes dus moeten worden verhangen zoals het spreekwoord luidt. En dat gebeurde ook in eerste instantie.

47'- Omlandia-spits Remco Bolhuis krijgt zijn eerste kansje, maar de bal gaat net naast.

Remco Bolhuist 'vist' de bal van Wouter Hoek uit het doel (zie 49')

49'- De bal komt van rechts richting strafschopgebied Middelstum. Een misser in de verdediging en aanvaller Wouter Hoek is er als de kippen bij. Hij profiteert optimaal en scoort fraai via verdediging en keeper de 1-1.

Het beslissende tikje van Wouter, 1-1.

51'- Even later een vrije trap voor Omlandia. De bal gaat over jan en alleman heen en dit keer kan Jeroen Dijkhuizen hem knap uit de lucht pikken en langs de keeper tikken. Het staat plots 2-1, een beetje tegen de verhouding in moet je objectief zeggen.
60'- Middelstum geeft absoluut de moed nog niet op. Van heel ver wordt een schot op doel gelost. De bal gaat naar de maan.
67'- Een superkans voor Middelstum. Hotseknots-voetbal en gerommel bij Omlandia achterin, maar de bal verdwijnt weer naar voren.

69'- Met de wind mee heeft Omlandia nu ook wat meer spel. Wouter schiet vanaf zo'n 18m rakelings naast.
73'- Weer twee corners op rij voor Omlandia. Eén daarvan komt op het hoofd van Remco en de bal gaat links het doel in. 3-1, een bijna ongekende luxe als je ook de eerste helft hebt gezien.

En de 3-1 van Remco hangt in de lucht.

76'- Middelstum blijft onverdroten zijn best doen. Vanaf links opkomend volgt een voorzet. Ogenschijnlijk niet zo gevaarlijk, maar plotseling gaat de bal via een kopbal in het Omlandia-doel, 3-2. Een spannende slotfase zit er aan te komen.
80'- Een superkans voor Middelstum. Hoe de bal desondanks naast het doel verdween, blijft een raadsel en het antwoord ligt waarschijnlijk bij het verdedigingsblok Fabio Marongiu en Robert Dijkhuizen.
84'- Omlandiaan Ruben Meier schiet van ver. De keeper, Damon Miedema, is attent en pakt de bal.

87'- Superspannend wordt het. Middelstum speelt met zijn hele ziel en zaligheid en zou en wilde de gelijkmaker maken. De keeper gaat ook af en toe mee naar voren. Een schot op het Omlandia-doel gaat ook nu weer over.
89'- Middelstum lijkt haast te scoren, maar, wie kent hem niet, Robert Dijkhuizen redt met een ultieme inspanning de situatie.
90'- Een schot van Middelstum vanaf zo'n 18m verdwijnt over het doel.
90' +3- Middelstum schiet rakelings voorlangs.
90' +4- Remco probeert vanaf de middellijn in het door de Middelstummer-keeper verlaten doel te schieten. De bal rolt langzaam naast het doel.
Keeper Jan Oosterbeek gaat 'effe ligge'

90' +5- Einde wedstrijd. Eindstand 3-2. Alweer een zwaar bevochten overwinning. De focus op de derde periodetitel leggen, lijkte me het advies. Nog belangrijker, er in geloven.