zaterdag 2 maart 2024

De Fivel 1 en Omlandia 1 delen de punten

Onderschatting?

Zaterdag 2 maart. Voor het eerst het gras gemaaid, uitzonderlijk vroeg. Toch was een Groene Zoom-bewoner al op 31 januari (!) actief op dit gebied. Het kan niet op met de opwarming van de aarde. Een gele citroenvlinder dartelt 's middags al langdurig om mij heen. Het is een zonnige lentedag met bijna 13º. Heerlijk weer.

In mijn geboorteplaats Zeerijp is degradatiekandidaat De Fivel de gastheer tegen Omlandia 1. Thuis werd het 4-0 voor Omlandia en dus komt met deze uitslag, samen met een blik op de ranglijst, al snel de gedachte bij velen uit Ten Boer, dat het geen moeilijke middag hoeft te gaan worden.

"Onderschatting is het begin van de nederlaag", is voor zover ik weet mijn eigen spreekwoord. Vandaag leek deze bijna weer bewaarheid te worden. Omlandia stond binnen een minuut op achterstand.

Neerhalen is 'bullshit'

Bijna stipt om 14.30u werd er in 'Riep' afgefloten, een unicum tegenwoordig en een compliment voor de organisatie van 'De Fivel'. Ik miste zelfs de eerste seconden. Grabbelend naar schrijfgerei en fototoestel werd er gelijktijdig en al snel gefloten voor een strafschop. Vaste linkerverdediger Fabio Marongiu was linksvoor neergezet. Ik denk, dat het experiment eenmalig is.

Een doorbraak linksachter moest weer eens, en totaal onnodig, opgelost worden met het 'o zo noodzakelijk' neerhalen van de aanvaller. 'Bullshit', heren voetballers. Een strafschop levert namelijk met ongeveer 75-80% zekerheid een doelpunt op. Het eerste doelpunt uit een aanval volgt ruwweg na gemiddeld 4 of 5 aanvallen, dat is 20-25% zekerheid. Onderzoek wees onlangs weer eens uit, dat goed rekenen in Nederland op een steeds lager pitje komt te staan. Het werd vandaag weer eens bewezen.

De strafschop voor De Fivel werd onberispelijk langs Merijn Slagter geschoten, 1-0. Merijn verving de geblesseerde keeper Devon Harmsma en ik vond dat hij het niet onverdienstelijk deed.

Ruben Meier (wit) kopt op doel

Vlak hierna krijgt Omlandia wat kansen. De eerste weet de DF-keeper tot corner naast het doel te tikken, de tweede is een kopbal van Ruben Meier. De bal wordt nog net over de lat getikt. Dan mag in de 13e minuut De Fivel zijn tweede corner nemen. Ze profiteren optimaal vandaag van de kansen. De bal komt via het hoofd van een DF-aanval in de uiterste linkerbovenhoek weer in het doel. Onhoudbaar voor Merijn naar mijn mening. Het betekende dus wel de 2-0 voor De Fivel. Het leek weer een rampdag te worden voor Omlandia.

Tsja, wat moet je er van zeggen. Het veld is zware kleigrond en nog wat nat, net als bij Corenos, Holwierde, ZEC. Dat betekent, dat je je al vooraf moet instellen op keihard werken. Het leek of De Fivel hierop beter ingesteld was dan Omlandia. En de Riepsters staan in de gevarenzone. Ze streden met hart en ziel om niet te verliezen.  Wie er beter speelde was in de eerste helft moeilijk te zeggen. Er zat bij beide teams weinig lijn in het spel.

Een moeilijk moment voor de scheidsrechter zagen we ergens halverwege de eerste helft. Weer breekt een DF-aanvaller door op links. Merijn komt snel uit het doel en tikt de bal volgens mij, en gelukkig ook de scheidsrechter, voor zijn voeten weg. De aanvaller valt echter ook. Strafschop? Heel Zeerijp schreeuwt moord en brand, maar de scheidsrechter blijft bij zijn besluit.

Omlandia krijgt vele corners (8), maar de bal wordt vermoedelijk niet door de juiste persoon genomen. Vele mogelijke kansen gaan verloren, doordat de bal direct achter gaat, richting DF-keeper of anderzijds. Dat moet veel beter, met een betere traptechniek en er is met ingestudeerde en goed geplaatste corners dan veel winst te behalen.

Rust (2-0)

Omlandia dwingt na de rust met inbreng van Jeremy van Coevorden veel meer druk af, maar geen grote kansen. Zoveel zelfs, dat een bal vanaf de 16-m-lijn door een DF-verdediger langs zijn keeper in het doel wordt geschoten. De tweede helft is nog geen twee minuten oud.

2-1 Een meevallertje voor Omlandia dus. "Er op en er over", is nu de gedachte. Technisch heeft Omlandia toch wel meer voetbal in de mars. Achterin is Fabio teruggekeerd en het staat nu verdedigend beter.

Dat betere voetbal wordt pas in de 68e minuut bevestigd. Goed doorzetten van Jeroen Dijkhuizen ligt er aan ten basis. Vanuit het centrum stoomt hij op richting strafschopgebied, passeert drie man en levert op de doellijn een keurige pass af op spits Remco Bolhuis, die de bal van dichtbij in het doel tikt. 2-2.

Het spel wordt er niet beter op, sommigen beginnen een Tweede Kamer-debat met de scheidsrechter. Zinloos, zo ook de vele overtredingen, wel aan beide kanten. Vele gele kaarten volgen. Beide teams smachten naar drie punten, maar het zou een gelukkige winst zijn geweest. Neutraal gezien verdiende de wedstrijd geen winnaar. Laten we ons maar helemaal op de 3e periode focussen. De statistieken laat ik voor wat ze zijn. Het was geen geweldige wedstrijd.