zaterdag 16 maart 2024

Omlandia 1 vergeet te winnen bij Corenos

Lente in Roodeschool

Zaterdag 16 maart in Roodeschool. Omlandia gaat op bezoek bij Corenos. Gezamenlijk staan de teams op de zesde plaats. In oktober werd de thuiswedstrijd nog gestaakt na beschamende veldtaferelen aan beide zijden. Het werd 1-2 voor Corenos, maar wel inclusief 'twee wedstrijdpunten in mindering' voor alle betrokkenen.

Natuurlijk wil je dan in de return je blazoen dan enigszins zuiveren met een sportieve wedstrijd, tenminste dat hoopte ik. De omstandigheden: een kille noordenwind deed het voor menig bezoeker kouder aanvoelen dan het op het eerste gezicht leek in de lentezon, maar voor het voetbal was en leek het goed te doen. In 1987 na de ijzelstorm (2 maart) moest de dooi op deze dag toen nog op gang komen. Toen -3,5, nu +7,5º gemiddeld t/m 16 maart. 't Kon minder dus.

De derde periode ging vandaag ook van start. Wilde Omlandia het seizoen nog enigszins geslaagd eindigen dan zou winst welkom zijn. Wegens blessures stond heel verrassend oud-middenvelder Jan Oosterbeek in het doel. De beide verdedigingen zijn aan elkaar gewaagd volgens de statistieken en met een iets betere Omlandia-voorhoede zouden de Ten Boersters mogelijk de betere kansen kunnen krijgen.

Onder leiding van scheidsrechter De Klein werd er om 14.35 uur afgetrapt. De accu van de camera meldt een 'totale leegheid'. Een goed begin is het halve werk.

21-Omlandiaan middenvelder-keeper Jan Oosterbeek

Omlandia ging goed van start. Natuurlijk was achterin vandaag extra voorzichtigheid geboden om Jan Oosterbeek een beetje te beschermen. Dat lukte goed op één moment na.

Omlandia-spits Remco Bolhuis kreeg al in de tweede minuut een goede kans. Vanaf links komend schiet hij de bal voor langs en over het doel. Even later mag de opgekomen Ruben Meier vanaf zo'n 20 meter aanleggen. Weer gaat de bal over.

Corenos in de aanval

In de achtste moment kreeg Corenos een geweldig moment om te scoren. Niet helemaal op eigen kracht, maar een geweldige misser achterin bij Omlandia leverde een superkans op. De bal leek al langzaam in het Omlandia-doel te verdwijnen, maar Ruben Meier wist op het nippertje nog redding te brengen.

Hierna heerste Omlandia op het veld, Corenos kwam er totaal niet aan te pas. Het enige probleem voor Omlandia was net als vorige week de stugge verdediging van de tegenstander. Het afdwingen van kansen ging gepaard met een enorme inspanning. Wat ik dan mis, is variatie voorin qua positionele bezetting. Pas diep in de tweede helft zag ik een eerste switch van voorhoedespelers.

Wouter Hoek drong twee keer het strafschopgebied in. Beide keren werd de bal weggewerkt over de achterlijn. De Omlandia-rechtsachter had diverse keren medespeler Sem van Dijk vrij in beeld staan, maar kiest veel te vaak voor een balverliezende pass in de diepte op links. Tijd- en kansenverspilling is dat. Frustrerend voor de medespeler(s).

Het verdere en enige wapenfeit van Corenos was een vrije trap ver van doel en een bal die op het net belandde. Dan volgt Omlandia's beste kans in de eerste helft. In de 37e minuut schiet Remco op aangeven van Wouter nogmaals van dichtbij rakelings voorlangs. Een voorsprong voor Omlandia zou inmiddels verdiend zijn geweest. Het mocht niet zo zijn. Fabio Marongiu schoot vlak voor rust nog eens van ver over.

Ruststand 0-0.

'Net niet'

Direct na rust was het weer Remco, die een kans kreeg. Weer ging de bal net naast. Ook in de tweede helft kwam Corenos er geen moment aan te pas. De wedstrijd was niet echt enerverend. Zo gauw de bal in de verdediging van Corenos kwam, zaten de Roodeschoolsters de Ten Boersters direct fel op de huid. Superkansen werden ook niet echt afgedwongen om over flitsende aanvallen maar te zwijgen.

Dus was het voor de Ten Boersters hopen op een gelukje en geduldig afwachten. Ruben schoot nog eens van ver op doel. Nu werd de bal te zacht geschoten en een gemakkelijke prooi voor de Corenos-keeper. Een kwartier voor tijd zagen we een kopbal van Remco op weg naar het doel. Ook deze werd nog net op tijd weggetikt. Remco had net als vorige week de pech dat het allemaal 'net niet' is, een 'Haaland-crisis' als het ware.

Dat blijkt nog eens in de 87e minuut. Ook nu krijgt Remco van dichtbij weer een kans en lijkt de bal in het doel te glijden. Lijkt, want de bal gaat toch weer naast. Het betekent wel, dat er uit de laatste twee wedstrijden maar één keer gescoord is uit 22 mogelijkheden. Normaal betekent dit vier of vijf doelpunten. 't Wordt tijd dat Omlandia deze statistische afwijking - anomalie met een mooi woord -weer in het gareel brengt.

Ondertussen had keeper Jan Oosterbeek achterin geen fluit te doen en had bijna net zo goed een stretcher, zonnebril en een goed boek kunnen pakken. In elk geval in de normale speeltijd. Alleen als tussenschakel was hij af en toe nog even een aanspeelpunt. Wordt hij misschien de nieuwe Devon?

Pas in de extra tijd was het toch nog twee keer oppassen toen Corenos even heel dreigend werd. Gelukkig werd het geen totale domper voor Omlandia. Jan en Robert Dijkhuizen behoeden de club voor een nederlaag. Het blijft 0-0 in een harde, maar faire en sportieve wedstrijd.