maandag 19 februari 2024

Ook Januari start weer nat en zonder groots winterweer

 Het weer in Ten Boer
Thesingerlaan, Ten Boer

Januari 2024 is al weer even achter de rug en we blikken nog even terug op de gewoonlijk 'koudste' wintermaand. 

Kort samengevat was de maand, net als januari 2023, vooral nat. Van echt winterweer was nauwelijks sprake. Twee kleine vorstperioden konden we noteren, beiden duurden zes dagen. De eerste periode (6 t/m 11 januari) was de koudste met onder meer drie dagen matige vorst en een ijsdag op 10 januari. De tweede periode (15 t/m 20 januari) kende alleen lichte vorst. Hinder door sneeuw en gladheid kende onze regio niet of nauwelijks in januari.
Boersterweg, Ten Boer

Januari startte kletsnat en met twee stormen in de eerste drie dagen, Geraldine en Henk genaamd. Henk op 3 januari was daarvan de zwaarste. Met ruim 77 mm regen in de eerste week werd de maandsom (134 mm) al met meer dan de helft gevuld. Zelfs de normale maandsom van 72 mm werd hiermee al overschreden.

Hierna draaide de wind naar de NO-hoek en begon een wintertje met wat sneeuw en ijs. Hier en daar kon een aantal dagen later even geschaatst worden op plekken met laag water. Veel stelde het allemaal niet voor. Wel was het schitterend en zonnig winterweer op zondag 7 januari en woensdag 10 januari. Na een korte verzachting herhaalde dit scenario zich vanaf 15 januari. Alleen Limburg was dit keer de gelukkige provincie met 15-20 cm aan sneeuwval, maar ook bij ons werd het mooi wit met enkele centimeters sneeuw. Totaal resulteerde het in 14 vorstdagen.

Klasse 'zeer zacht'

Alle negatieve daggemiddelden (º Celcius per halfuur) vanaf november t/m maart leveren het Hellmann-koudegetal op. Dit getal is een perfecte graadmeter voor de aanduiding en kou van de winter. De som van deze getallen wordt ingedeeld in een klasse. November t/m januari levert een totaal op van 10,6. Dat betekent dat de winter 2023-2024 in de categorie 'zeer zacht' terecht komt (de eerste categorie is 'buitengewoon zacht' < 10 pt.). Het lijkt er dit moment, 19 februari, op dat met februari en de voorlopige maart-prognose hierin geen verandering meer komt.

Dat betekent dat 2023-2024 de zoveelste zachte winter wordt in deze eeuw. Topper tot in lengte van dagen lijkt 1962-1963 te blijven met 463 punten. Wat januari betreft is oorlogsmaand 1942 de koudste geweest met 221 punten, een gemiddelde temperatuur van -6,5º en 23 ijsdagen (< 0º). Deze eeuw is de hele winter 2009-2010 met 160 punten (klasse: zeer koud) tot nu toe de koudste en sneeuwrijkste.

Dat het steeds warmer wordt, illustreert ook het volgende. Was er tot in de jaren zeventig maar sprake van een achttal dagen (gemiddeld) boven de 10º in een hele winter, nu is dit gestegen naar het drievoudige. Dat is al meer dan twintig procent van de hele periode.

Extremen januari 2024


De gemiddelde maandtemperatuur kwam uit op 3,2º (norm 2,8º), iets warmer dan normaal. Met -6,3º was 11 januari de koudste dag en 24 januari met +11,9º de warmste. Zeven dagen waren warmer dan 10º, vroeger dus normaal voor een hele winter.

Winderig was het op vele dagen. Op ruwweg de helft van de dagen stond er een stevige wind en er waren zes daggemiddelden boven de 10 km p/u. Omdat het weerstation in de luwte van het Ten Boerster Bos ligt geeft het laatste enigszins een vertekend beeld. Meestal waaide het op de vlakte nog wat harder en voelde het daar een stuk kouder aan. Nodig voor ijs is een oostenwind, maar slechts zes dagen kwam de wind uit deze richting.

Dus al met al was januari 2024 niet echt winters, wel winderig en veel te nat. Voor de echte winterliefhebber was het helemaal niks. Gelukkig zijn er nog wel wat mooie plaatjes als herinnering.

Een blik vooruit. Wie hoopt en rekent op zacht lenteweer lijkt nog even geduld te moeten hebben. Na een potentiële storm (vlak) voor het weekend van 24 februari a.s. wordt deze gevolgd door maartse buien (in februari dus) en een temperatuur die eerder iets naar beneden gaat dan omhoog. De voorlopige trend voor maart is 'fris'.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...