zaterdag 10 februari 2024

Gelijkspel Omlandia 1 tegen koploper DVC

The only way is up

Zaterdag 10 februari. De 'horrorwinter' bereikte deze dag bijna een record met +12,6º, maar Kerstavond 2023 (met 12,7º) werd net niet verbeterd. Het waren in Ten Boer wel uitstekende voetbalomstandigheden, want het was droog en er stond slechts een lichte wind.

Koploper DVC was vandaag de tegenstander. Het team met de beste verdediging van de klasse en qua doelpunten redelijk scorend. Het zou op basis van de cijfers een moeizame aanvalswedstrijd moeten worden.

De toeschouwers kwamen uit alle windstreken. Zo'n topper wil je natuurlijk niet missen. En Omlandia, ja, die heeft vanaf vandaag een missie (zie blog 3-2-2024). En .... ik trof nog iemand. Het werd een bijzonder gesprek.

De wedstrijd ging zoals de cijfers voorspelden. Het was een moeizaam geworstel van beide teams gedurende de hele wedstrijd. De momenten, dat er iets bijzonders gebeurde waren spaarzaam. De verdedigers van beide teams waren goed bij de les en grote fouten werden er vanmiddag niet gemaakt.

DVC's eerste kansje

Pas in de 13e minuut kwam DVC tot een schot op het doel van keeper Devon Harmsma, die de bal keurig onderschepte. Optisch oogde het spel van DVC in de beginfase even wat beter en feller, maar veel kansen leverde het niet op.

Na een dik half uur zagen we iets van een aanval van Omlandia. Via de altijd hardwerkende Wouter Hoek kwam de bal bij Jeremy van Coevorden, maar de bal gaat naast. Een tweede aanval vlak hierna lijkt kansrijker. Nu is de bijna ongrijpbare en snelle Remco Bolhuis de aangever. Wouter krijgt de bal lastig aangespeeld en probeert het met een hakje. Het mislukt, want ook nu gaat de bal naast.

We komen in de 40e minuut. DVC heeft de bal op het middenveld en speelt deze naar een speler op zo'n 20-25m afstand van Devon's doel. Hij heeft geen directe mandekking en kan aanleggen voor een schot. Een beetje uit het zicht voor Devon gaat de bal links en dwars door een groot aantal spelers links het doel in. Een beetje geluk misschien, maar wel een feit. Het is 0-1 voor DVC.

In de laatste minuut mag DVC het vanaf links nog eens proberen. Gelukkig voor Omlandia gaat deze poging voorlangs en naast. Rust 0-0.

Langs de lijn en op één lijn

In de eerste helft raakte ik in gesprek met ex-profvoetballer (o.a. Standard Luik) Dirk Vink. Wie kent hem niet. Ik dus. Na zijn glansrijke voetbalcarriëre 'vluchtte' hij met de hele familie richting Noord-Nederland en werd daar topcoach met diverse successen bij o.a. de SC Loppersum.

We waren nog geen minuut in gesprek toen de volgende opmerking werd gemaakt. "Waarom speelt Omlandia met zulke goede aanvallers - zoals die lange daar - zo verdedigend?" "Dit is mijn man", dacht ik direct. Eindelijk is ie er dan, een gelijkgestemde. Iemand die ook het spel begrijpt, een zeldzame komeet (als Halley) die eens per eeuw langskomt. Ook de opmerking "waarom zoveel ruimte tussen de linies?" passeerde de revue. Hij moest haast wel mijn blogs gelezen hebben, dacht ik. Dat was echter (nog) niet zo. We zaten gewoon beide op dezelfde golflengte.

Zijn naam: Dirk Vink, vermoedelijk daarom elke dag fluitend opgestaan. Zullen scheidsrechters dat ook doen? Zijn hele leven lang heeft hij 3-4-3 of 4-3-3 gespeeld en zijn teams aanvallend laten spelen. De spelvreugde neemt meestal toe, de trainingsopkomst idem, de sfeer en vaak ook de successen. Waar hebben we het immers over, het zijn amateurs oftewel liefhebbers.

Spelers willen graag aanvallen, lol hebben in hun favoriete spelletje. Ik legde hem uit, dat we natuurlijk wel de koploper op bezoek hadden, en de ploeg met de beste verdediging. Dat bij een goede aanval ook het middenveld goed moet meedoen en kwaliteit moet hebben.

En passant namen we ook nog even de immigratieproblemen, asielopvang, politieke partijen, kiezers, peilingen, politici en de formatiebesprekingen door. Nog gekker, dit ging zelfs in goede harmonie en er viel geen onvertogen woord. Binnen een klein half uur waren alle problemen op dit gebied opgelost en de wereld stond er in theorie al een stuk beter voor. Een man naar mijn hart.

Na de rust

Ook na de rust werd het spelbeeld niet veel beter. Natuurlijk, Omlandia werkte nu wel iets harder, maar soepele aanvallen kwamen niet tot stand. Twee schoten van veraf, maar beide een gemakkelijke prooi voor de DVC-keeper. In de 75e minuut een superkans voor DVC, maar Robert Dijkhuizen poeiert de bal nog net op tijd weg.

We komen in de laatste tien minuten. De druk van Omlandia wordt iets groter, maar DVC leek gemakkelijk stand te houden. Weer is er een kans voor Wouter, maar de keeper redt. Mart Schollema krijgt de bal na een vrije trap, hij draait en schiet naast.

"Daar ligt ie", lijken de DVC-ers te zeggen.

In de 89e minuut probeert Wouter het over de linkervleugel, hij dringt het strafschopgebied in bij de achterlijn, lijkt zijn man te passeren en wordt neergelegd. Scheidsrechter Bulthuis beslist, dat het een strafschop is. Remco scoort strak de 1-1 in. Gezien het algehele spelbeeld een acceptabele eindstand.

De keeper 'vist'. Remco scoort uit de strafschop.