woensdag 21 oktober 2015

Herfst 2015 een stuk koeler dan 2014

Gasverbruik belangrijk hoger



We hebben het allemaal al gemerkt vanzelfsprekend. De kachel staat bij het gros van de mensen al een groot aantal weken aan. Terwijl we in de herfst van 2014 van het ene mooie weekend en maand naar de andere freewheelden, laat de herfst van 2015 juist het tegendeel zien.

In 2014 waren september bijna 2º graden, oktober 3º en november 1,5º te warm. We zagen veel zon, fantastisch veel mooie weekenden en bijzonder weinig regen voor een herfstperiode. Kortom, het was een schitterende herfst een jaar geleden.

Hoe anders is het in 2015. September kende in Ten Boer geen enkele warme dag van meer dan 20º en vele regendagen. Het bleef de helemaand maand wel stabiel, maar dus wel aan de koele kant. Op één dag na bleef de maximum temperatuur telkens tussen 15-20 graden hangen.  De nachten waren in de eerste drie weken nog aan de relatief warme kant, maar in de slotweek werden ook deze een stuk frisser. Van nachtvorst was vooralsnog geen sprake.




Veel regendagen telden we hoewel de hoeveelheden meevielen. 62 mm (normaal 78mm) werd de maandsom, maar daarvoor gebruikten de weergoden wel 19 dagen.

Qua wind was het in het algemeen bijzonder rustig. Alleen de periode 14 - 17 september was het behoorlijk winderig. Al met al was het voor de fietsers onder ons nog best wel te doen.

De temperatuur kwam uit op 12,8º gemiddeld. Dat betekent een afwijking van 1º in negatieve zin.

Het gasverbuik gaat dit jaar zo te zien met een belangrijk percentage omhoog. Inmiddels staat de gasmeter met jaarverbruik gemiddeld ruim 20% hoger in vergelijking met half oktober vorig jaar. Dat zal bij de meeste inwoners hetzelfde patroon laten zien, vermoed ik. De oorzaak is behalve september ook de lente, die ook veel kouder was dan normaal.

Wanneer ook november en december een iets koelere tendens (vorig jaar waren beide maanden aan de zachte kant) laten zien dan zal dit percentage nog verder toenemen dus. Houd daar dus alvast een beetje rekening mee.

Vanzelfsprekend zijn de jaarlijkse horrorwinter en  een strenge eenmalige 1000-jaar-winter al weer voorspeld. Het eindresultaat van de winter 2013-2014: geen enkele dag beneden de 0º!! Dat gebeurt slechts hoogstzelden. Het was dus een zeldzaam zachte horrorwinter.

De maand september nog eens in grafiekvorm:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...