Siberisch voorproefje

Weerstation Ten Boer, hier met windchill -5º, vlagen tot bijna 60 km p/u
's Morgens deze zaterdag 24 maart vroeg ik me af waarom er eigenlijk voetbal op het programma stond. Windchill -9º was het op dat moment, in de middag zou het ondanks een iets stijgende temperatuur in de loop van de dag, maar met een aantrekkende wind het nauwelijks warmer aanvoelen. Voor zowel speler als toeschouwer zou het deze dag geen pretje worden.

En ..., het is nog maar een voorproefje. Woensdag, donderdag en vrijdag lijken het voorlopig koudehoogtepunt van deze winter te worden.

Omlandia 2 maalde er kennelijk niet om. Tegenstander Pelikaan S 2 uit Oostwold bij Leek, de nummer 10 op de ranglijst, wel. Met een minimale bezetting en invallers van het derde team was men met enige tegenzin naar Ten Boer vertrokken.

Fris en fruitig stonden onze 'Galliërs' ze om 12.30 uur op te wachten. Een paar weken geleden had het Pelikaan-team zich op het laatste moment afgemeld wegens 'plaatselijk noodweeer' en 'onberijdbare wegen' (buurman Leek speelde echter toevallig net in Ten Boer). Bijzonder plaatselijk noodweer in Oostwold was het dus.

In de eerste tien minuten leek de Omlandia-trein nog van plan te zijn op het station te blijven staan. De motor kwam nog niet direct op toeren. Een bekend probleem als het koud is.

Kedeng kedeng

Pelikaan S kwam wel goed uit de startblokken. De eerste tien minuten kwam Omlandia er niet aan te pas, de middellijn werd nauwelijks overschreden. Het Omlandia-strafschopgebied kwam echter niet  in beeld bij Pelikaan S. Het betere openingsspel resulteerde dus niet in kansen.

Met verkleumde vingers was het lastig noteren. Daarom maar weer eens een verslag in telegramstijl.

9' - De eerste aanval van Omlandia. Via het centrum naar rechts op Meijer, een voorzet richting doelgebied en een intikkertje van Ivar Nijboer. 1-0.

Een klein kwartier volgt zonder bijzondere hoogtepunten.

22'- Aanval over de linkervleugel. De bal belandt bij Ivar en die krijgt hem voor de voeten van Zeno Wijers. Ook hij scoort. 2-0.

Zeno Wijers na de 2-0

26'- Ivar scoort de 3-0. De Omlandia-trein komt op snelheid.

32'- Lars Renkema zet goed door over links. Zijn voorzet wordt weer ingetikt door Zeno. 4-0.

32' - 40' - Een vrije trap van Henk van der Wolde is een prooi voor de keeper. Ook Jeffrey Runhart krijgt een grote kans. Ook hij stuit op de keeper.

44' - Op aangeven van Ivar mag Henk de 5-0 scoren. Dit is ook de ruststand. Welgeteld één afstandsschot van Pelikaan S noteerde ik. De bal ging ver over.

Dubbele cijfers

Na de rust speelde Pelikaan S met tien man. De dug-out bleef lange tijd leeg. Een vorm van protest? Te koud? Het oogde allemaal eenzaam, niet echt stimulerend. En dan nog de tussenstand van 5-0, om over de kou maar te zwijgen.

Omlandia dendert door. Het is aanval na aanval. Prijsschieten bijna.

53' - Er zijn al wel wat kansen gemist, maar nu is het weer raak. Met een hard schot van links wordt de 6-0 op het bord gezet. Lars is de maker.

56' - Lars verdubbelt zijn opbrengst voor het team. Op eigen kracht worstelt hij door de verdediging en de 7-0 is een feit.

56'- 76' Een kleine gevechtspauze wordt ingelast, maar dan wordt de score weer opgevoerd.

76'- Zeno zet na een pass door het centrum de 8-0 op het bord.

Zeno Wijers legt aan voor de 8-0
78' - Bijna een kopie van het vorige doelpunt. Pass door het centrum, nog even een carambolage met de keeper onderweg en Lars scoort de 9-0.

85' - Een buitenspeldoelpunt van Omlandia wordt afgekeurd.

Zowaar lukt het Pelikaan S om in kansrijke positie voor het doel van Jasper Kromdijk te komen. Robert Dijkhuizen is echter de spelbreker en blokkeert de bal. Voor de tweede keer op rij wordt de nul vastgehouden, de vierde van het seizoen.

87' - En dan zijn ze er eindelijk weer eens. De slagroom op de taart, mijn favoriete kreet bij goed spel, de 'dubbele cijfers'. Lars zet het 10e kaarsje op de taart. Met zijn vierde doelpunt is hij de topscorer van de dag.
De einduitslag dus: 10 - 0
Lars Renkema, 4 doelpunten

Omdat de rest van het programma werd afgelast, passeert Omlandia nu, weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld, VEV'67 en staat nu tweede. Voor de 2e of 3e periodetitel is het team een kandidaat.

Statistieken Omlandia 2 - Pelikaan S 2 (1e helft + 2e helft = totaal):

Corners:       0+4 = 4 resp. 2+0 = 2
Kansen:        7+14=21 resp. 1+1=2
Doelpunten: 5+5=10 resp. 0
Efficiency: 48% (ongekend hoog)

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...