Omlandia 2 weer in slotfase onderuit tegen HFC'15 -2

Zaterdag 10 februari 2018. De lente lijkt nog lang op zich te laten wachten zoals het zich nu laat aanzien. Voor de derde keer op rij mogen voetbaltoeschouwers en de spelers kleumen bij een temperatuurtje van circa 2º. Gelukkig was er ook nu weer van wind nauwelijks te sprake. Uit het oogpunt van de sporter waren het dus ook nu weer redelijk goede speelomstandigheden.

In Hoogkerk, onder de rookpluimen van de Suikerunie, lag het strijdperk. Een zo te zien gloednieuw kunstgrasveld was het speeldecor.
Vanwege vele afgelastingen konden beide teams zich versterken met spelers uit het eerste team. HFC'15 was zo 'sportief' om de topscorer van dit team op te stellen, aldus de deskundigen langs de zijlijn. Ik kende hem niet. Omlandia had misschien ook wat 'sportiever' op dit punt moeten zijn, kun je achteraf stellen. Het mag echter, de regels zijn gevolgd en verder commentaar daarmee overbodig.

In de eerste wedstrijd stond Omlandia lange tijd voor met 1-0, maar verloor met 1-2 in de slotminuten, nadat de hele wedstrijd gelijk op was gegaan. Een zure nederlaag destijds. Revanche zou daarom een welkome opsteker zijn.

HFC sterk uit de startblokken

De Omlandia-verdediging in actie
Over de eerste helft kunnen we kort en bondig zijn. Omlandia had zijn handen vol aan de tegenstander en kon zich geen foutje veroorloven. Robert Dijkhuizen was al in de 2e minuut nog net op tijd om een schot op het doel van Jasper Kromdijk te blokken. De eerste waarschuwing van HFC was uitgedeeld.

Als team speelt Omlandia 2 al weken uitstekend, ook positioneel staan ze over het algemeen op de juiste plek. Voorin volgen vroeg of laat altijd kansen en ook achterin staat het goed en de tegenstander moet van goede huize komen om veel kansen te creëren. Ook vandaag lukte het Omlandia goed om HFC bij het doel weg te houden.

Wel is HFC de duidelijk betere ploeg in de eerste helft. Omlandia komt er maar moeizaam uit. Het spel speelt zich echter voornamelijk af op de flanken en veel gevaarlijke situaties voor beide doelen zien de supporters niet. In de 10e minuut mag Ivar Nienhuis het als eerste Omlandiaan proberen. Een kopbal op aangeven van Lars Renkema, maar te onnauwkeurig en de bal gaat naast.

Een kleine tien minuten later weer twee 'kostbare' Omlandia-kansen. Ivar kan nu van links inkomen richting doel. Hij kiest voor een schot in de kleine hoek waar hij ook voor een tikje opzij naar de vrijstaande Lars had kunnen kiezen. De bal belandde in het zijnet. Dan na een paar minuten volgde een schot van Kevin Potgieter. De keeper pareert de bal en de rebound is voor Kees van der Wolde. Ook deze bal gaat naast. Dure missers naar zal later blijken.

Na een half uur was HFC weer aan de beurt. Eerst een verrassend schot uit het niets, maar Jasper pakt de bal. Dit werd gevolgd door een mooie aanval over de linkervleugel en een goede voorzet. De Omlandianen missen allen de voorzet. Vanaf rechts kan dan wel de bal gemakkelijk door een HFC-er worden ingetikt. Gezien het veldspel op dat moment een terechte 1-0 voorsprong voor HFC.

Het is al de 45e minuut wanneer HFC een tweede mokerslag uitdeelt. Het lukt een HFC-er om van zo'n 18 meter met een perfect boogschot de bal tussen de handen van Jasper en de lat te krullen. Het staat 2-0 bij rust en Omlandia kwam er eigenlijk nog steeds niet aan te pas.

Feniks uit de as

Op basis van de eerste helft waren de verwachtingen voor de tweede helft bij de meesten vermoedelijk niet hoog. Toch gebeurde het weer eens zoals de Griekse oudheid het zo mooi kan vertellen. Het Omlandia-team wist zich uit de diepe put omhoog te trekken en meer en meer het spel naar zich toe te trekken. Als een 'fenisks uit de as' dus en ook nog eens met resultaat.

Net zoals in de eerste helft moest Robert wel even weer attent zijn in de 46e minuut, maar hierna kwamen er met de minuut steeds vaker Omlandia-kansen voorbij. Het was vooral Kevin, die mogelijkheden (vier) kreeg om te scoren. Een kopbal vanuit moeilijke positie, een veel te zacht schot vanaf zo'n tien meter, in een zee van spelers een schot van dichtbij tegen de paal en een schot in het zijnet. Minstens één doelpunt was een terechte beloning geweest.

Kevin Potgieter ziet zijn bal via de paal achter de zijlijn gaan
Tussendoor is HFC nog even weer gevaarlijk. Twee schoten zagen we, de ene rakelings naast, de ander in het zijnet.

Dan komen we in de 68e minuut. We zien een mooie aanval van Omlandia, beginnend bij Lars en eindigend bij Ivar. Nu scoort hij beheerst de 2-1 binnen. Omlandia gaat hierna onverdroten door en met succes. Tien minuten later is het weer Ivar, die met een loepzuiver schot ook de 2-2 laat aantekenen.
Wat wazig, maar Ivar gaat hier de 2-2 scoren

HFC is geen schim meer van het team uit de eerste helft en Omlandia mag zelfs hopen op meer. Ivar krijgt nog twee kansen, maar de keeper staat lastig te doen.

Zure druiven

Het is de 88e minuut. Het lukt HFC nog één keer een goede aanval op te zetten. De spits zet goed door, maar wordt naar buiten gedwongen. Ogenschijnlijk onder controle. De keeper en Robert bewegen zich beide naar de bal om deze te onderscheppen. Er was een zichtbare, lichte aarzeling bij beiden.
Bij deze stand, en gezien het feit dat de wedstrijd bijna voorbij was, was dat echter een aarzeling te veel. Kordaat ingrijpen, 'rücksichtslos' zoals onze Duitse buren zeggen, was op dat moment geboden.
Omlandia belaagt het HFC-doel

De split-second-aarzeling was echter fataal, de spits glipt weg en weet de bal nog een tikje naar rechts te geven. Een andere HFC-aanvaller scoort van dichtbij de 3-2 in het lege doel.

Omlandia kwam de klap niet meer te boven. HFC wint ten tweede male in de slotfase.

Statistieken HFC'15 -2  - Omlandia 2: (1e helft + 2e helft = totaal)

Corners:    2+2=4 resp. 1+2=3
Kansen:     5+4=9 resp. 3+8=11
Doelpunten: 2+1=3 resp. 0+2=2
Efficiency: 33% (uitstekend) resp. 18% (matig)

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...