zaterdag 17 februari 2018

Sublieme winst Omlandia 2 tegen VEV'67 -2-

Sporadische Omlandia-aanval in de 1e helft
Eindelijk lijkt de winter voor de deur te staan als de voorspellingen uitkomen, terwijl menigeen natuurlijk al op de lente zit te wachten. Zaterdag 17 februari is van koud winterweer echter nog niet erg veel te merken. In een heerlijk winterzonnetje en nagenoeg windstil weer was het met 5-6º graden best te doen.

VEV'67 -2- uit Leek , de nummer twee van de ranglijst, was voor Omlandia 2 (derde) vandaag de tegenstander in Ten Boer. 'Uit' werd onder een kille herfstregen destijds een beetje onnodig gelijk gespeeld, grotendeels werd de wedstrijd destijds gespeeld met negen tegen tien man.
Niet iedereen was er toen goed met de gedachten bij, zullen we maar zeggen, Dus tijd om je daarvoor te revancheren, zowel persoonlijk als team. Bij winst van Omlandia zal de achterstand nog slechts één punt bedragen.

Gezien het goede spel van de afgelopen tijd had ik er wel vertrouwen in. Onder de leiding van scheidsrechter Henk Nieboer ging de wedstrijd om 12.40 van start.
Lastige beginfase

In de eerste minuten zat Omlandia nog niet helemaal in de goede wedstrijd-modus. Sterker nog, VEV scoorde bij de eerste goede aanval. Het was voor mij een ogenschijnlijk prima aanval, via de rechtervleugel, een goede voorzet en een volledig vrijstaande VEV-er die inkopt.

Volgens de Omlandia-vlaggenist was het echter buitenspel. Volgens de deskundigen aan de Zuid-kant 'minstens een meter' (afkeur terecht), volgens de deskundigen aan de andere Noord-kant was het enigszins 'twijfelachtig'. In het laatste geval is er dan sprake van een doelpunt. De scheidsrechter honoreerde het vlaggen. Geen doelpunt dus.

Ook Omlandia deed hetzelfde. De eerste aanval was ook hier direct raak. Een uitstekende actie van Lars Renkema op de linkervleugel wordt gevolgd door een evenzo goede voorzet. Henk van der Wolde staat precies op tijd rechts voor het doel en schiet de 1-0 in de touwen.

Henk van der Wolde bereidt de 1-0 voor
Het middenveld is dan gedurende langere tijd het voornaamste strijdtoneel.De kansen die er kwamen, ontstonden door een carambole (bal rakelings langs het Omlandia-doel), een beoordelingsfout of andere zaken.
Fatsoenlijke aanvallen zagen we zelden. Toch kreeg VEV in de 18e minuut een superkans om gelijk te maken. Keeper Vincent Schenkel kwam gelukkig op tijd uit doel en onderschepte de bal juist op tijd.

In de 32e minuut krijgt Omlandia uit het niets een tweede superkans. Met enig geluk lijkt Ivar Nijboer de bal mee te nemen en kan ongehinderd opstomen naar het VEV-doel. Waar een lob de beste poging leek, probeerde hij het met een schot. De keeper onderschept de bal.

VEV is dan op het laatst in de eerste helft wel de iets betere ploeg, maar hebben geen geluk of schieten met onvoldoende kracht en precisie bij drie schoten op het Omlandia-doel. Rust met 1-0 dus.

Overvleugeld

Na de rust miste ik bijna het eerste doelpunt. Omlandia ging namelijk als een speer uit de startblokken. Opeens klopte en lukte alles en we zagen een half uur lang nagenoeg perfect voetbal met een zeldzaam hoog rendement. Zoals ik het zag uit een ooghoek vanwege wat sociale verplichtingen, worstelde Lars zich op eigen kracht langs een verdediger en scoorde hij met een strak, laag schot de 2-0 (47').

Het is aanval na aanval van Omlandia. Vooral over de vleugels. Ook aanval nummer twee is weer schitterend.
Klaas Swiersema is de aangever van de bal op Zeno Wijers en ook Zeno scoort. Het is 3-0 in minuut 55. Twee minuten later gaan beide op herhaling. Het is een pico bello vertoning wat de Ten Boersters op de kunstmat leggen in deze periode. Ook nu weer is het dus Zeno die scoort. 4-0.

Zeno Wijers scoort hier de 3-0 of 4-0.
Lars kan in de 63e minuut zichzelf weer eens fraai voor doel zetten en beloont zijn goede spel ook met een tweede doelpunt. 5-0. Totaal zes kansen en vijf doelpunten, een zeldzaam rendement.

VEV zit er vanzelfsprekend mentaal doorheen. Letterlijk en figuurlijk overvleugeld. Ze zijn op dat moment rijp voor de slacht. Omlandia is echter zo sympathiek om de teugels iets te laten vieren.
 Ik zelf had er liever 'een kooltje extra bij gegooid', dat begrijpt degene die mij een beetje kent wel. Van aanvallen automatismen maken. Een mooie oefening.

Toch weet Omlandia de feestvreugde nog extra glans te geven. Nu, het is inmiddels de 73e minuut, weet Tim Faber een goede assist op Ivar te geven en nu scoort hij wel. 6-0. VEV weet in de tweede helft er maar één wapenfeit er tegenover te zetten. Een kopbal die naast ging. Het was een schim van de ploeg in de eerste helft.

Het bleef tenslotte 6-0. Daarmee ook een 'clean sheet', een compliment voor de verdediging. VEV is met de winst genaderd tot op één punt, koploper Be Quick voorlopig nog even onbereikbaar op negen punten afstand en de nummer vier, de Knickerbockers, staan op vier punten achterstand, maar deze laatste moet nog twee wedstrijden inhalen.