zaterdag 2 januari 2016

December 2015 - de warmste 'ooit'

Boterbloem
Bloeiende paardebloemen, boterbloemen en wat eigenlijk niet. Een kikker, die op 2e Kerstdag voor mijn voeten wegsprong. Dat beest hoorde al lang in de blubber te zitten.
De afgelopen decembermaand heeft alle meteorecords verpulverd. Niet met kou, maar met warmte dus. 5,7º bedroeg de uiteindelijke afwijking. Met een haast onwaarschijnlijk gemiddelde van 8,6º werd het vorige record van 6,7º op grote afstand gezet.

Qua temperatuur werden alle registers open getrokkken. Slechts zeven dagen met een lager maximum dan 10º, geen enkele vorstdag, een 10-daags-gemiddelde tussen 17 en 26 december van 10,6º, het hoogste maximum- en minimum-gemiddelde sinds het begin van de metingen in 1906 in Eelde. Het kon niet op.

De oorzaak van dit alles. Een straalstroom die al vanaf 6 november uit de ZW-hoek de ene na de andere depressie op ons afstuurt. In november met een ongekend aantal milimeters regen, maar in december viel het in onze regio juist mee en viel er juist minder dan normaal.
In Engeland hadden ze meer pech. Daar hebben ze juist in twee maanden hoeveelheden gemeten die zelfs de gemiddelde Nederlandse jaarhoeveelheid van 812 mm ruimschoots hebben overschreden en zoals we hebben kunnen zien en lezen met vele overstromingen als resultaat.



Witte Kerst
Vorig jaar kenden we in Ten Boer nog een klein beetje een witte kerst toen op 2e Kerstdag over een gedeelte van de provincie nog een sneeuwbui trok. Sneeuw is dit keer geen dag aan de orde geweest. Een zeldzaam lange serie van ZW-wind-dagen passeerde de revue. Pas eind december draaide de wind even naar Oost, maar bij onze Oosterburen en tot diep in Rusland was ook nog geen kou te bekennen. 

De winterliefhebbers lijken murw te zijn geslagen en zonder hoop op ijs en sneeuw. Toch kan het soms nog ijzingwekkend Siberisch aflopen en daarvan is 1956 het beste voorbeeld (Februari -6,6 gemiddeld na een kwakkelende december en januari). Hierboven kunstsneeuw, een heel raar goedje. Het was zelfs met water net behangplaksel en maar nauwelijks weg te spoelen.

December 2015 nog even in cijfers:









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...