zaterdag 22 februari 2014

Omlandia B1 revancheert zich tegen Lycurgus

Eerherstel op komst?
Na het echec van vorige week (6-0 verlies tegen De Pelikanen) was het maar afwachten wat deze zaterdag 22 februari voor onze jongens zou brengen in de return tegen Lycurgus.

Ook de tegenstander van vandaag had in september vorig jaar gewonnen (3-1), terwijl Omlandia qua kansen en spel toen veruit de meerdere was geweest. Zelfs de eigen supporters van Lycurgus spraken toen van een gestolen overwinning.

De krokusvakantie, ziekte, een vriendin en blessures gooiden deze dag ook nog eens roet in het eten, want liefst vijf sterspelers van B1 ontbraken vandaag op het strijdtoneel. De voortekenen waren dus niet al te best, maar al snel zou blijken dat van enig Ten Boerster pessimisme over de uitslag geen sprake hoefde te zijn.

Omlandia greep na het eerste fluitsignaal direct de macht op het veld. Een veld wat geen voetbalveld haast meer mag heten. Het is zo nat en vochtig dat spelers en toeschouwers er af en toe tot in middel (niet overdreven, toch?) in wegzakten. Ten Moeras zou een mooie naam zijn voor dit crisisveld.

Terug naar de wedstrijd. Lycurgus kwam er tot mijn verbazing in de eerste helft maar nauwelijks aan te pas. De corners vlogen hun in de beginfase om de oren. Roy Boer kon hierbij een bal zo inknikken, maar kopte over. Dan de tiende minuut, nu krijgt gastspeler Remco Bolhuis een goede kans, maar hij schiet net naast.
 Omlandia beseft nog niet, dat een grote overwinning met goed positiespel tot de mogelijkheden had kunnen behoren, maar het zware veld speelde natuurlijk ook een belangrijke rol in het veldspel.

Kevin op jacht naar de bal
Na twaalf minuten krijgt Lycurgus zijn eerste kans. Ook bij hun gaat de kopbal over het doel van gastkeeper Jordy Haveman. Even later weer drie goede kansen voor Omlandia, maar twee schoten en weer een kopbal belanden alle links en rechts naast het doel.

Onder het motto van 'nu is het genoeg geweest' werd de druk verhoogd. Omlandia ziet na doortastend optreden van Jeffrey Runhart op de rechtervleugel de bal in de buurt van de 11-m-stip komen. Na wat klutswerk is het Jurry de Boer, die de terechte 1-0 in het doel schiet.

Hierna volgt slordig verdedigingswerk achterin bij Omlandia en krijgt Lycurgus weer een goede kans, maar Jordy redt uitstekend. Omlandia zet er ook weer twee kansen tegenover en de tweede is raak. Jeffrey, overal voorin aanwezig, schiet vanaf de linkervleugel met een fraaie curve en via de rug van een Lycurgusspeler van ver de 2-0 in het doel.

In de slotfase van de eerste helft plotsklaps weer een kans voor Lycurgus, maar een afstandsschot verdwijnt rakelings naast de linkerpaal het veld.

Net naast

Beter aan elkaar gewaagd waren de teams in de tweede helft. Lycurgus was veel vaker op de Omlandia-helft te vinden, maar veel gevaarlijke aanvallen wisten ze niet op de mat te leggen. Ook begint het te regenen. Het spel golft onder de verslechterende omstandigheden heen en weer met kleine kansen voor beiden.

Carlos Chrysotome zorgt in de 50e minuut weer eens voor een beslissend moment. Goed door het centrum naar voren stormend, weet hij de bal op het voorhoofd van Kevin Potgieter te krijgen, die mooi inkopt, 3-0.
'Er kan nu niet zo veel meer misgaan', is op dat moment de gedachte.
Natuurlijk ging het wel weer mis, want een dikke minuut later ziet ook Lycurgus de bal vanaf de linkervleugel mooi het doel indraaien en staat het 3-1.

Toch was de wedstrijd toen min of meer beslist. De toeschouwers mochten nog een kleine 25 minuten kleumen in de kou en regen, zagen af en toe wat kansjes aan beide zijden, maar in de stand veranderde niets meer.

Kevin was als enige nog één keer dicht bij de 4-1, maar kopte nu naast. Het bleef dus 3-1. Een compliment is op zijn plaats vandaag voor het team qua instelling en het vertoonde spel, alsmede voor de gastspelers.