Omlandia B1 overvleugeld door De Pelikanen

It's just a perfect day

'Onbereikbaar doel' ?
Een stormachtig begin op deze 15e februari. De winterstop was voorbij en dus was het de eerste competitiezaterdag van het resterende voetbalseizoen. Toch is het altijd weer wennen zo'n eerste echte voetbaldag na ruim twee maand.

In Appingedam stond de return tegen De Pelikanen op het programma. KNMI gaf ´code geel´af en de wind bulderde met windkracht 7-8 om het huis. Je hoopt maar één ding namelijk dat de wedstrijd wordt afgelast.

Dat gold niet voor mij alleen als toeschouwer, maar ook voor mijn zoon en zijn team. Fatsoenlijk voetbal is niet goed mogelijk in dergelijke omstandigheden, communicatie op het veld niet of nauwelijks mogelijk en de uitslag vaak het resultaat van hotseknotsbegonia-voetbal. Gelukkig was de temperatuur met ruim 10º nog een welkome meevaller. De wedstrijd ging dus door.

Het resultaat van deze dag in het kort: Omlandia B1 kreeg met groot geweld de wind van voren.

Vier kansen op rij
Gelijkopgaande openingsfase
Voor beide teams waren het natuurlijk dezelfde omstandigheden. Het was een kwestie van jezelf motiveren, je team motiveren en gewoon revanche willen nemen voor de totaal onnodige nederlaag (3-4) in Ten Boer begin september 2013.

Het ging exact 17 minuten lang goed. Het eerste kwartier was het aftasten geblazen door beide teams, van echte kansen voor één van beide was geen sprake. Dan krijgt na een kwartier spelen Omlandia B1, die wind mee heeft, vier dotten van kansen op rij om de score te openen en de tegenstander een mentale dreun uit te delen.

Eerst krijgt Carlos Chrysotome een enorme kans, maar de bal gaat voorlangs. In dezelfde minuut danst Ricardo van Coevorden net even te lang door de verdediging en zijn schot wordt gepareerd. Toen was het de beurt aan Jurry de Boer, maar ook zijn schot gaat voorlangs. Als laatste in de rij was er een afstandsschot van Nick Oostland dat net overgaat. Als het op dat moment 0-1 of 0-2 voor Omlandia had gestaan, hadden we mogelijk een totaal andere wedstrijd gezien.

De twintigste minuut. Een Pelikanen-aanval betekent een bal in de buurt van de rand van het 16-m-centrum. Een speler lost op moeizame wijze een schot op doel en de geluksbal verdwijnt met een fraaie curve in de uiterste linkerhoek, 1-0. Eén kans, één doelpunt! Wat een weelde.

Even later krijgt Omlandia een enorme kans op de gelijkmaker. Jeffrey Runhart kan alleen op de keeper afgaan, maar schiet de bal recht in de handen van de keeper.

Nogmaals grote pech vlak hierna voor Omlandia. Eerst valt spits Ricardo uit met knieproblemen. Dan een aanval van De Pelikanen over rechts die onderschept lijkt te gaan worden door zoon Robert, maar die glijdt uit. De bal komt daardoor weer in de buurt van de 16-m-lijn en ook nu weer wordt er direct op doel geschoten. Voor de tweede keer heeft keeper Alwin Potgieter het nakijken en het staat 2-0 voor De Peli's. Dit was een enorme mentale dreun voor het Ten Boerster volk.

Bijna had het team bij de rust zelfs 3-0 achter gestaan, maar in de laatste minuut van de eerste helft redt Alwin met zijn vuisten op een hard afstandsschot.

De wind van voren

In de tweede helft had Omlandia de bulderende wind tegen. We zullen er geen doekjes omwinden, want gelijkertijd kregen ze ook de wind van voren.
Het team was geen schim meer van die van de eerste helft, er werd slecht positiespel gespeeld, er werd niet goed gecommuniceerd en de tegenstander speelde dit ook nog eens met goed spel voortreffelijk uit.

De Pelikanen waren de volledige tweede helft dus heer en meester. Ook zij benutten dit keer de eerste kansen gelukkig niet, want de lat lag twee keer dwars en het eerste schot verdween nog over het doel. Ook weet Alwin zijn doel nog twee keer te schoon te houden met goede reddingen.

Het was een wonder dat er in de eerste vijfentwintig minuten niet werd gescoord. In de 67e minuut werd de ban gebroken voor De Pelikanen en stond dan eindelijk de 3-0 op het bord. Omlandia ging va-banque spelen, maar ook dit leverde niet veel op. Wel grotere risico's achterin en dat betekende in de slotfase nog eens drie doelpunten. De uitstekende Pelikanen-keeper gunde ons zelf niet de eretreffer in de slotminuut. De eindstand dus: 6-0.