dinsdag 24 juli 2012

Kroos


Kroos, veel kroos dus
Vakantietijd is komkommertijd en daarom iets over kroos. Wat kan daar nu over te melden zijn, denk je bij voorbaat, maar in Ten Boer heeft ooit een bijzonder verschijnsel plaatsgevonden met dit kleine, groene goedje.



Weersomstandigheden, wind, temperatuur van het water en misschien chemicaliën zorgden ergens eind jaren zestig, begin zeventig ooit voor een gigantische hoeveelheid kroos in ons Damsterdiep. Wat exact de reden is voor een plotselinge en explosieve groei van dit groene, soms roodbruine spul weet ik ook niet precies.
Een onderzoekje op internet levert mogelijk het antwoord op: Veel stikstof in het water bevordert kroosgroei, waardoor waterplanten wegens gebrek aan zonlicht vervolgens afsterven en door dit proces nogmaals de kroosgroei extra wordt bevorderd.
Over water lopen

Ik herinner me in elk geval, dat door de stevige wind veel kroos richting bruggen en vlonders dreef waar het vervolgens bleef hangen. De proporties op deze punten groeiden na een aantal dagen zodanig aan, dat door stuwing bij de brug na verloop van tijd een dikte van vele decimeters werd bereikt en duidelijk boven het water begon uit te steken. De bovenste laag droogde daardoor enigszins uit. De dikte van dit watertapijt en deze drogere bovenlaag zorgden uiteindelijk voor een stevige toplaag.
Zodanig dik, dat enige jonge Ten Boersters het aandurfden er over heen te lopen. 
Deze Kroos (Sara) laat vast niet over zich heen lopen
Gevaarlijk? Ik weet het niet, maar ongelukken zijn er niet gebeurd. Foto's van het laatste zouden een aardige extra bijdrage leveren aan dit, voor zover ik weet, eenmalige natuurverschijnsel. Welke (oud-) Ten Boerster zou dit toen hebben vastgelegd? Iemand zou hier toch foto's van hebben gemaakt, denk je. Het is haast niet meer voor te stellen, dat er ooit een mobielloos tijdperk is geweest.

Toch, bijzonder is in elk geval, dat een aantal Ten Boersters kunnen zeggen dat ze ergens in een warm jaargetijde over "water" hebt gelopen en dat het geen ijs was. Een mooie quizvraag.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...