zondag 8 juli 2012

Juni 2012 - Koude start, nat en wisselvallig weer

Het weer in Ten Boer

Weervrouw Harma Boer voorspelt alweer een sombere junidag

Koud, nat en winderig was de start van juni in Ten Boer dit jaar. Zes dagen lang kwam de gemiddelde dagtemperatuur niet boven de 12º graden uit. Op 4 juni zelfs slechts 9,5º als daggemiddelde. De hoofdoorzaak een wind, die maar niet uit de westelijke hoek wilde vertrekken en daar nagenoeg de hele maand bleef zitten. Het bijkomende gevolg was dus bijna automatisch de regenval die een maandsom bereikte van 97,6 mm (normaal 71,2 mm). Aangetekend kan hierbij worden, dat er verschillende regio's waren die hier nog ver bovenuit wisten te komen. Ook na de eerste week bleef het wisselvallig en pas einde maand werd het warmer. Kortom, de maand is in het algemeen als fris en nat ervaren.




Temperatuur

Het maandgemiddelde werd 14,5º in Ten Boer (normaal is 14,9º). Er viel slechts één zomerse dag te noteren namelijk 28 juni, die een maximum kende van 27,0º. In totaal verder nog 9 warme dagen (temperatuur 20-25º). De koudste nachten vielen te noteren in de eerste week met 6,1º op 5 juni als dieptepunt op mijn meetstation. 

Neerslag 

18 regendagen telde deze eerste zomermaand, waarvan 10 met meer dan 2 mm en 1 met ruim 20mm. Dat was een kletsnatte zondag op 24 juni. Het bleek het voorlopige slotakkoord te zijn in negatieve zin, want in de laatste week werd het een stuk droger en warmer en was het heerlijk zomerweer.

Zonneschijn

Uit het voorgaande blijkt al wel, dat er van veel zonneschijn geen sprake was. Volgens meteostation Eelde kwamen we tot 156 zonuren en juni 2012 belandde daarmee in de onderste regionen op de 90e plek (sinds 1907). Het eerste jaar was gelijk ook de allersomberste in de meetreeks met slechts 81 zonuren. Nog altijd de topper blijft juni 1959 met 259 zonuren en legde daarmee een basis voor plek 4 van de topzomers in de vorige eeuw.

Trend 2012  

De trend voor de zomer wordt vaak in de laatste week van juni neergezet. Deze was weliswaar redelijk warm, maar absoluut niet stabiel. Wisselvallig met af en toe redelijk weer is mijn globale prognose. Dat kan ook best wel een periode van ruim twee week hitte en een hittegolf betekenen zoals 1975 ons begin augustus liet zien. Stabiel zomerweer verwacht ik echter niet.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...