zondag 29 april 2012

Murw

De KO uitdelen
Murw in de sport. Daar wilde ik het eens over hebben. Murw is één van de mooiste woorden in de Nederlandse taal. Immers een één-lettergreep-woord met r en een w achter elkaar zie je niet veel. Daarnaast nog eens kort en krachtig. Alleen erwt is er nog, maar ik sta open voor andere bijdragen op dit gebied.





De betekenis van het woord murw: 1) Afgestompt 2) Buigzaam 3) Lamgeslagen 4) Mals 5) Meluw 6) Niet hard 7) Week 8) Week gemaakt 9) Week zacht 10) Zacht 11) Zacht en week 12) Zwak

Murw in de sport betekent voor de speler of team die murw is, dat ze rijp zijn voor de slacht. Een prettiger moment voor de op voorsprong staande speler of team is er niet. Voor deze sporters, trainer en coach is het belangrijk dit moment te herkennen om vervolgens nog eens extra toe te slaan. De "knock-out" uitdelen dus.

De positieve effecten:
  • Jij / je team raakt in een flow. Dit kan ook een positieve bijdrage leveren aan de volgende wedstrijd. Je weet wat je kan en wat mogelijk is. Het is immers ook al eens eerder gelukt.
  • Je vijzelt het doelsaldo even flink op (je kan nooit weten of het nog te pas komt).
  • De volgende tegenstander(s) komen onder de indruk van je prestatie en pas(t)(sen) zich angstig aan.
  • Overwinningen op rij behoren sneller tot de mogelijkheden, want je geloof in eigen kunnen gaat per gewonnen wedstrijd verder omhoog.
  • Je kan lekker oefenen op soepel lopende aanvalssituaties in een serieuze wedstrijd.
  • Vervolgens wordt je team ook in de volgende wedstrijden een aanvalsmachine.
  • Eventuele concurrenten worden onder grote psychologische druk gezet.    
Te vaak zie je in de sport, dat spelers, coaches of teams denken er al te zijn. Bij een 3-0 voorsprong gaan ze of de trainer op safe spelen, de spits wordt gewisseld of ze trekken zich wat terug. En dat terwijl de tegenstander juist op dat moment vaak al murw in de touwen hangt. Het tempo zou in mijn ogen juist dan nog eens extra, maar wel gecontroleerd, omhoog moeten. Je zult zien dat de (doel-)punten als rijpe appeltjes in de mand vallen. Dubbele cijfers, bijvoorbeeld bij het voetbal, liggen in het verschiet.
Toch worden dit soort momenten vaak niet herkend bij coaches en spelers. Hierdoor kan juist een wedstrijd compleet kantelen en de uitslag kan zelfs op verlies uitdraaien.

Het "murw-moment":

Kortom, het motto moet zijn bij het herkennen van het "murw-moment": Hak de tegenpartij met veel plezier, respectvol en vanzelfsprekend op een sportieve manier compleet in de pan en maak er "gehakt" van. Neem Asterix en Obelix als grote voorbeeld en storm keer op keer glunderend en handenwrijvend op de Romeinen, oftewel de tegenstander, af. En na afloop even met zijn allen brullen: "En gelachen dat we hebben!", want dat komt de teamspirit enorm ten goede.

Beroemdste voorbeeld in Nederland van het niet herkennen van dit moment en de gevolgen:

"De wedstrijd van de eeuw":
7 mei 1950: Heerenveen - Ajax; rust 1-5, eindstand 6-5. Een stukje uit het wedstrijdverslag vanaf de stand 2-5:
 Toch besloot Ajax wat zekerheden in te bouwen en de middenvelders Stoffelen en Van der Hoeven in de verdediging terug te trekken. Dat had het misschien beter niet kunnen doen, want daarmee kreeg spil De Jong weer greep op het middenveld. Bovendien schoof Heerenveen Jan Lenstra door naar de halflinie, Ploegh naar voren en ging Jonkman midvoor spelen. En het ergste van alles: Abe Lenstra kreeg ruimte om van op het middenveld zijn acties te maken. Het bleek dus een zeer onverstandige zet."
69. 3-5 Brandsma; 74. 4-5 Jonkman (strafschop)

"Met nog acht minuten te gaan won Jonkman een kopduel van Potharst en de bal belandde bij Hofma, die op volle snelheid achter de andermaal weifelende Leentvaar kopte. Het onmogelijke was gebeurd: het was 5-5. Voor Ajax volgde een pompen of verzuipen. Het werd verzuipen. Vijf minuten voor tijd tikte Abe Lenstra naar Ploegh, Ploegh naar Jonkman en Jonkman weer naar Brandsma. Het duizelende Ajax zag als verdoofd, als in slowmotion, hoe Brandsma's harde schot hoog in de rechterhoek verdween. Het Heerenveen-stadionnetje ontplofte! De gebroeders Lenstra trokken zich iets terug om een laatste poging van Ajax te verijdelen. Maar daar was allang geen sprake meer van.
Heerenveen kon het zich veroorloven nog wat kansen te laten liggen totdat Nijs affloot en het publiek het veld opstroomde om de spelers op de schouders te hijsen.
Verbouwereerd liepen de Ajacieden van het veld af. Guus Dräger stamelde dat hij nog nooit zo'n rare wedstrijd had meegemaakt, Bep Leentvaar kon zijn tranen niet binnenhouden; zijn carrière als doelman van Ajax-1 was voorbij."


7. Stoffelen
14. Dräger
20. Abe Lenstra
31. Bruins
46. Michels
61. Michels
0-1
0-2 1-2
1-3
1-4
1-5
62. Abe Lenstra
69. Brandsma
74. Jonkman (SS)
82. Hofma
85. Brandsma
2-5
3-5 4-5
5-5
6-5




Murw?
Van recentere datum.


Parijs - Roubaix 2012:

Ruim 50 km voor de finish ontsnapt Tom Boonen. De achtervolgers werken niet goed samen en komen niet dichterbij. Tom Boonen komt in de genoemde "flow" en krijgt vooral ongekende mentale krachten, want ook een profwielrenner zit er na 200 km aardig doorheen. Zelfs zodanig dat hij in zijn eentje de voorsprong gestaag uitbreidt en met overmacht wint. Ondertussen het tegenovergestelde effect bij de achtervolger(s). Vaak blokkeert deze volledig, zowel in fysiek als mentaal opzicht. Murw dus.

Talloze voorbeelden zijn hier nog aan toe te voegen.

Hetzelfde geldt natuurlijk in het omgekeerde geval. Stel het onwaarschijnlijke voor. Je team staat op achterstand en je ziet dat de tegenstander verslapt, meer achteruit begint te lopen of zijn beste man zelfs wisselt. Als coach en speler moet je dan bijzonder alert zijn en tactisch ingrijpen.
Wat heb je nog te verliezen? Zet een extra man in de aanval, een vers paard in het veld en vaak is opeens chaos troef in de verdediging van de tegenstander. Dit wordt vaak nog eens extra verhoogd als de voorsprong begint terug te lopen.

En waarom wordt Ajax weer kampioen dit seizoen?

De Jong: "Hebben ervaring om terug te komen uit verslagen positie"

Ajax heeft net als voorgaand seizoen een achterstand moeten inhalen op de concurrentie. Middenvelder Siem de Jong wijt dat vooral aan blessures.
"Als je het vergelijkt met clubs als AZ, PSV en FC Twente hebben we dit seizoen erg veel pech", vertelt De Jong in Voetbal International. "Het verschil met vorig jaar is wel dat we na de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (0-1 nederlaag, red.) op meerdere ploegen een grote achterstand hadden, maar desondanks hebben we het kampioenschap nooit opgegeven."

"We hebben er met zijn allen een enorm goed gevoel over. We hebben inmiddels wel ervaring met het terugkomen uit geslagen positie. Maar aan de andere kant is het wel ontzettend spannend dit seizoen. Iedere ploeg uit de top zes speelt nog wel een paar keer tegen een concurrent, dus er kan nog van alles gebeuren."
Tenslotte nog een tip voor winnaars:
Eén van de beroemdste en één van de kortste toespraken van de vorige eeuw:
Winston Churchill (29 oktober 1941, tijdends de Slag om Engeland)": "Never, never, never give up."
Hierna vertrok hij weer, een volle zaal met luisteraars in verbazing achterlatend.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...