zondag 8 april 2012

Witte Pasen April 2012, maart zacht en droog

Alleen de vroege vogels onder ons hebben nog even kunnen genieten van een beetje witte wereld. Een sneeuwbuitje maakte het op diverse plekken bij een temperatuur van vlak onder nul nog even winters, hetgeen nog snel even door mijn dochter is vastgelegd.
Ten Boer, zondag 8 april -Wegsmeltende Paassneeuw


Vorig jaar kon er worden gebarbecued, nu was het vooral in de ochtend kleumen geblazen. Bijzonder is sneeuw met Pasen niet, het komt regelmatig voor. Pasen zijn de feestdagen met de meest extreme uitslagen qua weer. Zowel sneeuw en ijs komt voor, evenals zomers weer op beide dagen zoals in 2011. Natuurlijk wordt dit mede door het tijdstip bepaald waarop Pasen kan vallen t.w. tussen 22 maart en 25 april.

In 2008, 1994, 1964 is er zelfs sneeuw van betekenis gevallen, in 2008 op sommige plekken zelfs meer dan 10 cm. Ook in 1977, 1982 en 2001 was er sprake van sneeuw(buien). In 2008 lag er hier en daar soms 10 cm en kwam de temperatuur nauwelijks boven de 4 tot vijf graden. Bijzonder warm (20-23º) op 1e Paasdag en bijzonder koud (6º, regen en harde wind) op de 2e Paasdag is ook al eens voorgekomen zoals in 1979. Ook andersom komt voor. Zo meen ik mij nog te herinneren dat we in 2002 eerst nog bij een kille oostenwind in winterkleding liepen en de volgende dag in shirt op de fiets zaten bij zo'n 20 graden.

Vroege vogel. Een  groenling (?) met de laatste winterrestanten
Maart 2012, zacht en droog

Maart 2012 is Ten Boer een relatief zachte, droge en zonnige lentemaand geworden. Alleen nog wat nattigheid in het begin van de maand, maar eigenlijk was alleen 7 maart echt nat te noemen met bijna 7 mm regen. Totaal 13,2 mm noteerde mijn regenmeter over de hele maand in Ten Boer.
Vanaf het begin van de maand werden er hogere temperaturen als normaal gerapporteerd met als uitschieter de periode 20-29 maart. In deze periode volop zon, weinig wind en temperaturen van 13-19 graden en dat maakte het voor iedereen buiten bijzonder aangenaam.
Station Eelde meldde afgelopen maand enkele malen vorst op normale waarnemingshoogte, maar in Ten Boer lukte dit niet. Twee keer zakte het minimum naar 0,3º, maar de vorst werd alleen bij de grond geregistreerd.  De oorzaak is dat binnendrijvende bewolking sneller vanuit het noorden Ten Boer bereikt en dat het station in Eelde waarschijnlijk wat meer in het open veld staat. Ook de gemiddelde windkracht ligt in onze regio ietsje hoger en beperkt daarmee de uitstraling en afkoeling.
De hoogste dagtemperatuur werd op 28 maart bereikt met 18,9º. De gemiddelde temperatuur bedroeg 7,6º. Normaal voor deze maand is 5,2º en dat betekent dus een afwijking van +2,4º. In Eelde belandde de maand daarmee op de 5e plek sinds het begin van de registraties in 1906.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...