donderdag 12 april 2012

Mislukt Wolga-gambiet, gelijkspel Ten Boer 1

De zwarte koning geveld
Zelf speelde ik een alleraardigste partij aan bord 2 tegen een snipverkouden Bert Steenhuizen (zie partij hieronder) , maar in de 7e wedstrijd van de Nosbo-competitie tegen DAC 1 (Delfzijl - Appingedam -combinatie) wist Ten Boer niet verder te komen dan een gelijkspel. Alleen winst tegen koploper Sissa 2 en verlies van Sissa in de laatste ronde kan in theorie nog een kampioenschap betekenen.



Mislukt Wolga-gambiet

Excuus, een diagram er tussendoor zou leuk geweest zijn, ware het niet dat het schijfje in de verkeerde gleuf van de pc is gestopt. Niet te adviseren, maar ach, een partij naspelen leer je wel zo veel meer van.



27 maart 2012 K.Dijkhuizen (Ten Boer 1) – B.Steenhuizen (DAC 1)

Na ooit ruim dertig jaar geleden eens eerder tegen elkaar gespeeld te hebben (Noord-Groninger-kampioenschap) en ondanks dat beiden al die tijd in de regio gewoond en gespeeld hebben, is het nooit eerder tot een tweede ontmoeting gekomen meenden beide spelers zich te herinneren. Wit treft een behoorlijk verkouden tegenspeler en is daarmee mogelijk enigszins in het voordeel.

1. d2-d4   Pg8-f6
2. c2-c4 c7-c5
3. d4-d5 b7-b5 Het zogenaamde Wolga-gambiet.
4. Pb1-a3 !? Wit besluit niet op het gambiet in te gaan. Meestal is de zwartspeler er een kenner van en daarom wordt besloten met een ongewone zet de wedstrijd snel op onbekend terrein te brengen. 

….. b5 x c4
5. Pa3 x c4 Even dacht ik “waar ben ik aan begonnen”, maar een paar zetten later blijkt opeens alles perfect te staan. Waar zwart het beter en anders had moeten doen, is lastig aan te geven.

…… d7-d6 Lijkt logisch, want anders speelt wit mogelijk d6. Toch moet wit deze zet goed beoordelen, want na zwarts antwoord e6, volgt mogelijk Pc6 en / of Lb7 ende laatste neemt de open diagonaal in beslag.
6. g2-g3 Lc8-b7
7. Lf1-g2 e7-e6 Lijkt weer de meest logische zet, maar gezien het vervolg was g6 mogelijk te adviseren.
8. Lc1-g5 e6xd5
9. Lg2xd5 Pb8-c6?! Wits laatste zet was verraderlijk, want na direct Lxd5 volgt eerst Lxf6 en pas na het verplichte Dxf6 komt Dxd5 met verlies van Ta8.
10. Dd1-a4 Wit verhoogt de druk. 
…. Ta8-c8
11. 0-0-0 Weer wordt de druk verhoogd met dit keer indirecte aanval op pion d6. Zwart heeft al veel tijd verbruikt.
….. Lf8-e7   Klaar voor de korte rokade.
12. Lg5xf6 g7xf6 Het normale Lxf6 verliest, want dan volgt Pxd6, Dxd6?? , Lxf7 met dameverlies.

13. Pg1-f3 Lang over nagedacht. Pa5 lang overwogen, maar lijkt niets beslissends op te leveren. De gespeelde zet betekent in elk geval weer een geactiveerd stuk en de dreiging van de manoeuvre Ph4 – Pf5 en zwart wordt dodelijk vastgepind. Daarnaast kan de toren op h1 uit de indirecte vuurstraal van Lb7 weggespeeld worden en deelnemen aan het feest.

….. f6-f5 Zwart beseft het gevaar, maar ziet eigenlijk geen uitweg meer. “Waar is de fout gemaakt?”, zal Bert ook wel gedacht hebben.
14. Pf3-h4 Toch, want Le7 moet bij d6 blijven en na slaan van het paard heeft wit de open g-lijn.
…. Dd7 Eindelijk kan het paard op c6 weer in het spel gebruikt worden.
15. Th1-e1 Wits laatste stuk wordt in stelling gebracht. Zwart heeft echter al te veel zwakke punten.
…. 0-0 Brengt de koning ogenschijnlijk naar een veiliger plek.
16. e2-e4 f5xe4
17. Te1xe4 Tc8-d8 Zwart heeft nog een paar minuten en moet zijn zetten met grote zorgvuldigheid berekenen, terwijl wit diverse mogelijkheden heeft.
18. Pc4-e3 Op weg naar f5 en maakt de vierde rij naar rechts vrij.

…. Pc6-d4!?  Met remise-aanbod en nog slechts drie minuten op de klok voor 22 zetten en ogenschijnlijk weer een logische en bevrijdende zet. Toch was het na Pb4 nog niet helemaal duidelijk, maar behoudt wit het duidelijk betere spel.
19. Td1xd4! Het remiseaanbod wordt afgeslagen en gelijktijdig  slaat wit vernietigend toe. Na Dxa4 staat wit een stuk voor.
…. cxd4   Er is niets anders.
20. Da4xd4 Lb7xd5 Zwart is murw geslagen en verkort zijn lijdensweg. Tot overmaat van ramp ziet zwart de volgende zet al niet meer aankomen, maar alles wint.
21. Te4-g4† en mat of dameverlies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...