zondag 6 mei 2012

April 2012 kil en vochtig




Bladontplooiing komt laat op gang deze lente.
Wittewierum, April 2012
Extreem nat was April 2012 in Ten Boer niet met 56 mm regen. De regen viel echter wel op 20 dagen in deze maand. Hiernaast stond er in het algemeen veel wind en waren de temperaturen niet al te hoog. Gezamenlijk maakten al deze componenten dat de afgelopen maand gevoelsmatig een koude, kille en vochtige maand is geworden.

Gemiddeld kwam de temperatuur op 7,8º uit in Ten Boer tegen normaal 8,4º. KNMI-meteostation Eelde noteerde met 7,6º een plaats in de middenmoot t.w. de 61e plaats in de 112-jarige meethistorie. 't Is dus nog behoorlijk vaak een stuk kouder geweest. Uw blogger noteerde in Ten Boer 4 vorstdagen (Eelde zelfs 10!) in zijn achtertuin en zo'n 10 dagen met nachtvorst. Op 6 april werd de laagste temperatuur met -1,5º geregistreerd. Dagen boven de 15 graden waren zeldzaam, pas in de laatste week steeg de temperatuur boven deze grens. De mooiste dag en warmste dag viel toevallig op Koninginnedag toen met veel zon de 21,6º werd  bereikt.

Twintig dagen met regen dus. De periode 17-29 april zelfs elke dag regen met als topper 10,4 mm op 22 april. Hiernaast in deze periode ook nog eens veel wind. Met name zaterdag 28 april was geen pretje toen de harde wind de windchill-temperatuur naar zo'n 5º liet zakken en buiten zijn bijzonder onaangenaam was.

De hoogste windstoot van de maand registreerde ik met 63 km p/u op 26 april. De laatste week kon na afloop in zijn geheel als behoorlijk winderig  in de boeken worden bijgeschreven.


Bijzonder:
Toch was 28 april 2012 nog "warm" in vergelijking met 6 april 1970. Sneeuw, nat en droog, bij temperaturen vlak boven en onder nul gedurende ruim 15 uur zorgden voor winterse taferelen. Omdat het naar het zuiden toe toen in de nacht ging sneeuwen lag daar 's ochtends zelfs een dik pak van soms meer dan  10 cm.

Los van de april-meteogegevens. Hiernaast een aardig artikel uit een krant 1960.  Ruim 50 jaar later kan het bijna één op één nogmaals gepubliceerd worden. Het weer laat zich dus niet snel onder controle brengen ondanks onze moderne wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...