zaterdag 14 maart 2015

Blauw ! - Een uitstapje met Omlandia B2

Blauw! Overal blauw. (VVS te Oostwold)
Twee weken geen competitievoetbal voor Omlandia B1, maar geen voetbal is op een voorjaarszaterdag eigenlijk geen optie. Met een uitnodiging van Omlandia B2 om mee te doen wist zoon Robert dan ook wel raad.
Ook teamgenoot Koen Maatman was van de partij en zo ging de reis al vroeg richting Oostwold, in dit geval Oost-Groningen. Het criterium om in een lager elftal te spelen was minder dan 15 wedstrijden in een hoger elftal en beiden voldeden nog net aan deze eis.

Het thema van de dag werd het woord 'blauw'. Blauw van de kou waren de toeschouwers na afloop en sommige spelers ook. Een stevige Oosterwind op deze kille en bewolkte zaterdag 14 maart maakte het lekker onaangenaam voor iedereen. De omgeving was het wereldberoemde Blauwestad en daarmee natuurlijk blauw water alom.

De clubtenues: Omlandia met wit-blauw en de VVS-ers van Oostwold met blauw-wit. We zagen een enerverende wedstrijd. 



Nog even wat anders 


Voor veel sporters is het eigenlijk jammer, dat de meeste aandacht uitgaat naar de eerste teams in een vereniging. Die kennen vaak een betere organisatie, wat betere trainingen en begeleiding en tijd van de coach of trainer om af en toe eens nog naar de andere teams te kijken ontbreekt vaak weer.

Met name de jongere jeugdspelers in de lagere teams, die in de groei zijn of nog een andere goede ontwikkeling door maken (wetenschappelijk gezien vaak in de tweede helft van hun leeftijdjaar geboren), worden daardoor kansen ontnomen om zich te meten met degenen in een hoger team.
Sportclubs zien soms daardoor talenten of goede spelers over het hoofd. Deze staan er min of meer alleen voor om zich een weg naar boven te knokken.

Ook trekt de goede of betere kwaliteit van een sportteam de iets mindere speler van het team toch mee omhoog en andersom wordt een goede speler bij een slecht team of tweede team door het lagere spelniveau ten onrechte mee omlaag getrokken. Dat is soms jammer en vandaag zag ik daar weer eens een bevestiging ervan. 

VVS B1 - Omlandia B2

Met de 'sterspelers' van B1 in eerste instantie nog even op de bank kende Omlandia B2 een dramatische start. Sportief was het natuurlijk wel van Omlandia's zijde om eerst voor de echte basisspelers te kiezen. Het betekende zeer waarschijnlijk wel, dat er meer kansen voor VVS B1 konden komen en deze verwachting bleek te kloppen.

Er werden gewoon teveel missers gemaakt in de beginfase. De handelingssnelheid ligt met name te laag, de positionele opstelling speelt een rol, de juiste speler op de juiste plek en als ik zou willen zou hier nog wel een aantal puntjes aan toe te voegen zijn. Een uitdaging voor iedereen om dit te verbeteren.

Eindelijk eens in de aanval
Na twintig minuten stond het al 2-0 voor VVS. Ook met Robert en Koen in het team draaide het nog niet direct beter, want na een half uur mocht VVS de terechte 3-0 noteren. Omlandia had zich tot dat moment nog niet of nauwelijks aan de overkant laten zien. Dat veranderde in de laatste tien minuten. 
Het was topscorer Jeroen Brookman, die de ban brak. Met krachtig en technisch doorzetten vanaf de rechtervleugel scoorde hij fraai de 3-1. 
Op slag van rust bracht hij ook Omlandia helemaal terug in de race met een doeltreffende kopbal. Met 3-2 achter ging Omlandia B2 dus de rust in.

Knotsgek voetbal

Na de rust zagen we een enerverende pot voetbal. Omlandia was in alle opzichten gelijkwaardig, maar bleek net weer even te lang achter de feiten aan te hollen in plaats van achter de bal. Flexibel als de spelers zijn werden ze multifunctioneel ingezet op talloze posities. Of dit altijd de juiste posities waren heb ik een beetje mijn twijfels over, maar het zij zo. 

VVS bleef goed bij de les in elk geval. Als er kansjes waren dan waren ze er als de kippen bij om te profiteren. De 3-2 werd dus ook een 4-2, zelfs een 5-2. De wedstrijd leek gelopen. 


Er volgden weer een aantal positiewisselingen bij Omlandia. Robert gaat naar rechtsvoor en de bordjes worden opeens verhangen. Vlak doorvoor breekt hij vanaf het middenveld goed door en stormt op de keeper af. Toch volgt op het laatste moment nog een tikje naar rechts en Jeroen Bleeker tikt perfect de 5-3 in. Even later lijkt de KO te worden uitgedeeld door VVS. De zoveelste uitbraak is weer raak en dat betekende de 6-3. Wat kon er nog gebeuren? Nog maar een klein kwartier te spelen.

Onder de bezielende aanmoedigingen van de talloze meegekomen Omlandia-supporters rechten de spelers toch nog weer de rug. De 6-4 van Jeroen Brookman wordt even later afgekeurd wegens buitenspel, terwijl velen zeiden dat er nog een VVS-er op de achterlijn stond. 

Bevrijd van de ketenen

Dan na 'honderd jaar' wachten is het de beurt van Robert. Een goede uitbraak over links van alweer Jeroen Brookman werd gevolgd door een goede assist op Robert, die met een gericht schot de keeper verschalkt. Toch nog 6-4. 
Ik wist het en ik heb het al die tijd geweten: 'Hij is een echte rechtsvoor', net zoals zijn vader. Het zit gewoon in de genen. Daar voetbalt hij pas echt, als een wild dier net bevrijd van zijn ketenen.

Jeroen Bleeker scoort de 5-3 (assist Robert)

De klok tikt ondertussen genadeloos door. VVS zwalkt en Omlandia ruikt nu de doelpunten. Vlak voor tijd is het Vince Haak, die na een kleine, gele, rustpauze de 6-5 inkopt. 
Seconden zijn het nu nog, die er nog gespeeld moeten worden. Blauw, alweer, van een knietje op het been wordt een VVS-er kreupel van het veld gedragen.

Alle intermezzo's en blessuretijd ten spijt laten VVS jammergenoeg echter geen blauwtje meer oplopen. Omlandia B2 weet niet meer te scoren en verliest met 6-5 in een knotsgek duel. 

Een schrale troost misschien, maar eigenlijk was het 6-6. Dan had echter wel het buitenspeldoelpunt moeten goedgekeurd.

Maar ik weet nu, dat er misschien ook ergens iets fout zit in een ander team.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...