zaterdag 7 maart 2015

Omlandia B1 met luchtje naar winst tegen Actief

En alweer de vlag in top voor Omlandia B1
Zaterdag 8 maart. De lente zit voor het eerst echt in de lucht aldus de weersvoorspellingen. Desondanks zorgde een straffe Zuidwester nog voor frisse omstandigheden voor de toeschouwers en soms wat lastige voetbalmomenten voor de spelers op het open Omlandia-complex in Ten Boer.

Actief B2 was vandaag de stugge tegenstander van Omlandia B1. Een team, dat evenals Omlandia net vier wedstrijden op rij had gewonnen. Actief B2 was de gelukkigste in de thuiswedstrijd tegen Omlandia in oktober en ook vaak winnend met kleine uitslagen. De verwachting was dan ook dat het vandaag niet gemakkelijk zou worden. De laatste voorspelling klopte wel aardig. Met hartkloppingen werd het einde van de wedstrijd gehaald. (met ca. 50 foto's)

Nog geen geluk

De opdracht van de Actief-coach was kennelijk wachten en loeren op de kansjes, die zeker zouden komen. Met slechts één spits werd bijna de gehele wedstrijd getracht de deur achterin dicht te houden. Aan Omlandia de taak om door een muur aan verdedigers en keeper te breken. De ook best goede en lange verdedigers en de keeper van Actief zaten de Omlandianen dan ook goed dwars in de eerste helft. Slechts een klein kansje voor beide partijen zagen we in het eerste half uur. Eerst Liam van Galen met een schot voorlangs en toen Actief met een schot van veraf richting keeper Alwin Potgieter.
Robert, 'de zoon van' (zie bord)
Dan komt Omlandia een beetje op stoom. Robert Dijkhuizen, jawel 'de zoon van', stoomt als eerste in hoog tempo vanaf de zijlijn langs jan-en-alleman en tikt vlak bij het doelgebied de bal voor. Een verdediger werkt de bal nog net weg naar corner. Liam probeert het nog een keer, maar het wordt alweer een corner. Kevin Potgieter probeert het over links, maar hij stuit op de keeper.

In de 36e minuut zien we voor het eerst een goede uitbraak van Actief. Twee verdedigers op één aanvaller, zag ik. Niets aan de hand, denk je. Fout gedacht, even werd er wat te traag gereageerd en een seconde later verdween de bal in het Omlandia-doel. Het staat 0-1. Wel volledig tegen het spelbeeld in, maar het doelpunt telt. Vlak er na weer een kansje voor de tegenstander, maar ook voor Omlandia via Kevin. Weer vond hij de keeper op zijn weg en de rust wordt dan ook met deze achterstand ingegaan.
Kevin
Wilskracht

Na de rust zien we weer een gedreven Omlandia. Met discipline wordt er goed verdedigd en goed opgebouwd. Robert gaat ook weer op herhaling langs de zijlijn en brengt Kevin weer in een kansrijke situatie. Geen doelpunt. Vincent Jonkman gaat dwars door het centrum en speelt Remco Bolhuis goed aan. Weer geen doelpunt. Dan is het de beurt van Jeffrey Hoeksema. Volgens sommige spelers is hij de snelste en mogelijk ook de fysiek sterkste speler bij team. Vandaag kwamen beide kenmerken tot zijn recht. Op eigen kracht breekt hij dwars door alles heen en scoort op fantastische wijze de terechte gelijkmaker.
Jeffrey, 1-1

Hand van ... Remco

Actief komt er eigenlijk niet of nauwelijks aan te pas in de aanval. Tot vlak voor tijd kwam daar ook geen verandering in. Omlandia krijgt al snel weer mogelijkheden om de leiding te nemen. Een vrije trap van Roy Boer gaat net naast.
Dan verschijnt ook Guus Kuipers met goed doorzetten en wilskracht eens in het strafschopgebied. Een mooie volley volgde en leek voorlangs te gaan, De Actief-keeper tikt hem toch nog even aan en de bal gaat richting Remco Bolhuis. Die onderschept de bal op bijzonder dubieuze wijze en laat hem in het doel verdwijnen. Hoe? Met de hand wordt de bal onzichtbaar voor de scheidsrechter in het doel gelepeld, 2-1.
Remco (met onzichtbare handen)

Vanzelfsprekend volgden protesten, ik wist ook niet waarvoor en de scheidsrechter gaf er ook geen gehoor aan. Het doelpunt werd goedgekeurd. Wel een terechte voorsprong qua spelverhouding, maar enigszins immoreel natuurlijk. Een beetje onsportief  zou je zelfs kunnen zeggen. Remco verkeert echter met zijn doelpunt wel tussen de groten der aarde zoals Maradonna en Messi. Waar moet dat eindigen?

Bloedstollend

Dan gaat Actief zo'n kleine minuten voor tijd toch nog echt voetballen. In aanvallende zin dus. De Omlandia-verdediging moet plotseling alle zeilen bijzetten en er volgde nog een bloedstollende slotfase. Met man en macht en alle middelen wordt er verdedigd aan Omlandia-zijde. Niemand bewaart de rust en het is af en toe een heksenketel achterin.

Een overtreding net buiten de 16-m van Omlandia zien we als eerste. Dan een bal van Actief, die met veel effect door de verdediging vliegt. De bal wordt nog even aangetikt en gaat met een curve rakelings langs de rechterdoelpaal over de achterlijn. Hartkloppingen kreeg ik er van.
Het laatste wapenfeit van Actief volgt even later. Weer hebben ze pech, nu is de paal de dwarsligger.
Topscorer  Robbert Veldman, al vijf wedstrijden droogstaand, mocht het als laatste proberen. Ook zijn kopbal werd geen doelpunt.
Spannende slotfase

Ruim zeventig minuten bepaalde Omlandia B1 het spel. Ze kregen duidelijk meer en de betere kansen. Ze hadden een aanvallender spelopvatting en maken het gevoel van een dubieuze winst nog enigszins acceptabel. Gezien het spel in de laatste minuten mag de Actief-coach zich afvragen of de juiste tactische keuze is gemaakt voor aanvang van de wedstrijd en dan krijg je soms de deksel op je neus vanzelfsprekend.

De statistieken van Omlandia B1 - Actief B2: (1e resp.2e helft en totaal)

Corners: 5+1=6 resp. 1+0=1
Kansen: 5+6=11 resp. 3+2=5
Doelpunten: 0+2=2 resp. 1+0=1
Efficiency: 18% resp. 20%