zaterdag 21 september 2013

´Een gestolen overwinning´ bij Lycurgus B1- Omlandia B1

Omlandia verliest met 3-1

13e aanval van Omlandia (klik voor vergroting)
Jan en alleman waren het er over eens, dus zowel de supporters van Lycurgus als die van Omlandia. Al luisterend naar de 'vijand' aan de picknickbank na afloop van de wedstrijd kwam de term van 'een gestolen overwinning' diverse keren mij ter ore.

Het is zaterdag 21 september en eindelijk heeft Omlandia B1 zijn eerste competitiewedstrijd kunnen spelen. Rustig, aangenaam herfstweer en dus goede voetbalomstandigheden, alleen het Lycurgusveld was onder een dikke laag zand bedolven om het voor beide teams wat lastiger te maken.

Het werd voor de Omlandianen een frustrerende middag, bijzonder frustrerend zelfs.

Positieve punten

Met name in de eerste helft en iets mindere mate in de tweede helft zag je het Omlandia B1 zoals ik ze zag voetballen in het laatste kampioensjaar van de C1-tijd nu twee jaar geleden (gemiddeld 7 doelpunten per wedstrijd).
Zanderig en zwaar veld
Na een kleine tien minuten aankijken nam Omlandia de touwtjes stevig in handen. Combinaties, vlotte aanvallen en vele, vele kansen passeerden de revue. Het verschil met toen is op dit moment het maken van doelpunten. Supersnelle spits Jeffrey Runhart, destijds topscorer kan op zo'n eerste wedstrijddag dan ook eigenlijk niet gemist worden. Feit was echter, dat hij er niet was, familiezaken zijn ook belangrijk. Toch?

Flow

Je moet in een soort flow terechtkomen als je kampioenaspiraties hebt in de competitie. Je start bij voorkeur met je sterkste team, je probeert automatisme in de spelpatronen te krijgen, de spelers moeten blind weten dat 'Jantje, Pietje of Klaasje' achter of naast hem staat en er moet vertrouwen in de verdediging ontstaan.

Ook dat je een pass in niemandsland kan geven zonder iets te zeggen, omdat je weet dat je medespeler daarvoor al klaar staat en er dus op rekent. Bij voorkeur tref je ook niet direct de sterkste tegenstander, maar eerst de wat minder lastige jongens, die je wel moet winnen natuurlijk. Allemaal om in de flow te komen.

Resultaat: het team weet wat ze kan en dat is belangrijk op momenten dat het toch even tegenzit. Daardoor kun je op cruciale momenten net even dat stapje extra doen, volhouden onder grote druk en scoor je de o zo belangrijke goal. Dat is de theorie, nu de praktijk.

De wedstrijd:

Hoe sterk Omlandia in de eerste helft speelde laat ik even in hoog tempo per minuut zien:

4. Ricardo van Coevorden mist na perfecte aanval door centrum.
5. Kevin Potgieter komt net niet op tijd voor een beslissend tikje
8. Ricardo stuit weer op de keeper
9. Schot van Melvin Bakkelo
10. Een schot van Omlandia voorlangs, niemand tikt in.
13. Na een geweldige pass van Nick Oostland stoomt Robert Dijkhuizen vrij over links op naar de keeper, zijn schot is een fractie van een seconde te laat en wordt onderschept.

Een minuut later is Lycurgus voor het eerst echt gevaarlijk en scoort uit het niets de onverdiende 0-1.

15. Omlandia schiet slordig op doel en over. Even later wordt Lycurgus weer even gevaarlijk, maar dit keer wordt het gevaar gekeerd en de bal weggewerkt
22. Vrije trap van Robbert Veldman op rechts bij de punt van de 16m. Met een mooie curve verdwijnt de bal links onhoudbaar in het doel.
29. Lycurgus schiet hoog over
30. Robert breekt alweer goed door en geeft een perfecte voorzet. Niemand tikt in.
39. Ricardo schiet over en 40. Ricardo ziet al weer zijn bal in de handen van de telkens uitstekend opgestelde Lycurgus-keeper (eigenlijk een speler, hoorde ik) verdwijnen.

Rust.

Begin 2e helft; Lycurgusdoel
In de tweede helft wat wissels en andere wijzigingen met de hoop dat de bal er nu wel snel in zou gaan. Het begin was in elk geval goed met al snel twee keer kansen voor Melvin. De bal ging hoog over of verdween weer eens in de handen van die 'verschrikkelijke' keeper. Ook Lycurgus krijgt wat meer spel. Alwin Potgieter moet in de 48e minuut al reddend optreden.

Ricardo heeft zijn dag niet met de afwerking. Wel goed voetballend, want creëer maar eens zoveel kansen als hij, maar ook zijn vijfde en zesde kans leverde geen doelpunt op.

Noodlot

Net als in boeken, films, sport en dus ook in voetbalwedstrijden slaat dan het noodlot toe. Wie weet ik niet, maar iemand maakte opzettelijk hands aldus de scheidsrechter. Het was een Omlandiaan in het strafschopgebied. Als het opzet was, dan is het een domme handeling op een cruciaal moment, als het geen opzet was (hand beweegt niet naar de bal) een misschien (!) onjuiste beslissing van de scheidsrechter. Er was geen herhaling, we zullen het nooit weten.

Lycurgus profiteert genadeloos en scoort onhoudbaar de 2-1. Nog laat Omlandia gelukkig het hoofd niet hangen en probeert het nog een keer. Weer smoort een schot vlak bij de keeper in de verdediging en ook Nick probeert het eens. Geen resultaat.

Dan drukt de scheidsrechter door eigen fouten en gebrek aan regelkennis een smet op de wedstrijd. Allereerst wordt voor iedereen duidelijk zichtbaar Bodhi Prenger vastgehouden. Hij fluit, Bodhi loopt al door naar voren, evenals andere Omlandianen, omdat ze dachten dat hij tegen Lycurgus floot.

Dan blijkt hij voor Lycurgus te hebben gefloten. Waarom is een raadsel. Melvin geeft daarom commentaar als aanvoerder, de scheidsrechter geeft hem geel en wil hem een 10-minuten-tijdstraf geven. Dit geldt echter niet in de 1e speelklasse. Verwarring en geschreeuw alom, na ruim drie minuten chaos wordt het spel hervat. Uit de vrije trap valt dwars door de gedesoriënteerde Omlandia-verdediging de 3-1.

Nog is de veerkracht van Omlandia niet gebroken en even later scoort Robbert even later de in mijn ogen correcte 3-2. De ramp wordt nog groter, het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel.

De man zonder twijfel in het zwart aan de overkant
De grensrechter van Lycurgus kende kennelijk geen twijfel, maar mijn standpunt is dat hij deze middag de FIFA-voetbalregel 'bij twijfel niet vlaggen' werkelijk niet één keer heeft toegepast. Het leek wel of de eerste haring arriveerde, vlaggetjesdag in Zoutkamp af en toe. Ik geef het toe, enige frustratie over de moeizame doelpuntenproductie van Omlandia bij het schrijven van het laatste speelt mogelijk een kleine rol bij de al dan niet objectieve beoordeling, maar toch deze man kende geen enkel twijfel, niet beseffend dat hij daarmee een wonderbaarlijk mens op de aardbol is.
Feit is jammergenoeg, dat vele grensrechters de FIFA-regel vaak, soms altijd negeren en gewoon altijd vlaggen en spelen daarmee soms een belangrijke rol in incidenten rondom een wedstrijd. Een taak voor clubbestuur en KNVB om sportief vlaggen hoog op de agenda te zetten juist vanwege deze incidenten.

Het bleef dus 3-1 en toen spits Robbert even later met een knieblessure van het veld moest en geen wissels meer beschikbaar waren was het pleit beslecht. In de stand kwam geen verandering meer.
Uithuilen is nu het motto en volgende week met het goede spel van de eerste helft opnieuw beginnen, 63 punten uit 22 is ook een mooie score tenslotte. De lat moet je vooral niet te hoog leggen is mijn standpunt, maar dat begrijpen jullie wel.

De statistieken: (1e resp. 2e helft resp. totaal; Lycurgus B1 - Omlandia B1)

Kansen: 3+4=7 en 11+9=20
Corners: 0+0=0 en 2+4=6
Doelpunten: 1+2=3 en 1+0=1
Efficiency: 43% (hoog) en 5% (normaal zo'n 20-25%)