zaterdag 28 september 2013

Omlandia B1 ziet De Pelikanen met de buit wegvliegen

Eerste helft Omlandia B1-De Pelikanen B1 (klik voor vergroting)
Zaterdag 28 september 2013. We beginnen met het positieve nieuws. Het was een perfecte herfstdag, zon en geen wolkje aan de lucht, een goede grasmat en daarmee uitstekende voetbalomstandigheden voor zowel speler als toeschouwer.
 De Pelikanen B1 uit Appingedam was vandaag in Ten Boer de tegenstander, jongens en leiders die we al jarenlang ontmoeten. Uitslagen uit het verleden vielen vaak ten gunste van de Omlandianen uit, maar zoals we weten, het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. Dat bleek vandaag ook weer eens tot teleurstelling van vele Ten Boersters.

Met een verdediging van Nick Oostland, Nieck Baljeu, Maikel Oldenburger, Robert Dijkhuizen en Alwin Potgieter ben ik van mening dat er toch wel een ´muur´ door de tegenstander geslecht moet worden mits ze in goede doen zijn.
Daarvoor een middenveld met centraal Carlos Chrysotome, Melvin Bakkelo en op de zijkanten een wisselende mix van Roy Boer, Kevin Potgieter en Jurry de Boer. Een middenveld met techniek en kracht. Ook niets mis mee.
In de aanval de snelle Jeffrey Runhart en Robbert Veldman en de technische Ricardo van Coevorden als midvoor. Allen met scorend vermogen en menig team kan dat niet nazeggen. Het is gewoon een team met veel potentie. De kunst is om het er uit te krijgen.
In de aanval

Carambole

Op tijd van huis gaand blijkt de wedstrijd toch weer te vroeg begonnen te zijn. De aankomst op het veld is het begin van ongeloof en frustratie voor de bezielende supporter en uw blogger. Een slechte en onnodige terugspeelbal op de keeper is het begin van een aantal fouten, die ook vandaag weer door de tegenstander genadeloos werden afgestraft. 0-1 na drie minuten voor De Pelikanen.

Omlandia laat het hoofd niet hangen en is technisch net zo als vorige week tegen Lycurgus de iets betere ploeg. De eerste kans volgt met een kopbal, die net naast gaat. Dan de 7e minuut. Nieck Baljeu, eigenlijk neem ik het hem niet eens zo kwalijk. Hij zat nog zo vol frustratie en ergernis over de 0-1, dat hij een bal op een verwoestende manier wil weg pegelen uit het strafschopgebied. Natuurlijk had dat ook anders gekund, maar gevoelsmatig begrijp ik zijn te wilde trap. De bal caramboleert nu echter keihard via de rug van een Peli-aanvaller pardoes en onhoudbaar langs de verbouwereerde keeper Alwin. Het staat 0-2, eigenlijk zonder dat de tegenstander er veel voor heeft gedaan behalve attent zijn bij de eerste bal.

In de 10e minuut boekt ook Omlandia eindelijk resultaat. Uit een corner komt de bal goed op het hoofd van Ricardo, die de 1-2 links in het doel kopt. Het team begint er weer in te geloven. Er volgt een mooie vrije trap van Nick, maar ook een lucky shot van De Pelikanen, die bovenop de lat eindigt en tot geluk van iedere Omlandiaan schadevrij terug stuitert in het veld. Ricardo en Robbert zien na een klein half uur een mooie aanval in de handen van de keeper eindigen.

Hond

Al analyserend kun je achteraf misschien zeggen dat een Omlandia-hond mogelijk funest is geweest voor de einduitslag. In kansrijke situatie voor Omlandia op de linkervleugel, ontsnapt het mormel aan de baas zijn aandacht en werpt zich met zijn hele ziel en zaligheid op de bal. Iedereen van slag, het op dat moment goed spelende Omlandia wordt uit het ritme gehaald en de lopende aanval gaat natuurlijk uit als een nachtkaars.

Toch volgt nog een mooie aanval in de slotfase. Jeffrey ontsnapt na een mooie pass van Carlos, maar komt net te kort voor de afronding. Tussendoor lukt het de hond om nogmaals het veld op te vliegen en de bal te veroveren. Het blijkt een uitstekende verdediger, vreselijk balvast, maar zoals ik zei bijzonder storend voor het ritme van het team en zeker als het een beetje goed draait.
Vijf minuten voor tijd zien we plotseling weer een ernstige slordigheid in de verdediging. De bal wordt kwijtgeraakt en veroverd door een Pelikaan. Deze kan vervolgens ongehinderd direct en hard op doel schieten.
Weer is het raak, het staat 1-3. Dat is ook de ruststand.

Na de rust reageert De Pelikanen bijzonder alert op de door Omlandia gemaakte foutjes. Dit keer wordt direct na het begin wel op eigen kracht een aanval op de mat gelegd. Er wordt wat te passief op gereageerd, elkaar voor de voeten gelopen en de tegenstander heeft het vizier nog steeds op scherp staan. Weer is het raak. Het is haast niet te geloven, maar het staat 1-4 twee minuten na rust.

Omlandia blijft ondanks alle tegenslag toch redelijk voetballen. Twee minuten later breekt Ricardo goed door, maar wordt vlak voor de keeper neergelegd. Geen rood kennelijk, wel een strafschop. Deze wordt onberispelijk door Melvin ingeschoten, 2-4. Het kan nog steeds.

Weer zeven minuten later de mooiste aanval van de middag. Een combinatie van Carlos en Kevin belandt bij Ricardo, die de verdiende 3-4 op het bord zet. Nog ruim een half uur voor meer, ruimschoots voldoende zou je denken. Toch lacht het geluk het team tot nu toe niet toe. Jeffrey moet het veld verlaten met krampen. Hij kan niet meer worden gewisseld en dus ook dit keer moet het team met tien man verder. Het enige geluk is, dat even later ook De Pelikanen iemand ziet vertrekken wegens twee keer geel. Te grote mond, tsja, dan moet je je ook geen Pelikanen noemen.

Trouwens, krampen krijg je misschien door energiedrank (veel cafeïne) werd me vorige week nog gezegd. Of dat hier de oorzaak kan zijn, weet ik niet. Een kort onderzoek op internet en wat beschouwingen. Elke wielrenner weet het, elke hardloper weet het, elke voetballer behoort het ook te weten.

Vocht en energie vooraf is ongelooflijk belangrijk. Pubers, eigenwijs als ze soms zijn, en ik zelf later even eigenwijs als volwassene bij het wielrennen en ook eens bij het voetballen hebben geen idee wat de effecten zijn in negatieve zin bij tekort of onvoldoende aanvullen. Kramp, hongerklop, totale verslapping, minder oplettend, reactiesnelheid gaat omlaag etc. Je dupeert je team in feite dus bij ongezond of slecht eten en drinken vooraf.

Internet:
Cafeïne kan ervoor zorgen dat je vocht kwijtraakt en uitdroging kan ook spierkrampen veroorzaken. Het ene lichaam reageert nu eenmaal anders op bepaalde chemische verbindingen dan het andere, dus het kan zijn dat je spieren zich samenspannen als ze cafeïne ‘ruiken’.

Je lichaam heeft behoefte aan een bepaalde hoeveelheid koolhydraten. Een gebrek hieraan leidt zeker tot kramp. Zorg ervoor dat je lichaam continue voorzien is van voldoende energie. Je kan dat doen door gebruik te maken van een goede sportdrank of energiereep. Een goede drank is noodzakelijk bij inspanningen die langer dan 75-90 minuten duren.

Terug naar de wedstrijd. De rest van de wedstrijd werd ook krampachtig. Met de moed der wanhoop werd geprobeerd om in elk geval de gelijkmaker te scoren. Hierbij werd enige risico genomen en ook De Pelikanen kregen nog twee kansen, dit keer zonder resultaat.
Tot groot verdriet van elke Omlandiaan wist ook het B1-team niet meer te scoren. Schoten van Jeffrey, voordat hij het veld verliet, Nick en een kopbal van Ricardo bleven alle zonder resultaat.De eindstand dus 3-4. Zou de hond van beslissende invloed zijn geweest? We zullen het nooit weten.

Toch ook een positieve noot tot slot. Er werd voor het eerst 3x gescoord. Nog even de zaak achterin dichttimmeren en het probleem van verliezen is vrijwel opgelost.
 De statistieken: Omlandia B1-De Pelikanen B1 (1e+2e = totaal)

Kansen: 5+5=10 resp. 4+5=9
Corners: 1+0=1 resp. 1+0=1
Doelpunten: 1+2=3 resp. 3+1=4
Efficiency: 30% resp. 44%

1 opmerking:

1. A.s. Zaterdag spelen jullie tegen Lewenborg FC B1. Het enige wat ik wil zeggen is let op de nr. 11. Eigenlijk is Lewenborg FC B1 niet veel alleen je moet geen balverlies lijden rondom de 16 meter, want dan is Lewenborg FC B1 snel om een doelpunt te scoren.

Dus ik ga er dan ook vanuit dat jullie de 1e punten afpakken van Lewenborg FC B1. Succes!!