zaterdag 25 november 2023

Teleurstellend Omlandia 1 onderuit in Holwierde

Zaterdag 25 november. Bij het binnenrijden van Holwierde doet Sinterklaas in de koets nog een flauwe poging uw blogger van het Holwierder sportveld weg te houden. Dat lukt hem net niet. Achteraf was het misschien beter geweest als het wel was gelukt, in elk geval voor het humeur.

Omlandia 1 mag opdraven in Holwierde waar een ontstellend slecht grasveld de spelers opwacht. Zo'n veld is natuurlijk nu ook geen verrassing meer. Plensregens, hagel en stormachtige omstandigheden gingen vrijdag en de zaterdagnacht en zaterdagochtend aan de wedstrijd vooraf. Het regent daarnaast al bijna twee maand elke dag. Kortom, de Groninger kleigrond is verzadigd en eigenlijk niet echt geschikt meer om op te voetballen.

Holwierde kent net als Omlandia een niet al te beste competitiestart (5 nederlagen). Dus theoretisch zou het een spannende wedstrijd kunnen worden en een opsteker voor de winnaar ervan. Kennelijk wordt mijn blog ook gelezen in Holwierde (begin op tijd of vroeger vanwege de invallende duisternis), want de wedstrijd begon officieel al om 14.00u. O.l.v. scheidsrechter Mustafa gingen de heren los. Wel pas om 14.06u.

Dieptepass

Omlandia ging voortvarend uit de startblokken, want Remco Bolhuis miste in de tweede minuut net de bal, die vanaf links goed werd voorgezet. Daarna kabbelde de wedstrijd voort met iets meer balbezit voor de gastheren. Twee Holwierder schoten op doel gaan maar net naast. Een vrije trap wordt hierna door Omlandia-keeper Devon Harmsma met een uiterste krachtsinspanning nog net tot corner getikt. Remco schiet aan de kant van Omlandia na een corner rakelings over.

In de slotfase van de eerste helft krijgt Holwierde nog een goede kans, maar Devon behoedt zijn team weer voor een achterstand. Ook Jeremy van Coevorden probeert het met een afstandsschot. Ook hier staat de keeper op de goede plek.

Wat mij opvalt, ontstellend vaak staat een voorhoedespeler van Omlandia in een goede positie klaar en wachtend op een lange dieptepass. Hij roept (te zacht?), maar de bal wordt (te) vaak niet gespeeld.

Tevergeefs wachtend

De voordelen van wel spelen. De snelheid van het spel gaat omhoog met een precieze dieptepass, de aanvaller staat niet tevergeefs te wachten (enorm frustrerend na een aantal keren voor een aanvaller), de tegenstander raakt sneller vermoeid door het hogere tempo (dat levert in potentie later ook kansen op) en de wedstrijd verplaatst zich sneller richting het strafschopgebied van de tegenstander. Als aanvallend team speel ik daar liever dan op de eigen helft.

Ook een opkomende verdediger (op zich positief) zie ik te vaak kiezen voor een moeilijke laatste pass. Dit keer zag ik in de 1e helft weer de meest technische voetballer op ruwweg zeven meter aanspeelbaar bij hem staan, maar de laatste wordt niet aangespeeld. Balverlies was het resultaat. Doodzonde, want dan moet je - totaal uit positie - weer onnodig snel terug. We gaan naar de tweede helft na 0-0 bij rust.

Aanstormende trein
De trein heeft gescoord

In de tweede helft wilden veel Omlandia - spelers kennelijk snel naar de 'derde helft' met dit keer in de avonduren ook een teamuitje. Omlandia kwam er namelijk niet meer aan te pas. Het begint in de 50e minuut op de rechterflank. Een felle Holwierde-aanval, niet al te scherp verdedigen door Omlandia, een mooie voorzet en tot overmaat van ramp uitglijders in de Omlandia-verdediging. Holwierde profiteert en met een strak schot wordt de 1-0 genoteerd. De klei wordt vervolgens gemolesteerd door een Ten Boerster. Ik noem geen namen.

We zijn zeven minuten verder. Ik zie bijna dezelfde aanval als bij de 1-0, dus dat betekende de 2-0 en er is niets aan toe te voegen. Weer vijf minuten later. Opnieuw een mooie Holwierder aanval, Devon redt nog in eerste instantie, maar krijgt de bal niet onder controle. Holwierde is genadeloos, is sneller bij de bal dan Devon en deelt de KO uit, 3-0 in de 62e minuut.

Omlandia oogt als 'een konijn turend op de rails naar de koplampen van een aanstormende trein'. Devon blijft als enige alert en goed spelen. Hij behoedt zijn team voor meer tegengoals. We zien hem een gevaarlijk schot tegenhouden, met een duik reddend op de doellijn bij een superkans en later volgt nog eens een geweldig optreden.

Tussendoor is de paal zijn hulp, maar niet in de 77e minuut. De toeschouwers zien aanval nummer elf door het centrum gaan. Geklooi in de Omlandia-verdediging en weer een Holwierder spits die er als de kippen bij is om de 4-0 te scoren.

Alleen Jeremy lukte het nog om op doel te schieten. De Omlandia-aanval van vandaag oogde vandaag machteloos, ze kreeg trouwens in bepaalde dubieuze situaties ook geen enkele vrije trap mee en het middenveld lukte het niet om de aanvallers voldoende te bereiken. Het was allemaal onvoldoende en niks en een verdiende Holwierde zege. Ondanks dit alles staat Omlandia nog steeds 5e, en dat biedt toch nog hoop voor de toekomst.