zaterdag 4 november 2023

Omlandia 1 met hangen en wurgen naar winst in Middelstum

De gelijkmaker in aantocht.

Zaterdag 4 november. We zijn in Middelstum met alweer een derby. Geen bijzonderheid, want  de 4e klasse E kent vrijwel alleen maar derby's. Van de twaalf teams ligt alleen Scheemda niet boven de grote kanalen en niet echt in NO-Groningen.

Het is grijs, winderig en waterkoud. De beloofde regen zou in de tweede helft arriveren om het voor spelers en toeschouwers nog een graadje erger en killer te maken. Na de 'festiviteiten' tegen Corenos vorige week was het voor Omlandia hopelijk ook de bedoeling de draad weer serieus op te pakken.

De verkeerd genoteerde rode kaart van Jeroen Dijkhuizen (neef) was nog net op tijd rechtgetrokken. Wel ten koste van een teamgenoot vanzelfsprekend. Ook zaten langgeblesseerden Jeremy van Coevorden en zoon Robert weer op de bank. Verder boekte Middelstum al een wedstrijdpunt meer, dus het was belangrijk de wedstrijd niet te onderschatten.

De wedstrijd begon acht minuten later dan de bedoeling was. Niet verstandig in novembertijd, met steeds vroegere duisternis, vaak slecht weer en op een veld zonder veldverlichting. Gezien het feit, dat ook steeds meer 'blessuretijd en tijdrekken' wordt bijgeteld door de scheidsrechter is dit ook een aandachtspunt voor de organisatie van Omlandia en vele andere clubs.

'Spitskool'

Omlandia vertrok goed uit de startblokken. Met speldenprikken van Ferry Knol en Wouter Hoek in de tweede minuut werden de eerste kansjes en waarschuwingen aan Middelstum uitgedeeld. Vervolgens kabbelt het spel wat heen en weer totdat we in de tiende minuut de eerste, goede aanval van Omlandia zien. Een aanval over de rechtervleugel en een voorzet richting de spits, Remco Bolhuis. Hij lijkt bij aanname uit te glijden, de kans lijkt bijna verloren, maar in zijn val weet hij zijn voet nog achter de bal te krijgen. Voordat de keeper het beseft ligt de bal in het net. Een echte spitsengoal, 0-1.

Terwijl Omlandia de wedstrijd iets meer lijkt te controleren, krijgt Middelstum een paar minuten later een corner. Ook nu is het weer direct raak. Met een mooie kopbal verdwijnt de bal onhoudbaar over Jan en iedereen in het doel van Devon Harmsma. 1-1. Even later gaat een tweede kans van Middelstum net naast.

Minuut 19. Remco kent een topdag. Dit keer pikt hij de bal op bij de linkerzijlijn, passeert een verdediger en gaat op weg naar de keeper. Met een strak schot wordt deze voor de tweede keer verschalkt, 1-2. Het lijkt allemaal simpel en gemakkelijk te gaan bij Omlandia. Middelstum zet er wel weer een kopbal tegenover, maar de bal verdwijnt dit keer over de lat.

We komen in de 28e minuut. Weer een Omlandia-aanval over de linkervleugel. Justin ter Harkel mag voorzetten en dat doet hij goed. Het is voor de derde keer, dat Remco precies op de goede plek staat en weer legt en frommelt hij de bal in het Middelstummer doel, 1-3. Een echte hattrick, drie echte 'spitskolen'.

Remco Bolhuis (blauw) scoort de 1-3

Tot dit moment had Omlandia gewoon het betere spel en de voorsprong is daarom verdiend. Toch, drie kansen en drie doelpunten is ongewoon. De comfortabele stand zorgt nu ook vaak voor enige verslapping in de nodige acties en daarnaast leek Omlandia zich - totaal onnodig - wat terug te laten zakken. Gokkend op de counter?

Ik hou niet van 'vrijwillig' (Of was het toch de kracht van Middelstum?) het heft uit handen geven. Middelstummer nam het stokje namelijk compleet over en tot de rust vertaalde het zich al in drie kleine kansen. Wouter Hoek ziet vlak voor rust nog een goed schot net naast gaan.

'Einbahnstrasse

Na de rust komt Omlandia er niet echt meer aan te pas. In de steeds gestager vallende en koudere regen regent het ook behoorlijk wat kansen voor Middelstum. Steeds gevaarlijker kansen. Het begon meer en meer op een Duitse  'Einbahnstrasse' (eenrichtingsverkeer) te lijken. Echter, zoals het in Nederland bijna hoort, reed Omlandia ook af en toe nog eens tegen het verkeer in. Veel leverde het niet meer op voor onze Ten Boersters.

De laatste speldenprik van Omlandia

Dit keer ging de heldenrol echter ook weer eens naar Devon, die weer met een paar superreddingen zijn team behoedt voor ogenschijnlijk 'zekere' doelpunten. Dan moet verder gezegd worden, dat Omlandia ook streed met al hun hebben en houden, met ziel en zaligheid zoals dat zo mooi heet. Er stond een team waarin ook de invallers achterin een geweldige rol speelden.

We zien Middelstum het volgende doen. Het eerste schot (47') gaat rakelings over, het tweede schot (65') is voor Devon, een superkans (69') verdwijnt met tik-tak-verdediging uit het doelgebied, (74') Devon tikt een loeihard schot over, en (76') Devon redt weer.

(77') 2-3, goal, Middelstum scoort met een hard en strak schot vanaf links.  Niets op aan te merken en de terechte beloning voor het harde werken. (80') Alweer een hard schot van Middelstum, maar naast. Corners volgen voor Middelstum, geen grote kansen. Terwijl de regen de camera op zwart zet, en de schrijfpen doet stoppen, volgt het zoveelste harde schot in minuut 84, Devon tikt de bal nogmaals over het doel.

De klok haalt de 90 minuten en stopt, de scheidsrechter nog niet, Middelstum blijft wanhopig zoeken naar een gaatje in de Omlandia-verdediging, maar vindt het niet. Na zo'n 95 minuten wordt er eindelijk afgefloten. Een winst, die voor de deuren van de hel is weggesleept. Een wedstrijd met twee gezichten, maar ...... voor de eerste keer dit seizoen zag ik wel een Omlandia-team dat voor elkaar door het vuur ging.
Bijna klappertandend zoek ik nat, rillerig en koud de auto op. Op naar de warme kachel.