zaterdag 28 oktober 2023

Beschamend 'Oktoberfest-voetbal' bij Omlandia 1 - Corenos 1

De dag die je wist die zou komen

Wouter Hoek in de spannende slotfase

Zaterdag 28 oktober. De zomertijd loopt ten einde. De herfst drukt zijn stempel op de dag met fris weer, wat spetters en grijze luchten. Dat is acceptabel en goed voetbalweer. In Ten Boer staat de wedstrijd tegen Corenos uit Roodeschool op het menu, en een Oktoberfest. Geen vest, maar feest voor de niet-ingewijde. Bij Omlandia waren ze er helemaal klaar voor, en hoe. De Lederhosen en dirndls stand-by voor wat komen ging.

Corenos startte de competitie met drie nederlagen en boekte pas één overwinning tegen het ogenschijnlijk nog zwakkere Scheemda. Uit de cijfers blijkt verder een moeizaam scorende voorhoede en niet al te sterke verdediging. Wel heeft Corenos de actuele top drie al als tegenstander gehad.

Op basis van deze cijfers zou ik, als Omlandia-team, de wedstrijd beginnen met een stevige druk op Corenos zijn achterhoede om eens goed uit te testen of deze analyse klopte. Omlandia beschikt mogelijk over één van de betere aanvalslinies in de klasse. Mijn advies over deze strijdwijze kwam niet naar voren in de wedstrijd. Beter gezegd, totaal niet.

De eerste helft

Bij Omlandia leek niemand het de eerste minuten door te hebben, dat ze wat slordig in de openingsfase opereerden en voor het zelfde geld al vrij snel met 0-1 achter hadden kunnen staan. Het waren geen superkansen voor Corenos, maar toch. We zetten het even voor de lezer op een rijtje.

Corenos, eerste minuut: kansje, maar naast. Minuut 3: Corenos schiet van ver over.

6'  - Keeper Devon Harmsma beoordeelt een hoge stuitbal verkeerd, ziet deze over de handen glippen, maar Ruben Hummel redt de zaak nog net vlak voor de doellijn. 17'  -Corenos schiet de bal van ver en hard rakelings over het doel.

Van enige agressie van Omlandia's kant was in de hele eerste helft geen sprake. "Dat komt later wel", leken ze te denken. Hoe voorspellend bleek dit te zijn?

Een medesupporter noemde Ferry Knol nog met een kansje. Ik had het niet genoteerd als kans of gemist. Illustrerend voor het slappe spel van Omlandia was verder een vrije trap in de 32e minuut diep op de helft van de tegenstander. Waar de hele voorhoede en supportersschare zaten te wachten op een bal naar voren, werd deze richting eigen helft gespeeld.

Niets, maar ook helemaal niets, we zien geen kansen voor Omlandia. Wel aan de overkant in de slotfase van deze eerste helft. Corenos schiet rakelings voorlangs, Corenos ziet een superkans door Devon met een ultieme snoekduik uit het doel getikt worden. En tot slot, voor uw blogger van ver, een ogenschijnlijk correct Corenos-doelpunt wordt afgekeurd. De bal zou achter geweest zijn. Een andere Ten Boerster stond er dichtbij en zag de bal juist niet achter. Kortom, Omlandia mocht de handen dichtknijpen met 0-0 in de rust.

De 'Ten Boerster Ultra's' geloven er absoluut nog in

'Vandaag is rood'

Iets agressiever begon Omlandia aan de tweede helft. Direct leverde dit resultaat op. Eerst lost Ruben Meier nog een schot van ver over het Corenos-doel, dan is Remco Bolhuis aan de beurt. Aan de zijlijn worstelt hij zich langs een Corenos-verdediger en speelt de bal richting Wouter Hoek. Die stormt het 16-m-gebied in en wordt ogenschijnlijk licht aangetikt en valt. De scheidsrechter ziet het ook zo en geeft een strafschop. Remco scoort even als tegen Spijk onberispelijk de 1-0 in.

Corenos geeft niet op en valt weer aan. De verder goed spelende Ruben Hummel glijdt uit. In zijn val gaat een been - bewust of onbewust - omhoog en de aanvaller valt ook. De scheidsrechter ziet het als 'bewust' en de situatie ook 'als een doorgebroken speler'. Hij aarzelt niet en geeft een rode kaart aan Ruben. Ik kon met de beslissing leven.

Omlandia staat dus met nog een dik half uur te spelen plotseling met tien man op het veld. De onderlinge frustraties tussen beide teams beginnen toe te nemen.

Corenos krijgt verdere kansen, maar Devon keept goed. Sem van Dijk krijgt een superkans in de 63e minuut. Alleen op de keeper af, maar zijn schot gaat rakelings naast. Corenos volgt met een te zacht schot. Hierna wordt door hun een vrije trap in de muur geschoten.

Het gekke is dat, en daaruit blijkt ook de foute begintactiek, met tien man wordt er agressiever gespeeld dan in de eerste helft. In alle linies zien we snelheid en felheid en er worden zelfs meer kansen gecreëerd dan in de hele wedstrijd ervoor. Natuurlijk krijg je dan vroeg of laat meestal toch het deksel op de neus en dat gebeurde dan ook in de 75e minuut. Een Corenos-aanval over links wordt met een mooi wippertje langs Devon in het doel gelegd, 1-1.

De frustaties op het veld nemen verder toe als bij de rook en bevende grond in de buurt van de vulkaan Vesuvius. Een duwtje hier en een duwtje daar, felle duels met overtredingen, en een scheidsrechter die de controle en het overzicht verliest. Niet eens zo zeer zijn schuld, er leek geen houden aan.

Vasthouden over en weer voor de goede kijker

We naderen de apotheose van de middag. Het is al de 90e minuut wanneer Corenos weer aandringt, een corner krijgt, een doelkans krijgt, en tot overmaat van ramp voor alle Ten Boersters ook scoort. Het is 1-2. Omlandia lijkt het met de speelwijze allemaal een beetje over zich zelf te hebben afgeroepen.

'Huilend kind'

Het vervolg heb ik op ruim 15m afstand rustig aangezien. We zien van beide kampen veld wat extra mensen op het veld aan komen stormen. Dat mag natuurlijk niet. Wat volgt is gedrag van velen in negatieve zin en in positieve zin. Maar ook het laatste wordt negatief geïnterpreteerd en uitgelegd.

Een drukke middag voor onze scheidsrechter

Ik zie jonge en 'oudere jongere'Ten Boerster toeschouwers, die ook nog eens het veld opstormen. Opstootjes, vecht- en duwpartijen. Ogenschijnlijk geen zware, fysieke gevolgen. Gelukkig! Een scheidsrechter, die er verloren bij stond. Wat wil je ook met zo'n vijftig man op het veld.

En het ergste van allemaal ..... een zielig, ongeveer zes jaar oud jongetje, die bang en helemaal alleen tranen met tuiten huilend, doelloos over het gras liep. Wat de mensheid zich allemaal met een simpel spelletje aan kan doen. Triest, maar ik geloof toch echt dat er op dit moment ergere dingen in de wereld gaande zijn.

De wedstrijd is niet beëindigd, maar lijkt op moment van schrijven mogelijk gestaakt te zijn. Sportief gezien zou ik het toch maar op een eindstand van 1-2 zetten als ik de KNSB was.

Een Porsche-slachtoffer

Het Oktoberfest kan beginnen. Alleen bierpullen, zag ik. Ik hoorde in gedachten al de 'Asterix-bard Kakafonix'. Mijn advies: In de boom er mee. Zekerheidshalve haakte ik af.

De statistieken laat ik even voor wat het is, maar Corenos is op basis van mogelijkheden en algehele werklust de terechte winnaar.