Spijk, Spijkers, Spijksters, Spiekster, speaker - what's in a name

Het is 14 oktober en we zijn in Spijk. Voor het eerst sinds mensenheugenis mag Omlandia 1 daar weer eens aantreden tegen v.v. Poolster. Het is herfstweer, de eerste keer na de zomer beneden de 15º, en we zien een afwisseling van zon, straffe wind en kille buitjes. Velen waren er, na de zoveelste warme week, nog niet op gekleed en voorbereid.

Alle gasten worden ontvangen in het gloednieuwe en mooie clubgebouw waar de Spijk(st)er-speaker (in het Gronings de Spieker-speaker) je buiten bij de aankondiging al wel direct een lichte gehoorbeschadiging bezorgde. Een verbeterpuntje.

Wat er allemaal aan vooraf ging

Na het Omlandia-bekerdieptepunt in Zandeweer had ik het even gehad met het Noordelijke (volgend jaar weer FC Groningen - Ajax in de ....Keukendivisie ??) en ons plaatselijke voetbal. Alles leken onze Ten Boersters er aan te doen om, na drie degradaties, toch nog wat dieper in het moeras weg te zinken. Om op deze wijze je solidariteit met de FCG en Ajax te laten zien, gaat me persoonlijk toch wat te ver.

Tegen 'De Heracliden' gloorde echter het eerste lichtpuntje aan de horizon, 5-1. Dan weer het graf in met een slechte wedstrijd tegen DVC waar ik gelukkig geen getuige van was en me daarmee waarschijnlijk een herfstdepressie heb bespaard.

Vervolgens komt De Fivel op bezoek. Weer mis ik (gelukkig) een dramatische start in de eerste twintig minuten. "Het had al wel 0-3 kunn'n stoan." Maar vlak na binnenkomst werd in het veld na kort overleg met familie (Jeroen), andere spelers, trainer etc. de mannetjes anders neergezet en de problemen waren opgelost. 4-0 werd de eindstand na drie keer Remco Bolhuis en Ferry Knol in een sterke 2e helft.

Het sterke punt van Omlandia is dat ze beschikt over een redelijk brede en goede aanvalsselectie en mogelijk stond in de eindfase van deze wedstrijd het beste team op het veld, en met een topkeeper. Eindelijk zag ik weer wat perspectief. Zo kunnen we meedoen om de ereplaatsen.

Poolster 1 - Omlandia 1

Omlandia miste keeper Devon Harmsma, Bodhi Prenger, Jeremy van Coevorden en nog wat anderen. Beide ploegen hadden 17-jarigen op het veld staan. Mogelijk dat er daarom sprake was van een wat voorzichtig begin. In elk geval wist Omlandia de eerste 25 minuten niet de Spijker-keeper in beeld te krijgen (Taalkundig zouden mannen eigenlijk Spijkers en vrouwen Spijksters moeten zijn. Toch?).

Poolster kreeg daarvoor drie goede mogelijkheden. Vervanger en keeper Arjan Riesebeek tikte in de tiende minuut met een magistrale snoekduik de bal uit de hoek nog net naar corner. Een afstandsschot gaat naast en een derde kans gaat gelukkig voorlangs. Toen was het eerst 'over en uit' bij de gastheren.

Eindelijk wordt ook Omlandia wat actiever. Opeens rijgen de kansen zich aaneen. Remco Bolhuis zet voor (25') en ziet Ferry Knol over schieten. Een minuutje later  schiet Remco naast om vervolgens een voorzet van Wouter in de Poolster-verdediging zien smoren. Wouter Hoek schiet in 31' net als vorige week hard op de kruising, Remco glijdt weg bij de rebound.

Jeroen Dijkhuizen (6) kopt in de linkerhoek

Het is de 35e minuut als Omlandia een corner krijgt. Het is middenvelder Jeroen Dijkhuizen, die eenvoudig de bal in het doel kan koppen. De nu toch wel verdiende 0-1 staat op het scorebord.
Poolster krijgt een vierde kans in de slotfase van de eerste helft, maar een voorzet verdwijnt in het niemandsland. Er was geen medespeler voorin te vinden.

Rust

In de tweede helft heerst Omlandia ook weer in het begin. Een reeks aan kansen passeert direct de revue. Ferry en Sem van Dijk schieten naast, Corné Dijkstra probeert het met een mooi hakje, maar wel in de handen van de keeper, een voorzet van Wouter, maar de keeper onderschept deze en nogmaals Wouter, die hardwerkend weer eens opstoomt richting strafschopgebied en daar onderuit wordt gehaald. Net als vorige week neemt Remco de strafschop en hij scoort via de handen van de keeper de 0-2 in het net.

0-2 voor Omlandia na strafschop van Remco Bolhuis

Omlandia laat vanaf de 60-ste minuut totaal onnodig vervolgens de teugels vieren en dat levert Poolster weer een viertal kansen op . Arjan moet diverse keren attent ingrijpen om een tegentreffer te voorkomen. Hij keept een uitstekende wedstrijd.

Keeper Arjan Riesebeek in opperste concentratie

In de 80e minuut wordt door de Poolster achterin lekker op los geknoeid. Quinten Luider onderschept de bal en lobt deze met een fraaie boog in het Poolster-doel, 0-3. De wedstrijd is beslist.