zaterdag 18 november 2023

NEC Delfzijl 1 - Omlandia 1 gestaakt om onbegrijpelijke redenen

Troosteloos, nat en waterkoud in Delfzijl

Door de kou bevangen?

Update 19 november: vlak na publicatie van de blog bleek de wedstrijd 'niet gestaakt' te zijn, want de uitslag van 2-1 is als einduitslag aan de KNVB gerapporteerd. Kennelijk kan dat na 82 minuten speeltijd (exclusief en naar schatting vijf tot zeven minuten extra tijd), denk je dan eerst. Dus niet blijkt uit een check van de vetgedrukte spelregels:

1. Speeltijd Een wedstrijd bestaat uit twee gelijke helften van 45 minuten en dit mag alleen worden verminderd als dit is overeengekomen tussen de scheidsrechter en de twee deelnemende partijen voor aanvang van de wedstrijd en het in overeenstemming is met de competitiereglementen.

... en dan nog dit:

5. Gestaakte wedstrijd. Een gestaakte wedstrijd wordt overgespeeld, tenzij de competitiereglementen of organisatoren anders bepalen.

(Ik ben nu helemaal nieuwsgierig wat er in de regels staat en / of beslist wordt. Immers, er is hier niet een club als boosdoener aan te wijzen, en de omstandigheden zijn bij hervatting anders, want iedereen is weer fit en uitgerust. De praktijk is in de meeste gevallen toch uitspelen van het restant.)

Van staken zou trouwens eigenlijk geen sprake geweest moeten zijn. Drie hoofdredenen voor staking: Het weer (was geen belemmering), er was op dat moment (nog) niet een aanwijsbare zware blessure, en er waren geen wanordelijkheden. Duisternis, onvolledig elftal, overlast publiek zijn andere redenen.

De scheidsrechter meldt elders (Eemsmondsport), dat er wel twintig gele kaarten uitgedeeld hadden kunnen worden. Als blogger, die in principe altijd neutraal probeert te zijn in zijn verslagen en sportiviteit zijn hele leven als topprioriteit in het vaandel heeft staan, kan ik dit keer met de hand op het hart zeggen dat dat (20 kaarten) in deze wedstrijd de grootste flauwekul geweest zou zijn. Juist dan zou vermoedelijk de wedstrijd uit de hand zijn gelopen. Vele betrokkenen van beide partijen en toeschouwers zullen dit redelijk sportieve spelbeeld kunnen beamen. Zoals hieronder gezegd, de wedstrijd was van beide kanten hard, maar fair. Ook floot de scheidsrechter tot dat moment behoorlijk.

Niet elke overtreding / kreet / uitroep / commentaar is immers zodanig ernstig, dat er telkens een kaart voor moet worden getrokken. Zeker in deze wedstrijd niet. En, conform de titel van dit stukje, werkelijk niemand begreep de reden van staking langs de kant en in het veld. Laten we het er maar op houden, dat de scheidsrechter door 'de kou is bevangen' of het op 'noodweer' houden. De spelregels lijkt hij in elk geval niet goed te kennen.

Zaterdag 18 november start 's ochtends nog in een rustige, grijze en mistige wereld. Ook werd de eerste vorst vannacht op normale hoogte geregistreerd met -0,2º.  De winter lijkt echter in Ten Boer nog ver weg. Wel kwam depressie 'nummer 100' van deze herfst al weer in gestaag tempo op ons af.

De aankomsttijd van de laatste was woensdag jl. al nagenoeg perfect, tot op het uur, voorspeld. Namelijk bij binnenkomst van Sinterklaas en het hoogtepunt qua regen en temperatuur zou tijdens de voetbalwedstrijden in de middag zijn. Een heerlijk vooruitzicht dus, echt iets om naar toe te leven. Troosteloos, donker, nat en waterkoud (5º) was dus de ambiance bij NEC Delfzijl 1 - Omlandia 1.

Vorige week memoreerde ik al, dat amateurclubs hun wedstrijden op tijd moesten laten beginnen vanwege de vroeg invallende duisternis en steeds meer tijd bijtellende scheidsrechters. Het wordt simpelweg te donker in deze tijd, zeker bij het ontbreken van veldverlichting zoals in Ten Boer.

Omlandia doet hier kennelijk nog niet aan mee en liet na half drie NEC, scheidsrechter en toeschouwers nodeloos vier minuten in de kille kou wachten. Geen goed voorbeeld als gast.

Frozen

Dit soort dagen zijn ook de zwaarste voor bloggers, die notities maken. Het papier mag niet nat worden, de pen houdt er soms eerder mee op, de bril is waterig, de camera vindt de kou en water ook geen pretje (soms op zwart), en je vingers worden onaangenaam koud. Als je ook nog per ongeluk de paraplu in de auto laat liggen dan is het feest compleet.

Dan de wedstrijd. We zien een heen en weer golvende eerste helft. Aan het eind tel ik zo'n zes kansrijke situaties voor beide doelen. NEC lost als eerste een schot. Dan staat Omlandia een hele tijd goed te spelen. Remvo Bolhuis wordt ten onrechte buitenspel gegeven, Wouter Hoek lost een te zacht schot op doel, een vrije trap in de 22e minuut die Jeroen Dijkhuizen op zijn hoofd krijgt. Volgens mij een beetje tot zijn eigen verrassing verdwijnt de bal over alles en iedereen in het doel. 0-1 voor Omlandia.

NEC geeft niet op. Keeper Devon Harmsma moet attent ingrijpen na een corner. Dan volgt een schitterende gelijkmaker. Op weg naar de paraplu in de auto zie ik een NEC-speler aan de rechter zijlijn van verre afstand een fantastisch schot op doel lossen. Met veel effect zeilt de bal links, hoog en ongrijpbaar in het doel van Devon, het staat weer gelijk, 1-1.

Omlandia krijgt weer kansen via Remco en Ferry. Remco, drie goals tegen Middelstum, had dit keer veel meer moeite om zich langs de Delfzijlsters te werken en zijn pogingen smoorden vaak in goed verdedigingswerk. Ferry mocht een vrije trap nemen van zo'n 25m. Zijn kanonskogel kon nog net met de vingertoppen naar corner worden. Met zo'n schot mag hij van mij wel op herhaling.

NEC krijgt ook nog geweldige kansen in de slotfase van de eerste helft. Een levensgevaarlijke kopbal is een prooi voor Devon. Hij heeft hierna geluk wanneer een aanvaller even later vrij op hem af komt stormen, de bal gaat voorlangs. De wedstrijd is stevig, maar fair op dat moment. Rillend zoek ik de kantine op.

In de tweede helft speelt NEC het betere voetbal. Gelukkig heeft Omlandia Devon ook nog. Direct na de aftrap moet hij al weer met een superredding een achterstand voorkomen. Omlandia oogt niet zo daadkrachtig meer in de voorhoede en middenveld. Af en toe komen onze Ten Boersters er nog uit, maar het levert niet veel meer op. We noteren een schot voorlangs, of de bal wordt op het laatste moment afgepakt (frustrerend) of in kansrijke positie de bal niet goed afspelen naar een medespeler.

Dan NEC. Ze schieten ondertussen nog eens hard op doel, maar weer redt Devon. NEC kopt de bal over, NEC schiet drie keer van ver naast en dan belanden we in de 75e minuut. Er wordt een onnodige -veel te riskant op zo'n plek - overtreding (of op zijn best nog een mislukte sliding) begaan vlak voor het 16-m-gebied van Omlandia. Behalve geel betekende het ook een vrije trap. Het werd een perfecte trap, de bal verdwijnt net als bij het doelpunt van Jeroen, met een precieze kopbal rechts in het doel, 2-1.

Tumult en gekerm

Dan.... , het is de 82e minuut, vlak voor mijn neus en op zo'n 7m gaat Bodhi Prenger tegen de vlakte. Sorry, maar ik, juist iets noterend, heb niets gezien. Waardeloos voor mij en de neutrale lezer. Zijn directe tegenstander loopt weg, ogenschijnlijk onschuldig en met een blik van 'nou ja, dan maar een vrije trap voor de tegenstander'. Zoals gezegd, net als in de eerste helft was de wedstrijd hard, maar fair.

Bodhi kermt van de pijn, de situatie lijkt dus ernstig. Van een snel optreden van de scheidsrechter is geen sprake. Natuurlijk ontstaat er dan veel emotie als er niet lijkt te worden ingegrepen. Natuurlijk gebeurt dat dan vooral bij Omlandianen, omdat het een medespeler betreft. En natuurlijk wordt dan een vocabulaire gebruikt wat meestal niet onder ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) valt.

Dit is echter 'normaal' bij vrijwel elke voetbalwedstrijd, zelfs bijna menselijk. Ook moet een scheidsrechter er van uitgaan, dat emoties dan logisch zijn, er geschreeuwd wordt en daarom bepaald taalgebruik misschien enigszins door de vingers zien. Ik heb geen vreselijke scheldwoorden richting de leiding gehoord van dichtbij, maar dat kan ook aan mij liggen (tinnitus). De wedstrijd kende simpelweg een hard, stevig en sportief verloop tot op dat moment.

De scheidsrechter STAAKT  plotseling de wedstrijd. Door de kou bevangen? Niemand die het weet. De spelers, leiding, toeschouwers en uw blogger in verbijstering achterlatend. Bodhi verlaat ook hinkepinkend het veld.

Tot slot. Dus alweer een gestaakte wedstrijd bij 2-1 achterstand voor Omlandia, nog acht minuten officieel te spelen en ruwweg vijf extra voor wissels en blessures. Corenos lijkt me een wedstrijd om te accepteren, daar ging te veel mis aan beide zijden en het betreft de 93e minuut.

Omdat vandaag niemand de redenen van de staking begreep, van extreem gedrag op en naast het veld geen sprake was, lijkt me, dat in dit geval de wedstrijd wel wordt uitgespeeld. Van een vermoeidheidsfactor is dan bij beide partijen geen sprake meer (grootste reden van doelpunten in slotfase) en dat wordt dus een lastig karwei voor onze jongens.