zaterdag 22 april 2023

Omlandia ook thuis onderuit tegen Groen Geel 1

Onneembaar Groen Geel-bastion

Zaterdag 22 april. Bij FC Groningen-NEC wordt inmiddels de boel gestaakt, bij de bierfabrikant is het paniek in de tent. Een beetje sportbond gaat natuurlijk nu de alcohol in de ban doen als eerste stap. Net zoals het vuurwerk in een volbezet stadion met kinderen niet meer van deze tijd is en vroeg of laat tot een ernstig incident zal leiden.

In Ten Boer staat de return tegen Groen Geel 1 op het programma. Na de vrijdag met de eerste +20º op de thermometer werd het deze zaterdag ook een warme voetbaldag met nu 22º bij aanvang en tijdens de wedstrijd. Dat zal fysiek gezien voor iedereen even wennen zijn.

Groen Geel staat tweede, vooral door een sterke verdediging, en kan in theorie koploper Grijpskerk nog achterhalen al is het gat van zes punten groot. Ook bij Omlandia zit het verdedigend wel snor, maar aanvallend nog steeds niet. Toch zijn ze al weer vijf wedstrijden op rij ongeslagen en dat geeft de burger en toeschouwer moed.

Vol vertrouwen en optimistisch als altijd pakte ik tegen 14.15u de fiets en ging op weg naar sportcomplex "De Treffer".  Dat de mindset in de Ten Boerster voetbalhoofden nog niet bij allemaal op 'aanvallen' staat, werd weer eens mooi geïllustreerd halverwege de eerste helft.

Aanvallende mindset

Scheidsrechter Jagt floot iets na half drie voor de aftrap en Omlandia begon direct uitstekend. Uit de eerste de beste aanval via Bodhi Prenger werd Remco Bolhuis gelanceerd. Met een verdediger vlak in de rug kon hij alleen op de keeper af gaan, maar kwam jammer genoeg niet tot scoren. Een unieke kans om op voorsprong te komen werd daarmee gemist.

Hierna was het spel langdurig in evenwicht met kansjes over en weer. Groen Geel (GG) met een te zachte kopbal, een schot over het doel van keeper Devon Harmsma en ook nog eens een kans voor Remco, die dit keer over schiet.

Dan de mindset bij Omlandia. Halverwege de eerste helft moet de GG-keeper de boel redden bij de zijlijn. De ingooi is voor Omlandia. De hele GG-verdediging is uit positie en dus is het daar chaos. "Dus rennen naar de bal en supersnel ingooien.", denk ik dan als oud-aanvaller, "want dit is een kansrijke aanvalssituatie". Dat gebeurde weer eens niet. Deze aanvallende mindset zit er maar bij een tweetal (!) spelers in bij het huidige Omlandia 1. Dat zijn er veel te weinig en is de basis van menige nederlaag en teleurstelling.

Dood gemoedereerd sjokt een verdediger 30 meter naar de zijlijn en natuurlijk staat GG dan al lang weer goed opgesteld. Dood- en doodzonde, dat er niet meer Omlandia-spelers zijn, die dit soort aanvalssituaties herkennen.

Vlak hierna krijgt GG een superkans om de score te heropenen. Oud-verzorger Geert Tempel telde de  0-1 al, maar Omlandia had geluk. De bal ging rakelings naast de rechter doelpaal. GG had iets meer kansen, maar Omlandia de laatste. Op aangeven van Wouter Hoek kreeg Remco zijn derde mogelijkheid, maar de bal was een prooi voor de keeper. Ruststand 0-0.

Na de thee
De Groen Geel-keeper heeft de bloemetjes buiten gezet

Omlandia opent zoals in de eerste helft en voor de vierde keer is de kans voor Remco, nu wel vanuit een moeilijke positie. Ook nu verdwijnt de bal niet in het GG-doel, maar in een mêlee aan spelers smoort de aanval.

Technisch gezien was GG de toch wel iets betere ploeg. Omlandia kwam er langzaam maar zeker steeds moeilijker uit en de druk op de verdediging werd dus groter en groter. Zoals uit de analyse vorige week bleek, heeft de tegenstander gemiddeld minstens zeven kansen nodig om te scoren en dat aantal was al bij rust bereikt. We komen dus in een riskante fase.

En de kansen voor GG bleven komen. Diverse schoten waren eerst nog voor Devon of gingen over het doel. Dan komt kans nummer 11. De toeschouwers zien een GG-aanval over rechts, een hard schot richting Devon bij de rechterpaal, de bal tikt tegen de handen aan, maar valt voor het doel weer in het veld. Een simpel intikkertje betekende de 0-1 in de 67e minuut. Nog 23 minuten te gaan.

Jeremy van Coevorden komt in het veld, Robbert Veldman ook, beiden aanvallers. Toch wil het Omlandia maar nauwelijks lukken de overkant te bereiken, natuurlijk ook een verdienste van de GG-verdediging en middenveld.. Ondertussen blijft GG gevaarlijk met af en toe goede kansen.

De klok tikt genadeloos richting de 90e minuut. Pas tegen het einde met keeper Devon op de helft van de tegenstander komt er nog een kleine mogelijkheid voor Jeremy, maar zijn schot gaat over. Het blijft 0-1, op basis van het aantal kansen een verdiende zege voor Groen Geel.

Statistieken Omlandia 1 - Groen Geel 1 (1e + 2e helft = totaal):

Corners: 2+1=3 resp. 2+5=7

Kansen: 4+2=6 resp. 7+6=13

Doelpunten: 0 resp. 0+1=1

Efficiency: 0% resp. 8%

Tendens Omlandia-doelpunten voor: dalend (<1) en doelpunten tegen: ook dalend (<1).