zaterdag 8 april 2023

Omlandia grijpt naast winst tegen koploper Grijpskerk

Grijpskerk (rood) en op de achtergrond

Pasen 2023, zaterdag 8 april. Zoals vorige week aangekondigd stond "Mission impossible" voor het sterrenteam van Omlandia op de agenda. Omlandia 1 uit tegen koploper Grijpskerk, een tegenstander die nog geen wedstrijd had verloren. Dat zou toch eens moeten gebeuren en waarom vandaag niet.

De dag begon koel en grijs, pas aan het einde van de wedstrijd begon een schraal zonnetje door het wolkendek te breken. Er was weinig wind en dus was het nagenoeg perfect voetbalweer. Met een eventueel kampioenschap in zicht had ik een vol stadion verwacht in Grijpskerk, maar het tegendeel bleek het geval te zijn. Een dikke honderd man schatte ik en daarmee was het wel bekeken, een beetje vreemd.

Met één van de meest vreemde teksten in de muziekgeschiedenis ("Someone left the cake out in the rain", MacArthur Park, versie Donna Summer -1978-) werd meegeblèrd op weg naar het park (met kunstgras) van Grijpskerk waar scheidsrechter Westerloo iets na half drie floot voor de aftrap.

Koploper?
Zware middag voor koploper Grijpskerk

Wie de eerste helft gezien heeft vandaag vraagt zich af, ook als Grijpskerker, hoe het mogelijk is, dat dit team bovenaan staat. Er gebeurde de eerste 45 minuten nagenoeg niets. Ja, Grijpskerk stond na tien minuten met 1-0 voor, omdat uit een verre vrije trap met een kopbal werd gescoord bij de eerste mogelijkheid voor de thuisclub.

Superfrustrerend voor Omlandia, die, in vooral verdedigende zin, uitstekend stond te spelen. Niets, maar dan ook helemaal niets, legde de koploper op de mat in aanvallend opzicht. Dat gold echter ook voor Omlandia. Ondertussen speelde vooral Omlandia de bal zonder moeite heen en weer in de achterhoede en middenveld, het leek wel een simpel zomers tennispotje.

Met veel moeite noteerde ik wat bijzonderheden. De 1-0, dan in de 23e minuut een Grijpskerker mogelijkheid die smoort op de 16-m-lijn, en een kansrijke Omlandia-aanval over rechts via Stefan Nieboer, Ruben Meier vlak voor de rust. Gelukkig kwam er in de tweede helft wat meer reuring in de tent.

Capriolen

In de tweede helft nam niet Grijpskerk, maar Omlandia het heft in handen. Iemand moet die zware taak toch op zich nemen, zullen ze wel gedacht hebben. En dat deden ze. Ook nu begon het met een vrije trap van Omlandia die resulteerde in een kopbal van Remco Bolhuis. De bal ging net naast.

Vrije trap Omlandia na rust. Remco kopt net naast.

In de 62e minuut is het invaller Brian Drevel, die met een hard schot van zo'n 25 meter afstand de keeper test.

Dit alles noterend valt de 1-1. Een slimme steekpass van Brian richting Remco wordt perfect afgemaakt. Het is echt verdiend gezien het algehele spelbeeld. Grijpskerk zet een paar minuten later eindelijk eens een goede aanval op. De bal belandt vanaf de linkervleugel in de '16-m' waar zoon Robert Dijkhuizen in een uiterste reflex redding brengt voor onze Ten Boersters.

Robert Dijkhuizen brengt op tijd redding

Een kwartier voor tijd. Jeroen Dijkhuizen krijgt de bal op het middenveld. Er volgt een lobje richting Remco, die op onnavolgbare wijze de 1-2 tegen de touwen poeiert. Een voorsprong en Grijpskerk nagenoeg ongevaarlijk tot op dat moment, maar de onderlinge irritaties beginnen toe te nemen.
Focus op de (eind-)stand werd hierna weer eens door velen (van beide kanten) vergeten. Vreemde capriolen van iedereen volgden in het spannende slotkwartier.

Wat gebeurde er zo al. Misschien had een Omlandiaan (slaande beweging) uit het veld gestuurd moeten worden, maar de scheidsrechter laat zelfs doorspelen. Invaller Jeremy van Coevorden, eindelijk terug en direct zijn stempel op de wedstrijd zettend, schiet van ongeveer 30m op doel. De Grijpskerker keeper weet de bal nog net en duidelijk zichtbaar over te tikken. De scheidsrechter fluit voor een doeltrap. Onbegrijpelijk.

Remco Bolhuis (midden)

Voor de derde keer wordt Remco goed aangespeeld. Er wordt gevlagd voor buitenspel. Eén keer daarvoor zag ze het zeker al eens fout, nu was ik niet zeker. In elk geval gooit Remco, lichtelijk gefrustreerd, maar niet hard, de bal haar kant op. Vervolgens wordt hij, en er was al gefloten, door een Grijpskerker onderuit geschopt. In principe is het laatste rood, maar ook nu weer laat de scheidsrechter het bij geel voor beiden. Alweer onbegrijpelijk.

We komen in de 88e minuut. Grijpskerk lukt het eindelijk om de druk te verhogen en de bal komt steeds dichter en vaker bij het doel. Waar de verdediging tot dan onberispelijk speelt, faalt ze nu even. Dan blijkt het betere scorend vermogen van Grijpskerk toch ook van waarde. Het kleine kansje wordt direct benut en de 2-2 ligt achter Devon Harmsma in het doel. De stand is niet conform het spelbeeld van de hele wedstrijd, maar wel een harde feit. Wat een domper.

Jeremy krijgt in de slotminuut nog een kans op een feestelijke afterparty, maar besefte niet dat hij voldoende tijd had. Hij schiet naast en het blijft 2-2. Ik had het gevoel alsof ik de wedstrijd had verloren.

Met Remco in goede doen, Jeremy 'terug van weggeweest', een ijzeren verdediging, en hopelijk ook Jan Oosterbeek nog een paar wedstrijden mag Omlandia de komende wedstrijden optimistisch tegemoet zien.