zondag 16 april 2023

Omlandia 1 weer met punt naar huis bij HFC'15

Zaterdag 15 april. Een gure, winderige en bewolkte dag met spetters in de middag zorgt ervoor, dat de winterkleding bij iedereen, die buiten de deur moest zijn, weer aan kon. In Hoogkerk stond de return tegen HFC'15 op de agenda.

Thuis in Ten Boer had deze tegenstander al eens vruchteloos met een spervuur aan aanvallen stormgelopen op de Ten Boerster verdedigingsmuur waarna bij de spaarzame tegenaanvallen door Omlandia werd toegeslagen. Het werd 2-0.

Bibberend, van de kou, werd afgewacht of de geschiedenis zich zou herhalen of zou het HFC, nummer vijf op de ranglijst, dit keer lukken revanche te nemen. In de eerste helft leek het er lang op, dat het misschien wel eens een herhaling kon worden.

Voor de liefhebber eerst wat Omlandia-getallen over het actuele seizoen:

• Om een goede winstkans te hebben zou je gemiddeld zo'n 12-15 aanvallen per wedstrijd op de mat moeten leggen. Omlandia komt maar tot bijna 7 en de tendens is dalend, dus dat is niet goed. Hoogtepunt was de beginfase van het seizoen met zo'n 8-9 stuks, maar ook dat was nog te laag als je mee wil doen om de prijzen. Natuurlijk zijn de langdurige blessures in onze voorhoede een belangrijke factor, maar verbetering (vooral positioneel op de helft van de tegenstander en in balbezit) is noodzaak.
  • Ook dalend en in dit geval positief is het gemiddelde aantal tegendoelpunten. Dat lag eerst op bijna 2, nu 1,4 en actueel op 0,8 op basis van de laatste 5 wedstrijden. Heel moeilijk passeerbaar is de Omlandia-verdediging zo langzamerhand. Ooit haalde FC Groningen 0,23 als gemiddelde in het seizoen 1970-1971 met keeper Tonny van Leeuwen (7 tegendoelpunten !!). Dit halen we voorlopig nog niet.
  • De tegenstanders van Omlandia hebben ruwweg 7 kansen nodig om één goal te scoren tegen 4-5 gemiddeld. Ze moeten er dus bijzonder hard voor werken en de kans op een grote uitslag is gewoon heel klein voor beide partijen. Ruim 200 tegenaanvallen zagen we t/m gisteren (gedeeltelijk geschat) en deze betekenden 30 tegendoelpunten.

Dan de wedstrijd. HFC ging met veel elan van start, maar besefte daarbij onvoldoende welke superkansen zich zouden aandienen. Het begon met een hard schot in de tweede minuut. De bal gaat net naast. Omlandia ziet een bal aan de andere kant voorlangs gaan. Dit was voor onze jongens ook eerst het enige wapenfeit. HFC nam het heft in handen en met de regelmaat van de klok waren er goede mogelijkheden.

In de tiende minuut zien we het eerste cadeautje voor HFC na slordig verdedigen. Keeper Devon Harmsma bezweert nog net het gevaar. Een tweede cadeau volgt na weer riskant geknoei vlak voor het centrale16-m-gebied. De bal rolt er dwars doorheen en met een fraaie intikker zet HFC zich op een 1-0 voorsprong. Er is een kwartier gespeeld en Omlandia komt er niet aan te pas.

In de 20e minuut volgt kans 4. Weer via het centrum en het schot gaat via de handen van Devon net over. In de 30e minuut blunder nummer drie in de Omlandia-verdediging. Af en toe leken ze wel naar de bal te zoeken. Ook nu profiteert HFC niet, de bal wordt voorlangs het doel geschoten. Vlak hierna kan Devon nog eens net op tijd ingrijpen en de 2-0 voorkomen.

Remco Bolhuis in kansrijke positie

We komen in de 42e minuut. Eindelijk lukt het Omlandia eens om iets van een goede aanval op te zetten en direct is het raak. Via Wouter Hoek en Bodhi Prenger komt de bal rechts van het doel bij Remco Bolhuis, die niet aarzelt en de bal schitterend langs de HFC-keeper in het doel schiet. Dat betekent 1-1 en dat blijft het tot de rust.

Vrije trap Henk van der Wolde

Ook in de 2e helft heerst HFC in eerste instantie nog even. Een vrije trap vanaf de middellijn levert het grootste gevaar op, maar Devon en Robert Dijkhuizen behoeden hun team voor een achterstand.

Dan wisselt Omlandia de eerste spelers. Ook nu weer is Jan Oosterbeek meegenomen als invaller, en zelfs Martin Oudman zat weer op de bank. Jan valt in en ook Jeremy van Coevorden. Direct neemt de druk op de verdediging af. Het betekende ook direct een grotere druk van Omlandia op het HFC-doel en een vijftal kansen dienden zich aan. Drie schoten, een vrije trap, een kopbal zagen we, maar alle naast, over of in handen van de keeper. Het blijft in een koude, miezerige regen 1-1. De derde periodetitel is in theorie nog haalbaar, maar dan moet er vooral in aanvallend opzicht absoluut verbetering komen.

Statistieken HFC '15 -1 - Omlandia 1 (1e + 2e helft = totaal):

Corners: 4+2=6 resp.1+4=5

Kansen: 6+5=11 resp. 2+6=8

Doelpunten: 1+0=1 resp 1+0=1

Efficiency: 9 resp. 12,5%