zaterdag 1 april 2023

Omlandia verzuimt de 'NEC-slag' uit te delen

Zaterdag 1 april. De dag dat we eens echt zouden moeten lachen. Sinds 1508 de dag van de grap. Heel gezond voor geest en lichaam, tenminste als je lacht. Wetenschappelijk bewezen.

Het is in Ten Boer ook de dag van de return tegen NEC Delfzijl. In november was daar in Delfzijl in elk geval weinig te lachen en eindigde een verschrikkelijk slechte en saaie wedstrijd in 0-0.

Noord-Nederland had ook enig geluk deze dag met het weer. Een troosteloze regenachtige en koude dag was toebedeeld aan de hele Benelux, maar in onze regio klaarde het vanaf de ochtend op. Een koele en steeds krachtiger Oostenwind maakte er desondanks in de middag nog geen aangenaam voetbalweer van.

Vlak voor half drie gingen we er weer eens vol verwachting voor staan om te kijken wat onze Omlandianen voor de toeschouwers in petto hadden. Op naar de eerste helft.

Gemiste kans(en)
Omlandia drie, vier keer gevaarlijk (1e helft)

De wedstrijd begon rustig en gezapig. Het zou geen opzet geweest zijn, maar een kopie van de eerste wedstrijd leek er aan te komen. Na een klein kwartier zagen we een kansje voor NEC. Verder niets, wat incidentjes, wel (te) gevaarlijke slidings, en een onschuldige Ten Boerster handsbal bij de zijlijn die nodeloos door de scheidsrechter met geel werd bestraft. De bal zou uit zijn gegaan.

Omlandia lukt het pas om in de 26e minuut om enig gevaar te stichten. Een vrije trap levert een dot van een kans op voor Ruben Meier. Hij aait de bal, die ongevaarlijk wegrolt. Na een half uur krijgt Stefan Nieboer een goede kans op de 1-0. Zijn schot gaat van dichtbij via de handen van de NEC-keeper over het doel. Remco Bolhuis schiet voor rust na een goede voorzet over en weer was daarmee een geweldige kans op 1-0 gemist.

Controle

Voor Omlandia werd het de gemakkelijkste (!) wedstrijd van het seizoen. Achterin had de verdediging geen kind aan de NEC-aanvallers en af en toe kon de ligstoel er door hun bijgepakt worden. Nagenoeg complete controle, maar alleen achterin. Voorin werd er slechts met twee aanvallers gespeeld. Vanwege het machteloze aanvalsspel van NEC was dit de aangewezen wedstrijd om het eens met meer, drie of zelfs vier, aanvallers voorin te gaan spelen en om de opstelling te wijzigen.

Zeldzame beelden, Omlandia in de aanval

Dat gebeurde om onbekende redenen niet. Ook de vijf wissels leverden constant een 4-4-2-opstelling op en ook de NEC-verdediging had het daarom niet zwaar. De twee Omlandia-aanvallers liepen en werkten zich een slag in de rondte, maar het leverde 0,0 resultaat op. Er stond altijd wel iemand vrij bij NEC en met slechts twee man was veelvuldig balverlies een feit, omdat er geen aanspeelpunten voorin waren.

Na de rust moest keeper Devon Harmsma zowaar even uit zijn ligstoel komen.  Bij een corner moest even de bal uit de uiterste hoek getikt worden. Omlandia krijgt wat kansjes met afstandsschoten, NEC ook nog eens met een hard strak en laag schot, maar dat was het dan. In de slotminuut zien we de laatste mogelijkheid voor Omlandia en ook hieruit vloeide geen gevaarlijke aanval.

Vrije trap NEC. Devon Harmsma redt.

De hele wedstrijd straalde uit of het landskampioenschap voor beide ploegen met een 0-0 kon worden binnengesleept. Er was geen enkele drang naar voren. Voor Omlandia een gemiste kans wat betreft extra punten op de ranglijst en in de strijd om de derde periodetitel. Ja, 1 april, het was weer lachen geblazen vandaag op 'De Treffer' in Ten Boer.

Volgende week moet Omlandia tegen koploper Grijpskerk. Het is zeker, dat we de ligstoelen kunnen thuis laten. Onder de 'V' (verlies) staat een 0 bij Grijpskerk. Er is geen betere methode om mij met dit soort cijfers te motiveren en op te laden voor een wedstrijd.  "Mission impossible" wordt het thema van de komende week voor Omlandia 1.