zondag 26 maart 2023

Omlandia 1 knokt zich naar winst tegen Helpman 1

Luchtmacht Omlandia - Remco Bolhuis (10)

Uitgerekend tijdens de wedstrijd zou een stormfrontje van twee uur passeren deze zaterdag 25 maart. Omlandia 1 was vandaag bij Helpman te gast en zou een poging doen revanche te nemen voor de 1-3 nederlaag in Ten Boer en hierbij de derde periodetitel in het achterhoofd houden.

Gezien de gang van zaken dit seizoen is uw blogger zo'n beetje de enige op het Noordelijk halfrond, die met een dergelijk scenario rekening houdt. 'Geloof in het ongelooflijke', het motto.

De weersvoorspellingen worden steeds preciezer, want het was inderdaad en met name in de eerste helft bar en boos weer. De wind huilde door de hekken van het Helpman-complex met vlagen van tegen de 60-70 km p/u. Ook gingen de slagregens tijdelijk nog even vergezeld met wat hagel. Helpman 1 had de wind mee en dat heeft Omlandia geweten.

Vrijwel exact om 14.30u floot de uitstekend fluitende scheidsrechter Okken voor de aftrap.

Stormachtig begin

Eigenlijk was de eerste minuut al wonderbaarlijk. Omlandia had namelijk ondanks de harde wind de bal kansrijk voor het doel van Helpman weten te krijgen, maar de bal ging rakelings voorlangs. Hierna was Helpman m.b.v. het weer heer en meester op het veld.

Wat de achterhoede van Omlandia in de eerste helft kreeg te verwerken leek de slag om Bakhmut wel met Omlandia dan in de rol van Oekraïne. Vanzelfsprekend is dit even om een beeld te schetsen van de wedstrijd en wil ik Helpman absoluut niet als Rusland bestempelen. Het was namelijk aanval na aanval, maar zonder al te veel succes in een verder super sportieve wedstrijd.

Ik noteer de volgende gegevens over de 'veldslag' in de eerste helft:

1.  1'- Omlandia schiet de bal voorlangs.
  2.  3'- Ook Helpman lost het eerste schot op doel van keeper Devon Harmsma.
  3.  10'- Kans voor Helpman vanaf de linkervleugel.
  4.  14'- Superkans voor Helpman, van dichtbij schieten ze over.
  5.  15'- Corner nummer drie voor Helpman, een kopbal gaat over.
  6.  17'- Corner Helpman, de bal gaat voorlangs, resulteert toch in een schot, maar Devon redt.
  7.  27'- Aanval van Helpman over de linkervleugel, maar Devon onderschept al weer de bal.
  8.  30'- Een vrije trap voor Helpman. Het schot op doel wordt nog net overgetikt door Devon.
  9.  40'- Twee kansen voor Helpman, beide keren is Devon weer de redder in nood.
  10.  42'- Een superkans voor Helpman, maar weer pareert de Omlandia-verdediging het gevaar.
  11.  43'- Veel geluk voor Omlandia. Een schot vanaf links gaat via de rechterpaal uit.
  12.  45'- Helpman krijgt zijn elfde kans vanaf de linkervleugel. Weer gaat de bal niet het doel in.
  13.  45'- Omlandia sluit af zoals ze begonnen is. Zie 1.
Devon Harmsma, rots in de branding

Vanwege de wind en regen is het hier en daar mogelijk onnauwkeurig, maar dat het bij rust nog 0-0 stond, was een wonder. Bovenstaande lijkt voor Omlandia verschrikkelijk en dat was het ook. Toch was er een lichtpuntje. De meeste aanvallen eindigden met een schot van ver. Vloeiende aanvalscombinaties van Helpman tot diep in het strafschopgebied waren er maar een paar keer. De Omlandia-verdediging stond goed. Vermoedelijk is er geen team wat zoveel aanvalsgolven dit seizoen tegen heeft gekregen.

Gemist moment

Na de rust werd het droger en had Omlandia de wind mee. Het vertaalde zich direct in een positieve gang van zaken voor onze Ten Boersters. Maar ..., ik heb het cruciale moment gemist, omdat de camera tijdelijk op 'zwart' ging en daardoor werd afgeleid.

Van horen zeggen begreep ik, dat na een opmars van verdediger Ruben Meier naar de rechter cornerhoek de bal werd voorgezet. Deze belandde bij Wouter Hoek, die op 'onnavolgbare' wijze de bal in het Helpman-doel wist te krijgen. Zoiets was het. Het staat 0-1 voor Omlandia. Geen commentaar van mijn kant op de vraag of dit gezien de veldverhouding een terechte stand is. Immers, ook Omlandia had nu het recht op windvoordeel.

Helpman kreeg vervolgens direct een goede kans op de gelijkmaker. Weer, met veel geluk, ging de bal voorlangs het doel van Devon. Omlandia kreeg wel meer grip op het spel, en Helpman begon langzaam een licht uitgebluste indruk maken. Onze Ten Boersters speelden dit keer als een echt team en speelden vooral achterin met heel hun ziel en zaligheid. Nog drie aanvalspogingen zagen we van Helpman, maar doelpunten bleven uit. De minuten verstreken langzaam, maar de Helpman-storm was letterlijk en figuurlijk over het hoogtepunt heen. Omlandia kreeg nog een kansje na een corner.

Corner Omlandia van Julian Bijman

In de tweede helft en in de slotminuten waren er nog vele wissels. Remco Bolhuis, Sem van Dijk en toch ook weer Jan Oosterbeek mochten meehelpen de winst binnen te slepen. Hun missie slaagde, het bleef 0-1.