zondag 5 maart 2023

Pijnlijke nederlaag Omlandia 1 tegen ONR 1

Ook een pijnlijke botsing van keeper Devon Harmsma

Zaterdag 4 maart. Omlandia 1 mag thuis proberen zich te revancheren tegen ONR 1. In het begin van de competitie werd in Roden verloren met 3-0. Roden staat desondanks één na laatste en Omlandia op plaats tien. "Dat zou toch moeten kunnen", denk je als Ten Boerster optimist weer vooraf en als motto: "The only way is up".

Uit het niet al te beste spel van de laatste weken tegen andere clubs uit de onderste regionen zou toch ook vroeg of laat een mentaliteit in het team moeten komen van "Tot hier en niet verder". Drie jaar geleden klom het team vanaf de laatste plek naar nummer drie op de ranglijst. Corona gooide jammer genoeg roet in het eten met een competitiestop.

Kortom, wonderen bestaan en de derde periode (vanaf 18 maart) kan nog worden gewonnen. Dit alles kan alleen als je er met zijn allen in gelooft. Wat het voetbalweer betreft, het was fris lenteweer met een stevig briesje, maar de winterbanden zou ik nog niet wisselen als ik de vooruitzichten bekijk. Scheidsrechter Klompien floot exact om 14.30 uur voor de aftrap.

Met welke bedoelingen Omlandia ook in het veld ging, één ding kan met zekerheid gezegd worden, er kwam geen mallemoer van terecht. Hoe het kan, dat er opeens nauwelijks een bal meer goed geraakt wordt, veroverd wordt, goed geplaatst wordt, goed wordt aangenomen en wordt vastgehouden, het is iedereen een raadsel.

Ik klamp me nog altijd vast aan de uitstekende wedstrijd tegen Lycurgus (1-2 winst in december), en zoals onze FC Groningen aan de wedstrijd tegen FC Twente. Ze kunnen het wel, ook al zijn er nog steeds blessures.

De eerste helft was dramatisch. Omlandia lukte het niet één keer een aanval op te zetten. "Rien", "nada", helemaal niets. ONR (Oranje Nassau Roden) dartelde ondertussen door het middenveld en achterhoede en creëerde de ene kans na de andere. De derde, na balverlies op het middenveld, was direct al weer raak en de koppen bij onze Ten Boersters gingen al weer hangen. Kijk op de foto wat dit uitstraalt en hoe dit overkomt. Dus 0-1, het is nog maar de 21e minuut.

0-1 voor ONR, de bal rechts in het doel

Er wordt ingegrepen, vermoedelijk met een enorm dilemma. Spits Wouter Hoek gaat er af en zoon Robert Dijkhuizen, toch wel een beetje 'het slot op de deur' achterin, neemt zijn plaats als rechtsvoor in. Het is de 25e minuut. Door de spelers, het team, wordt er eerst nog niet van geprofiteerd.

Langdurig breien door Omlandia wordt telkens door ONR hard afgestraft en had daarom af en toe voor de lange bal naar voren moeten worden vervangen. De voorhoede krijgt in de eerste helft geen enkele speelbare bal. Natuurlijk ook, omdat ONR gewoon goed speelde. Ruststand 0-1.

Vlak na rust was het direct al bijna 0-2. De bal ging nog net naast. ONR schiet hierna nog eens over. In de 50e minuut zien we vanaf de zijlijn een vrije trap voor ONR. Gewaarschuwd hiervoor zijn ze vorige week in Noordwolde, maar we zien bijna een herhaling. Niemand krijgt zijn Omlandia-voet er op tijd voor of tussen en de bal zeilt al weer in het doel van keeper Devon Harmsma. 0-2.

Corner Omlandia, Robert Dijkhuizen kopt even later over

Dan komt eindelijk het spel wat meer op de helft van ONR terecht. Het vertaalt zich in een kopbal van Robert die net overgaat. Jeroen Dijkhuizen schiet over. Een voorzet van Robert op Robbert Veldman wordt nog net onderschept door de ONR-keeper. Omlandia raakt ook de paal en krijgt een zee aan corners.

Het leest misschien als overheersend spel, maar dat was het niet. Wel was er sprake van meer dreiging en minder druk op de achterhoede. Ook zagen we een mooie actie van Robert, die bijna een strafschop opleverde. Hij werd op de rand van het strafschopgebied nog net gestopt. De vrije trap leverde niets op. Omlandia kende geen enkel gelukje, geen enkele bal klutste de Ten Boerster kant op. Erger nog, in de 80e minuut wordt een doorgebroken speler onrechtmatig gestopt. Strafschop, en deze, de 0-3, wordt onberispelijk ingeschoten.

Strafschop, de 0-3 in opbouw

Een minuut later is er dan ook een strafschop voor Omlandia na hands. Ook deze is raak, het is 1-3 met nog zo'n tien minuten te gaan.

Strafschop en de 1-3 door Henk van der Wolde

Theoretisch is een wonder nog mogelijk, maar het geloof hierin ontbrak. Toen in de 90e minuut achterin de bal weer op slordige wijze verloren ging, kon ONR met een rush nog eens Devon passeren. Het betekende een eindstand van 1-4.