maandag 1 mei 2023

Omlandia 1 ten onder bij The Knickerbockers

"Feestje"

Zaterdag 29 april. Een zonnige, maar frisse aprildag. Koningsnacht en Koningsdag had de dagen ervoor weer bij menigeen zijn sporen nagelaten. Mijn advies om op vrijdag even een rondje te gaan hardlopen, om de meest ernstige gevolgen van deze twee dagen te laten verdwijnen, wordt vanzelfsprekend in de wind geslagen. Vandaag stond de return en uitwedstrijd tegen The Knickerbockers op het programma. In Ten Boer werd het in een doelpuntrijk duel 3-5.

Dit soort feestdagen leverde mij, ooit was ik ook jong, in een ver verleden altijd ruim voldoende koolhydraten op. De conditie leed er niet direct onder. Wat er wel onder leed was de reactiesnelheid, alertheid, spelinzicht, communicatie, pass-nauwkeurigheid en andere zaken als b.v een heldere hersenpan. Moest je dus voetballen de volgende dag, dan hoefde je meestal niet op het cijfer '10' te rekenen na afloop. 't Was soms wel lachen langs de lijn als jij als speler zelfs het tegendoelpunt niet had opgemerkt. Dat waren nog eens tijden.

Gelukkig zat er na Koningsdag nog een dagje tussen en de tegenstander had ook een behoorlijke reputatie op feestgebied. Op het sportcomplex van The Knickerbockers aangekomen leek het alsof Koningsdag daar nog in volle gang was. Voor de meeste deelnemers op het voetbalveld leek en was er dus vermoedelijk sprake van volkomen gelijkwaardige speelomstandigheden. De vraag vooraf was vooral wie zich het beste door de feestweek wist te slaan.

'Dreun na dreun'

De wedstrijd begon redelijk rustig. Pas in de tiende minuut moest Omlandia-keeper Devon Harmsma ingrijpen bij een kopbal. Omlandia zet er een mooie aanval tegenover, maar een goede voorzet werd weer door iedereen gemist, omdat twee, drie mede-aanvallers weer eens te laat voor het doel arriveerden.

De tweede kans voor The Knickerbockers (KB) volgt vlak er na. Volledig vrij mag een aanvaller op de 16m-lijn de bal aannemen en een schot op het doel lossen. Het is raak en dus 1-0. Een minuut later mogen ze hetzelfde doen, nu gaat de bal gelukkig net naast.

Net naast

We komen in de 24e minuut. Bij Omlandia is het met regelmaat chaos achterin en hadden de verdedigers grote moeite om de watervlugge en technische KB-aanvallers onder controle te krijgen. Dat bleek dit keer dan ook niet te lukken. Opeens staat het 2-0. De klap voelt en ziet er uit als een FC Groningen-wedstrijd. De spelers oogden al moedeloos.

Toch is er in de 36e minuut een belangrijk moment, en met grote invloed op het algehele wedstrijdbeeld. Aanvaller Jeremy van Coevorden komt vanaf rechts, passeert zijn verdediger knap voorbij in het strafschopgebied en ligt dan plots op de grond. Aangetikt in kansrijke positie was mijn indruk. De scheidsrechter fluit echter niet voor een strafschop, die vele anderen er wel in zien. Deze extra morele dreun leek bij Omlandia even te veel van het 'slechte' op dat moment.

KB krijgt hierna, nog steeds in de eerste helft, nog drie kansen w.v. zeker één een superkans. Alle worden gemist. Ruststand 2-0.

Machteloze Omlandia-aanval

Na de rust lijkt Omlandia even terug te komen uit geslagen positie. Wouter Hoek (47') draait met een mooie schijnbeweging bij zijn man weg en schiet de 2-1 fraai in de rechterhoek. Lukt het Omlandia misschien toch om iets van een tegenoffensief op te zetten. Nee, dat lukte niet. De 3-1 volgt even later uit een ingooi en voorzet en lijkt alle ingrediënten van Koningsdag-voetbal te hebben. Te late reactie, slecht ingrijpen en slecht inzicht.

In de 58e minuut volgt weer zo'n type KB-doelpunt. Bij alle vier doelpunten had ik het gevoel, dat er te laat werd gereageerd en ingegrepen. De wedstrijd leek te zijn gespeeld. Jan en alleman werden hierna gewisseld, veel resultaat had het allemaal niet. Het was zelfs verdediger Maurice Jonkman die tot twee keer toe met een beetje geluk nog had kunnen scoren.

Devon schiet in de slotfase bijna een KB-er knock-out. Na vele behandelminuten weet de KB-speler strompelend het veld te verlaten. Na nog wat kansen over en weer wordt de eindstand 4-1.

Hoe is het toch mogelijk dat Omlandia zo wisselvallig speelt. Zo spelen ze koploper Grijpskerk technisch van het veld en dan volgen weer de meest knullige nederlagen. De verdediging is goed op orde, maar aanvallend - ondanks voldoende potentieel - is het allemaal onvoldoende tot bijna dramatisch. Ook als toeschouwer wordt je er bijna moedeloos van. Nog drie wedstrijden te gaan t.w. Lycurgus, Aduard en Noordwolde.

Statistieken The Knickerbockers 1 - Omlandia 1 (1e +2e helft = totaal):

Corners: 4+4=9 resp 0+1=1

Kansen: 6+5=11 resp. 3+5=8

Doelpunten: 2+2=4 resp. 0+1=1

Efficiency: 36% resp. 13%

Omlandia-10 wedstrijden-trend doelpunten 'voor': 0,8 (dalend) en 'tegen': 1,6 (stijgend)

Gemiddeld benodigde kansen voor tegenstander om te scoren: 6,6 (dalend)