zondag 14 mei 2023

Omlandia grijpt strohalm met winst tegen Lycurgus

Omlandia 1 belaagd tegen einde 1e helft

Zaterdag 13 mei. Een zonovergoten meidag met bijna 22º op de teller. Verhitte en verbrande gezichten op het terras (Zuid-westzijde) zijn dan automatisch vaste prik. Op sportpark "De Treffer" in Ten Boer stond verder de return tegen Lycurgus 1 op het programma.

Wil Omlandia de nacompetitie ontlopen dan moeten de resterende drie wedstrijden in elk geval gewonnen worden om nog kans te hebben 8e te worden. Als sporter en team moet je er tot het bittere eind in blijven geloven, dat dit, theoretisch misschien onwaarschijnlijke, scenario mogelijk is. Zo niet, dan kun je beter stoppen met wedstrijdsport.

Dit geloof lijkt niet bij ieder aanwezig als de geruchten kloppen, maar uw blogger beschikt niet over alle informatie op dit punt. Feit is wel, dat er twee vaste namen misten bij de selectie. Uit won Omlandia met 1-2 bij Lycurgus in een degelijke wedstrijd. Zou Lycurgus vandaag meer weerstand kunnen bieden?

Nationale molendag 13 en 14 mei

'Dans met je hart en je voeten zullen volgen'

Lycurgus kwam goed uit de startblokken. Vlak na de aftrap zien we een goede aanval van Lycurgus en dat had met een beetje pech direct de 0-1 kunnen betekenen. Keeper Devon Harmsma was, als zo vaak dit seizoen, weer eens de reddende engel en voorkwam een doelpunt.

Hierna werd het lange tijd een schaakpartij op het middenveld. Er gebeurde van beide kanten in aanvallend opzicht helemaal niets. De ligstoelen werden door de toeschouwers weer eens van zolder gehaald. Toch, Omlandia heeft een speler in haar midden die van niets iets kan maken.

We komen in de 31e minuut als Jeremy van Coevorden de bal ter hoogte van het strafschopgebied in ontvangst neemt. Vervolgens zijn we getuige van een fenomenale actie. Als de beste danser in de geschiedenis Nureyev dartelt Jeremy ook door de Lycurgus-defensie. Drie, vier spelers worden als standbeelden omspeeld of op het verkeerde been gezet en vallen nog net niet om. Allen worden voorbij gedanst alsof ze er niet staan. Vrij mag Jeremy hierna op zo'n tien meter aanleggen voor de 'finishing touch'. Een harde poeier schot passeert de totaal verbouwereerde Lycurgus-keeper links in de hoek. Het staat 1-0 voor Omlandia bij de allereerste kans.

Jeremy (10) na de 1-0

Na dit hoogstandje kwam de wedstrijd weer tot rust en ging gezapig verder. Toch was het weer Jeremy die vlak voor rust op aangeven van Ruben Meier met een mooi wippertje bijna ook de 2-0 scoorde. De keeper graaide de bal nog net hoog uit de lucht. Lycurgus zet er in de 45e minuut nog een hard schot tegenover, maar de bal smoort in de verdediging.

Na de rust ging Omlandia ook eens goed van start. Weer was het Jeremy, die de aanval voorbereidde. Weer worden een aantal Lycurgus-spelers omspeeld en rondde hij het af met een perfecte steekpass op Stefan Nieboer. De laatste scoorde knap de 2-0 (48').

Slechts vijf minuten later zien we weer een goede aanval van Omlandia. Nu geeft Stefan de assist richting Wouter, die nagenoeg vrij richting de keeper kan opstomen. Ook hij weet knap te scoren. De wedstrijd lijkt met de 3-0 beslist. Lycurgus lukt het niet om aanvallend een vuist te maken.

Wouter Hoek (doel) na zijn 3-0

Omlandia, met nog altijd een negatief doelsaldo, had misschien de mentale KO kunnen uitdelen door de druk op te voeren. Dat deden ze niet, maar de warmte was mogelijk ook van invloed. Lycurgus drong na vele wissels aan beide kanten toch in de slotfase wat meer aan. Dat begon met een hard schot op de linkerpaal, maar gelukkig voor Omlandia ging de bal naast.

In de 84e minuut zien we een volley van de gasten vanaf de 16m-lijn, maar de bal gaat ver over. In de 87e minuut is het wel raak voor Lycurgus. Een mooi schot verdwijnt rechts in de hoek in het doel van Devon, 3-1. Het lijkt allemaal te laat voor een echt slotoffensief. Tot slot ziet Lycurgus nog een schot voor langs en net naast gaan.

Na een wedstrijd met weinig kansen trekt Omlandia eindelijk eens weer aan het langste eind. Nog twee te gaan tegen Aduard en Noordwolde. 'Operatie strohalm' loopt nog.

Statistieken Omlandia 1 - Lycurgus 1 (1e + 2e helft = totaal):

Corners: 0+1=1 resp. 0+1=1

Kansen: 3+2=5 resp. 2+4=6

Doelpunten: 1+2=3 resp. 0+1=1

Efficiency: 60% resp. 17%

Omlandia-'10 wedstrijden-trend': Doelpunten 'voor': 1,1 (stijgend) en 'tegen' 1,7 (stijgend)

Gemiddeld heeft tegenstander 6-7 kansen nodig om te scoren.