zondag 21 mei 2023

Nacompetitie voor Omlandia 1 na verlies in Aduard

Zaterdag 20 mei. Hemelvaartweekend en de lente maakt er iets moois van. Zon, bijna 20º, af en toe wat bewolking en een stevige Oostenwind. 'Operatie strohalm' (deel 2) op de agenda of anders gezegd 'is de achtste plek op de ranglijst nog haalbaar?' Omlandia moet in elk geval alles winnen en ondertussen hopen dat Loppersum bij NEC Delfzijl verliest en dat ook concurrent ONR dit doet.

We zijn in Aduard voor de return. Thuis werd verloren met 0-1. Op de drafbaan meent een motorrijder voorafgaand aan de wedstrijd het publiek nog even te moeten vermaken met het herhaaldelijk opentrekken van de gashendel, ruim 120 decibel of meer. 't Wordt tijd voor het afschaffen van zulke lawaaibeestjes. De coureur levert in elk geval zijn bijdrage voor een hopelijk snellere procedure richting wetgeving.

Om half drie waren alle spelers en scheidsrechters nog spoorloos, maar vier minuten later ging de wedstrijd alsnog van start.

Domper

Omlandia ging voortvarend van start. Wouter Hoek mag al snel aanleggen voor een schot op doel. De Aduard-keeper behoedt zijn team voor een achterstand. Even later is Aduard over links in de aanval, en de bal komt in het strafschopgebied. We zien wat trage en slordige verdedigingsacties en dat betekende een schot op het doel van keeper Devon Harmsma. De bal gaat via de linkerpaal in het doel. 1-0, wat een domper. Het is nog maar de vijfde minuut.

De eerste helft gaat rustig voortkabbelend verder. In het spel van Omlandia zag je geen grote urgentie om de wedstrijd op de kop te zetten. Ook Aduard leek niet veel aspiraties te hebben, maar zij koesterden in elk geval een voorsprong. Tot de rust had de wedstrijd dan ook niet veel om het lijf. Wel had Aduard in de 22e minuut bijna de 2-0 op het scorebord kunnen zetten, maar de bal gaat net naast.

Strafschoppen

In de tweede helft begint Aduard met een superkans met een zelfde type situatie als bij het eerste doelpunt. Dit keer heeft Omlandia geluk. Omlandia speelt hierna een poosje een stuk beter. Het begint in de 52e minuut met een geweldige actie van verdediger Maurice Jonkman. Hij krijgt de bal bij het strafschopgebied, passeert een mannetje en duikt over de 16-m-lijn om te proberen een tweede speler te passeren. Hij wordt neergelegd en de scheidsrechter wijst naar de stip. Henk van der Wolde schiet onberispelijk de gelijkmaker in. Het staat 1-1.

Zes minuten later. We zijn weer in het 16-m-gebied van Aduard. Nu wordt Stefan Nieboer bij de stip neergelegd. Ik twijfelde, maar de scheidsrechter kende Omlandia weer een strafschop toe. Nu neemt 'good old' Martin Oudman (2 verdedigers waren geblesseerd) de honneurs waar en ook hij knalt de bal hard in het Aduard-doel. Het staat zowaar 1-2.

Martin Oudman scoort de 1-2 voor Omlandia

Maar.... kennelijk was dit scenario, een voorsprong, vooraf niet besproken. Ik ben een liefhebber van aanvallend voetbal, maar in zo'n situatie denk ik als Mourinho. Elke speelstijl is nu geoorloofd om de voorsprong over de streep te trekken, zeker gezien de resterende speeltijd van een half uur. Gezien het spel van dit seizoen leek nu een iets meer verdedigende voortzetting te adviseren. Alleen, het scenario leek dus niet te zijn besproken, want achterin vonden geen veranderingen plaats.

62', slechts vijf minuten later. Aduard trekt weer over links over de middellijn. Ter hoogte van de middencirkel schat een Omlandia-verdediger de situatie verkeerd in met een sliding. Hij wordt gepasseerd. Paniek achterin bij Omlandia, bijna vrij baan voor Aduard, een voorzet voorlangs richting de rechterpaal en daar tikt een Aduarder de bal hoog van dichtbij tegen het net. 2-2. Doodzonde en wat een mentale dreun.

Dat de klap hard is aangekomen, zien we vijf minuten later. Aduard valt aan door het centrum en rondt af met een schot op doel. Devon redt in eerste instantie, maar bij het wegwerken van de bal wordt weer een overtreding begaan. Het betekende de derde strafschop, maar nu dus voor Aduard. Ook zij schieten raak. 3-2.

Omlandia probeert het, met de moed der wanhoop, toch nog weer. Martin Oudman gaat mee naar de voorhoede, René Hovenkamp valt in, Sem van Dijk ook. Het levert een drietal kansen op. Martin ziet een kopbal net naast gaan, evenals een balletje van vlakbij de keeper, maar lastige hoek. De goed opgekomen Ruben Meier snelt het strafschopgebied in en wordt daar gewoon neergelegd. Toch geeft de scheidsrechter geen vierde strafschop om onbekende redenen. Langzaam verdwijnt de kracht uit de aanvallen bij onze Ten Boersters.

In de slotfase is Aduard weer gevaarlijk. Uit één aanval rollen drie doelpogingen en de derde is raak, 4-2. Het pleit is beslecht. Er volgt ook nog een poeier op de kruising en nog een hard schot op doel. Devon redt. Het blijft 4-2.

Achteraf had winst niet geholpen, want ook Loppersum won. Volgende week gaat het om des keizers baard tegen Noordwolde en op D-day, 10 juni, volgt dan de eerste nacompetitiewedstrijd, die twee te winnen ronden telt.

Statistieken Aduard 1 - Omlandia 1 (1e + 2e helft = totaal):

Corners: 0+2=2 resp. 0+2=2
Kansen: 3+6=9 resp. 2+5=7
Doelpunten: 1+3=4 resp. 0+2=2
Efficiency: 44% resp. 29%
Omlandia '10 wedstrijden-trend': Doelpunten 'voor' 1,2 (stijgend) en 'tegen' 1,8 (stijgend)
Seizoen: tegenstander heeft gemiddeld 6,3 kansen nodig om te scoren (was: 6,7).