zaterdag 2 april 2022

Revanche Holwierde tegen angstig Omlandia 1

Vrije trap Omlandia na terugspeelbal Holwierde

Zaterdag 2 april. De winter deelt de laatste plaagstootjes uit, hoop je. 's Morgens nog een sneeuwbui, maar bij aanvang van Holwierde 1 - Omlandia 1 nemen typisch Hollandse wolkenpartijen en een felle zon het heft in handen. Fris en winderig was het nog wel.

Op het kunstgrasveld van Holwierde zouden onze Ten Boersters bij winst gedeeld derde staan en zouden ze vijf wedstrijden op rij ongeslagen zijn. Thuis werd het 5-1 en kwam Holwierde er niet of nauwelijks aan te pas. Of het vandaag ook weer zo gemakkelijk zou gaan was vooraf de vraag. Het programmablad verwachtte een Holwierder elftal wat vol aan de bak zou moeten gaan om de winst binnen te slepen.

Even na half drie werd er afgetrapt voor de wedstrijd.

Omlandia begon goed. Holwierde werd in het eerste kwartier eigenlijk in hoog tempo weggetikt, maar het resultaat was slechts een schamel schot naast het Holwierder doel. Ik maakte me geen zorgen. Op deze manier voetballen is het al haast 'kat in een bakkie'. De doelpunten zouden als rijpe appelen vanzelf uit de lucht vallen. Kennelijk dachten onze jongens ook er op deze manier wel te komen, want ze 'stopten' met voetballen, het goede voetballen dan.

Waarom je tegen nummer 12 op de ranglijst niet wat meer aanvalskracht inzet, is mijn vraag? Weer werd de 4-4-2 van stal gehaald, terwijl de hiermee behaalde score (en 7 nederlagen) toch niet spectaculair te noemen is. De overwinningen waren vaak met klein verschil. Ik denk erover een vliegtuigje met sleep te huren. 4-4-3 is het enige waarmee je in Nederland veel wint.

Van Gaal's 5-3-2 was een drama op WK-Brazilië. Nooit lijkt iemand opgemerkt te hebben, dat alle winst daar in de 2e helft werd bereikt met het 4-3-3-systeem.

Verder beschikt het Omlandia-team over één van de beste aanvallers in de klasse qua techniek en snelheid. Met meer hulp voorin neemt de dreiging voorin toe is mijn persoonlijke mening en wordt de druk achterin kleiner. De score zal omhoog gaan, evenals het aantal kansen per wedstrijd, dat nu op een veel te laag gemiddelde (7 tot 8 kansen) ligt.

Ja, Omlandia stopte dus opeens met het goede spel. Wat er veranderde, zag ik niet, wel dat het opeens alle hens aan dek was. Holwierde nam het heft in handen, en niemand leek het door te hebben.

Alleen deze steeds chagrijniger wordende, oude blogger en Jan uit Ten Post zagen aankomen wat er komen ging. "Het is wachten op een ....", zei Jan (vult u maar in). En niemand die het zag of ingreep.

Eindelijk weer eens dichtbij het doel (Jan Oosterbeek -zwart)

Holwierde kopte over, Holwierde schiet hard op de linkerpaal, Holwierde ziet doelpunt afgekeurd worden (ik zag niet zoveel bijzonders), en ...... Holwierde scoort in de 29e minuut met een hard schot, 1-0. Omlandia was machteloos en hulpeloos. Na een laatste schot op het doel van Devon Harmsma fluit de scheidsrechter voor rust.

'De bordjes niet verhangen'

Zelfs onnavolgbaar voor twee maal Dijkhuizen

Ook na de rust geen veranderingen in het spel bij Omlandia waar dat toch echt hard nodig was. Holwierde was gewoon beter, feller en streed met meer passie om elke bal. En ook zij beschikten over een aanvaller met een trucendoos en andere goede aanvallers, dat ik me afvroeg hoe het in hemelsnaam mogelijk was, dat ze op plek 12 stonden.

Na een uur spelen beseft Omlandia pas het gevaar, waar dat een al half uur eerder had gemoeten. Ook een andere positionele veldbezetting was te adviseren, maar ook zij werden in elk geval wat feller in de duels.

Het resulteert in kansen voor Jan Oosterbeek en Robbert Veldman. Holwierde moet iets meer terug, maar onze verdedigers bleven hun handen vol hebben aan hun aanvallers. Jeroen Dijkhuizen kopt tussendoor naast, Jeremy van Coevorden schiet van ver naast. Het oogt wel allemaal beter, maar veel overtuiging zat er nog steeds niet in.

Vlak voor tijd, in de 84e minuut, komt dan het loon van de angst in het resultaat tot uiting. Onze gevaarlijke Holwierde dolt wat met onze jongens achterin en schiet de 2-0 in. Een schitterend doelpunt. Met Martin Oudman ook voorin in de laatste minuten levert dat zelfs resultaat op. Zijn voorzet wordt mooi ingekopt door Jan Oosterbeek, 2-1.

Toch nog een blij gezicht!

'Zou het wonder dan toch nog geschieden?', hoopte ik toch. Het was al de 87e minuut. 'Nee!' het antwoord, want heel wreed sloeg Holwierde in de 90e minuut nogmaals toe en scoorde de 3-1.  Daarmee was de wedstrijd beslist en de eindstand een feit.

'Uithuilen en opnieuw beginnen' het motto voor Omlandia. Periode 3 gaat volgende week van start.

Statistieken Holwierde 1 - Omlandia 1: (1e resp. 2e helft is totaal)

Kansen: 5+4=9 resp. 1+5=6

Corners: 1+3=4 resp. 3+3=6

Doelpunten: 1+2=3 resp. 0+1=1

Efficiency: 33% resp. 16%