Omlandia 1 met zelfde strijdwijze weer onderuit tegen Helpman

Lering trekken uit de geschiedenis

Een zeldzaam moment in de eerste helft.
Omlandia in de aanval.

Helpman is de 23e april de tweede tegenstander in de strijd om de derde periodetitel. Met de winst op koploper Velocitas vorige week verwachtte je een Omlandia met dezelfde instelling en door dit succes nu nog belangrijker met echt geloof in eigen kunnen.

Voordat ik met de blog van vandaag begon, las ik vooraf zekerheidshalve nog even het wedstrijdverslag van 20 november. Omlandia verloor toen thuis namelijk met 2-3.

Wat schetst mijn verbazing? Het verslag wat voor de wedstrijd van gisteren vanmorgen al grotendeels in mijn hoofd zat, was onbewust vrijwel de dezelfde als dat van de thuiswedstrijd. Ik kan me er nu van afmaken en het verslag nagenoeg klakkeloos herhalen, maar dat is misschien toch even te gemakkelijk.

"Help, man overboord"

Strak blauw, felle zon, een straffe wind en een heet, nieuw kunstgrasveld van circa 28º (grondtemperatuur) was het decor op de Esserberg gisteren en dus elk geval ander weer als in de thuiswedstrijd. Speltechnisch en tactisch was het namelijk wel net als in november vanaf het eerste fluitsignaal t.w. slappe hap bij Omlandia. We zien een eerste helft met een reeks van fouten, en geen speler die druk zette op de helft van de tegenstander. Ook nog eens tegen een 'verzwakte' tegenstander, die noodzakelijkerwijs ook nog eens met vijf invallers moest spelen, aldus de mensen langs de zijlijn.

Ik zal het kort houden dit keer. De eerste helft was eenrichtingsverkeer richting het doel van Devon Harmsma. Ook nu kon Helpman in alle rust de zaak opbouwen, want pas bij de middellijn kwam Omlandia in actie. Nagenoeg exact dezelfde speelwijze als in de thuiswedstrijd. Kennelijk moet je dat bij deze tegenstander niet doen.

Onze voorhoede kreeg daardoor verder niet of nauwelijks een aanspeelbare bal. Het resultaat van dit alles: tien kansen voor Helpman in de eerste helft, Omlandia niet één goede kans.

Dat het bij de rust niet twee of drie nul stond, was een klein wonder. Pas in de slotseconden, bij de tiende kans scoorde Helpman de 1-0.

Vlak voor tijd was er nog een 'kleine Ten Boerster ramp', want de motor achter vrijwel elke aanval, Jeremy van Coevorden, viel in de 40e minuut met een hamstringblessure overboord. Toen in de rust ook Robbert Veldman enigszins ziek het veld moest verlaten, stond de voorhoede er als een stel kapot geschoten Russische tanks bij. Met 'twee man overboord' voorin zag ik het voor de rest van de wedstrijd sombertjes in.

Rust 1-0.

Helpman kan vlak na rust (47') bijna de KO uitdelen, maar Devon Harmsma weet weer eens net met het puntje van de voet de bal te pareren. Toch bewees Omlandia in de tweede helft, dat de gekozen strijdwijze in het begin niet goed was. Ondanks groot gemis aan aanvalskracht voorin, werd er eerder gestoord, meer naar voren gespeeld en het resultaat was, dat Helpman langdurig niet meer voorin kwam. En de stand was dus nog steeds slechts 1-0. Het was hopen en je mag dan nog steeds hopen op een wonder.

Wat zien we nog meer? Eén man, Martin Oudman, jaagt tevergeefs op alle Helpman-verdedigers waar drie of vier man dit gelijkertijd horen te doen. Bij een vrije trap in de buurt van het strafschopgebied wordt langs de zijlijn, ondanks roepen, een totaal vrijstaande speler niet aangespeeld. Bijna vrij baan richting doelgebied was het. Het wordt niet opgemerkt. Bij 1-0 achter en een kwartier te spelen, staan er nog steeds drie Omlandianen op één aanvaller. Tsja, dan lijk je niet te willen winnen.

Maar Omlandia had ook niet meer de creativiteit om zich echte kansen te scheppen. De vermoeidheid en de vruchteloosheid van alle aanvalspogingen begonnen er in te sluipen en een kwartier voor tijd deelde Helpman alsnog de KO uit. Vlak er voor was de linkerpaal nog een sta-in-de-weg, nu betekende een mooie Helpman-aanval met een hard schot langs Devon de 2-0. In het laatste kwartier was het bij beiden 'over en uit'.