zondag 1 mei 2022

Omlandia 1 schaakt zich stug en geduldig naar winst tegen Zuidlaren 1

Omlandia 1 - Zuidlaren 1, tweede helft

Ooit Koninginnedag, maar sinds 2014 gewoon weer 30 april. De zon deed af en toe een poging het wolkendek te doorbreken, maar de laatste hield hardnekkig stand. Verder was het prima voetbalweer met een koele 11º en nagenoeg windstil weer op een door de droogte steeds harder wordend veld.

De tegenstander van vandaag was Zuidlaren. Daar snoepten we op 9 oktober een beetje onterecht een puntje mee. Ondanks een grote stormloop, met name in de tweede helft, van de Zuidlaarder mannen bleef het daar 0-0.

Omlandia miste vandaag aanvaller Jeremy van Coevorden. De pas 16-jarige Quinten Luider werd zijn vervanger. Trainer Simon Schuil en de ervaren oudgediende Martin Oudman genoten van een vakantie en waren dus afwezig. Ogenschijnlijk iets verzwakt lijkt Omlandia dus aan de wedstrijd te moeten beginnen. De bijna 72-jarige Moed is de scheidsrechter.

Zuidlaren mag 8 corners nemen in de 1e helft

Traditiegetrouw inmiddels lijkt Omlandia de tegenstander eerst alle ruimte te geven om aan te vallen. Of het nu opzet is of niet, maar het was ook dit keer weer het geval. Het grote risico is dus een tegendoelpunt of meer om vervolgens de rest van de wedstrijd achter de feiten i.p.v. de bal aan te rennen. Feit is echter ook, dat het team beschikt over één van de beste verdedigingen in de poule.

Na zes minuten had Zuidlaren al vier corners kunnen nemen, kregen kleine kansen voor het doel en in de zesde minuut zelfs een grote kans in een rebound na een eerste redding van keeper Devon Harmsma. Met kunst- en vliegwerk wordt de bal weggewerkt.

Robbert Veldman. De eerste kans. De bal onderweg naar ...

De eerste kans voor Omlandia mag er ook zijn. Na fel jagen wordt de bal door Robbert Veldman veroverd en hij kan op weg naar de keeper. Zijn schot op doel gaat net voorlangs. Na een kwartiertje spelen ziet ook Zuidlaren een kopbal rakelings naast de linkerpaal gaan.

Omlandia krijgt na twintig minuten spelen weer een tegenslag te verwerken als ook Robbert Veldman met een heupblessure het veld moet verlaten. Ruben Hummel is zijn vervanger. Het team bestaat nu voornamelijk uit verdedigers en middenvelders. Je zou denken, dat winnen nu wel een heel lastig karwei zou worden.

Maar zoals zo vaak liep het weer eens anders. Hoewel Devon met een uiterste krachtsinspanning een hard schot op doel nog maar net tot corner weet te verwerken, is opeens het grote Zuidlaarder gevaar geweken. Het is dan pas de 24e minuut. Een goede voorzet van Ferry Knol levert dan net geen mooie kopbal op en daarmee is het in de eerste helft bij beide partijen wel het laatste wapenfeit.

Ruststand: 0-0

Na de rust werd met Jan Oosterbeek meer naar voren geschoven. Het leverde direct een superkans op. Alleen de rechterpaal is de dwarsligger die de 1-0 voorkomt. Door het doorschuiven oogt het spel van Omlandia ook beter. Toch komt Zuidlaren af en toe er nog wel uit, maar kansen dicht bij het doel leveren de aanvallen niet op. Twee keer een schot van ver, beide voorlangs, noteer ik nog voor de gasten.

Voor Omlandia is het nu wachten op dat ene foutje van de bezoekers wat absoluut nog zou komen. Dit was mijn verwachting een half uur voor tijd. Het is als in mijn geliefde sport schaken. Verdedigend staat het goed op dat moment, maar wel aan beide kanten. Toch kom je telkens iets dichterbij het doel van de tegenstander en dat biedt hoop op dat ene kansje wat de winst kan betekenen. Wat nodig is, is geduld, druk op de ketel en toeslaan op het juiste moment.

Devon Harmsma heerst in het luchtruim

Dit scenario was en leek toch even te optimistisch, want in de 70e minuut werd er door Omlandia wel geblunderd achterin. Met man en macht werd het kadootje aan de bezoekers nog net onschadelijk gemaakt. Een gelukje.

Ook Jan krijgt op aangeven van Ferry nog een kans, maar de Zuidlaarder keeper tikt de bal naar corner. Daarna mag Zuidlaren weer van ver nog eens hard op doel schieten. Devon redt de situatie weer bekwaam.

Een vrije trap voor Omlandia op 20m van het Zuidlaarder doel volgt in de 84e minuut. Specialist Henk van der Wolde komt dan even langs en je kunt dan al haast beginnen met het scorebord bij te stellen. Dit keer had hij pech, al scheelde het maar luttele centimeters. De bal stuitert via de lat over het doel.

We komen in de 88e minuut wanneer Zuidlaren het verwachte foutje maakt. Druk op de achterhoede, jagen op de bal, en een verdedigend missertje t.w. controle over de bal. Het betekende een attente en mooie onderschepping van de bal door Quinten Luider, die een seconde later met een mooie schuiver ook de keeper weet te verschalken. Zijn eerste doelpunt voor het team. Het staat 1-0 en het bleef 1-0.