zaterdag 7 mei 2022

Zwalkend Omlandia 1 ten onder bij Aduard

Waar is de bal?

De 21e tegenstander van Omlandia 1 stond vandaag 7 mei in Aduard op het programma van ons 'vlaggenschip'. Tussen aanhalingstekens, want het spel van het team is de ene keer van bijzonder hoog niveau, om de week weer te tippen aan het tegenovergestelde en de vlaggen weer halfstok kunnen worden gehangen.

'Wanneer trekken ze de lijn van het betere spel nu eens goed door?', vraag ik me al weken af. Thuis zijn ze bijna  onverslaanbaar, maar zou er ook eindelijk eens weer 'uit' gewonnen kunnen worden. Met slechts vier punten is de score wel heel schamel tot op heden.

Aduard is vandaag de tegenstander. Als beste van de klasse gestart met vijf overwinningen, maar inmiddels afgezakt naar de onderste regionen. Qua omstandigheden was het zonnig, zacht en mooi weer, de drafbaan om het voetbelveld kortgeschoren, en een fraaie kantine het verdere decor. Dat kan niet misgaan, denk je vooraf. Aduard had jammer genoeg dezelfde aspiraties. Om 14.37u ging de wedstrijd van start.

Moederdagpresentje
Bijna als gebruikelijk was het bij Omlandia, bewust of onbewust, de 'Cassius Clay-tactiek'. De bijnaam van Muhammad Ali, een aardig boksertje en een alleraardigste komische woordkunstenaar. Deze jongeman liet verder in menig wedstrijd zich helemaal suf beuken door zijn tegenstander om vervolgens in ronde zoveel alsnog genadeloos toe te slaan. Hij kon dat als geen ander en won zelfs meestal.

In het boksen moet je met KO winnen, in het voetbal is deze tactiek spelen met vuur. Vier, vijf kansen tegen leveren al gauw een doelpunt op en dan sta je achter.

In de eerste minuut is het zelfs al bijna raak voor Aduard. Keeper Devon Harmsma kan de bal nog net over de achterlijn tikken. Aduard heerst ook hierna en speelt continu op de helft van Omlandia, nagenoeg de hele eerste helft. Toch weten ze maar weinig kansen te creëren. Omlandia presteert niet of nauwelijks iets aan de overkant.

Buitenspel? Wel voor gefloten.

Dan gebeurt er iets bijzonders in de 23e minuut. Een lange bal van Omlandia is zowaar eens als een voorzet richting voorhoede bedoeld. Geen wonder, dat ze schrikken in de Aduarder verdediging. Met een zeldzaam iets heb je immers niet of nauwelijks ervaring.

Dat blijkt, want de bal komt volledig verkeerd op een hoofd van een Aduarder verdediger, die hem schitterend langs en achter de andere kant op lopende keeper in het doel laat rollen. Omlandia 1 staat wonder boven wonder op 0-1 voorsprong. Het moederdagcadeautje werd door de Ten Boersters bijzonder op prijs gesteld. Dat zijn nog eens gastheren.

Met nog twee schoten  probeerde Aduard de boel recht te zetten, maar de Omlandia-verdediging was weer een taaie bedoening.

Rust: 0-1

Hetzelfde beeld na rust. Weer had Aduard kansen in de beginfase. Met kunst- en vliegwerk wordt de zaak gered. Het is maar voor een tijdje. In de 57e minuut mag Aduard helemaal bij de middellijn rechts een vrije trap nemen. De bal wordt desondanks gewoon voor het doel van Devon gegooid. Een Aduarder weet vervolgens met een mooie kopbal de 1-1 links in het doel te scoren.

Even later al weer paniek, blunder of misverstand in de Omlandia-verdediging. Het is slechts twee minuten later, maar Aduard profiteert genadeloos en schiet de bal in het doel. Stand 2-1, en de bordjes zijn verhangen zoals dat zo mooi heet.

Trainer Simon Schuil brengt de vorige week licht geblesseerde aanvaller Jeremy van Coevorden in het veld, idem Ruben Hummel en later Niels Doornbos. Er lijkt nog genoeg tijd om de wedstrijd een andere draai te geven, maar de opmars gaat langzaam. Jeremy heeft wel direct een goede kans, maar de bal gaat rakelings langs de linkerpaal.

Het moet gezegd, de Aduarders spelen met hun hele hart en ziel, dit laatste lijkt het manco bij Omlandia vandaag. Ook met de invallers lukt het Omlandia niet om maar enige kans op de grasmat te leggen. Het oogt allemaal niks deze dag.

We zien dus ook geen slotoffensief van Omlandia, maar Aduard is nog wel een paar keer gevaarlijk en de 3-1 was dan ook dichterbij dan de 2-2. Toch blijft het bij 2-1. Een wedstrijd om snel te vergeten voor de Ten Boersters.