zaterdag 16 april 2022

Omlandia 1 levert teamprestatie tegen koploper Velocitas

Paaszaterdag 2022, 16 april. Op een zonovergoten dag staat in Ten Boer de return tegen koploper Velocitas op de agenda. Met een temperatuurtje van dik 15º was het prima voetbalweer voor zowel speler als toeschouwer.

Op 6 maart legde Omlandia in Groningen tegen Velocitas al een dik uur lang een uitstekende wedstrijd tegen deze jongens op de kunstgrasmat om vervolgens, na een 0-1 voorsprong, toch nog in de slotfase te bezwijken aan de toenemende druk. "Dat gebeurt ze niet nog een keer. Een beetje onnodig.", dacht ik direct na de wedstrijd.

Met trainer Simon Schuil en zijn team was daarom de uitslag van vandaag de week er voor al even doorgesproken, dus alle neuzen stonden vooraf al in de goede richting. Het enige wat dan nog resteert is de praktische uitvoering. En dat had vroeg in de wedstrijd al direct mis kunnen gaan.

Na een minuut stilte wegens het overlijden van Omlandiaan Jan Doornbos ging de wedstrijd vlak na half drie van start.

Omlandia slaat de eerste aanvallen af

Het moet gezegd worden, dat Velocitas de wedstrijd uitstekend van start ging. Al in de zesde minuut wisten ze vanaf de rechterflank de Omlandia-defensie te omzeilen, gevaarlijk het strafschopgebied binnen te dringen om vervolgens, het was een dot van een kans, gelukkig voor de Ten Boersters, voorlangs te schieten.

Een tweede grote kans voor Velocitas volgt in de elfde minuut. Een schot op het doel van keeper Devon Harmsma, de bal stuitert uit zijn vuisten voor de aanstormende Groningers, maar Robert Dijkhuizen voorkomt een herkansing. Jeremy van Coevorden schiet even later met zijn eerste goede actie ver over.

Na een klein kwartiertje is het weer Velocitas, dat op doel mag schieten. Ogenschijnlijk een slap schot, ogenschijnlijk niet gevaarlijk, maar de bal verlaat rakelings langs de rechterpaal het veld en iedereen stond als aan de grond genageld. Omlandia mag in deze fase dus van enig geluk spreken.

Het is Ferry Knol, die de motor is achter een eerste goede aanval. Ook nu resulteert dit in een kansje voor Jeremy. Een doelpunt blijft uit. Ondertussen lukt het de Omlandia-verdediging de tegenstander steeds verder van het doel van Devon terug te dringen. Kans nummer vier voor Velocitas is daardoor een hard schot van ver, maar de bal wordt probleemloos door Devon gepakt.

In de slotfase kruipt Omlandia meer en meer uit zijn schulp en wordt gevaarlijker. Ferry komt in de 39e minuut oog in oog met de Velocitas keeper te staan, maar schiet recht op hem af. Jeremy wervelt weer, zoals inmiddels bijna gebruikelijk, over het veld en in de 41e minuut leidt dat weer eens tot een gevaarlijke aanval. Zijn eerste poging wordt nog een beetje onderschept door de keeper, maar in de herkansing laat hij zich niet nogmaals beetnemen, en passeert de laatste man op weergaloze wijze, 1-0.

De 1-0 wordt ook de ruststand.

De keeper hangt en de bal even later ook

Ook na de rust gaat Omlandia goed van start. Robbert Veldman, ook een lastpak voor zijn verdedigers, dreigt op grote snelheid alleen op de keeper af te gaan. Vasthouden was voor de laatste verdediger kennelijk de enige optie, en dat leverde een strafschop op. Het is de 47e minuut.

Zoals altijd is het Martin Oudman zijn taak om dit te verzilveren. Er werd al vooraf gejuicht langs de lijn, maar het bekende spreekwoord "één strafschop maakt nog geen zomer" was ook nu weer van toepassing. De keeper pakte de bal, maar niet klemvast. Ferry, lange tijd niet bij de selectie, maar een dijk van een wedstrijd spelend, was superattent en nog belangrijker snel, want de terugstuiterende bal weet hij net langs de graaiende keeper in het doel te schieten, 2-0.

Een enorme dreun was uitgedeeld aan de koploper, of er een slagschip tot zinken was gebracht. Langdurig volgde er nu een moeizaam geploeter om dit recht te zetten, maar de blauwwitte Omlandia-defensie stond als een huis vanmiddag. Dichtbij komen was nagenoeg niet meer aan de orde.

Pas in de 63e minuut noteerde ik weer een hard Velocitas-schot van grote afstand. Devon lijkt echter bijna altijd recht in de baan van het schot te staan en het lijkt bij hem soms zo gemakkelijk te gaan, dat je bijna denkt dat het helemaal geen kans is. Een paar minuten later is hij nogmaals de redder in nood.

In de 82e minuut lijkt Omlandia de KO te kunnen uitdelen. De ingevallen Quinten Luider mag plotseling alleen op de keeper afgaan. Een simpel tikje naar links naar de mee opgekomen Robbert had vrijwel zeker de 3-0 opgeleverd. Hij schoot echter zelf, de keeper staat in de baan van het schot, en redt dus voor Velocitas de situatie.

Absoluut niet overtuigend, maar met de moed der wanhoop vecht Velocitas verder en zowaar levert dat opeens de 2-1 op door wat gerommel en geknoei achterin bij Omlandia. 'Een eigen doelpunt', hoorde ik later. Dus werd het plotseling toch nog heel spannend in de laatste minuten en in de vijf minuten blessuretijd.

Toch nog hectiek in de slotfase. Martin Oudman kopt weg.

Dat leverde zelfs weer kansen op voor hun. Desondanks maakte Omlandia een vastberaden indruk om de winst binnen te slepen. Velocitas mag nog een keer naast schieten, zelfs in de allerlaatste minuut gevaarlijk op doel koppen, maar weer is Devon op de juiste plek op het juiste moment. Het blijft 2-1.

Ondanks dat het qua kansen redelijk in evenwicht was, was de grotere collectieve vechtlust en de enorme vastberadenheid bij Omlandia doorslaggevend. Vele (persoonlijke) complimenten kunnen uitgedeeld worden, maar de belangrijkste is toch dat het team een echt team was vandaag. Daarnaast waren het drie punten in de eerste wedstrijd om de derde periodetitel. Wie weet, wat er nog kan komen.