zondag 6 maart 2022

Omlandia mist kansen tegen koploper Velocitas 1897

(foto's Jan Veldman)

Zaterdag 5 maart. Fris, maar een zonovergoten lentedag. Omlandia mag in het Stadspark tegen koploper Velocitas 1897. Via een omtrekkende beweging over de Noordelijke rondweg werd het complex bereikt en omsingeld om het een beetje in de stijl van de barre, dagelijkse realiteit te omschrijven.

De sterkste aanval in de competitie (Velocitas) tegen de één na beste verdediging in de competitie, aldus de actuele statistieken. Qua aanvallend vermogen is Omlandia enigszins gedupeerd en doen we niet mee in de top.

Omlandia-trainer Simon Schuil koos voor een 5-3-2 opstelling. Het bleek speltechnisch een gouden zet.

We vallen maar met de deur in huis. Velocitas kwam er eigenlijk niet aan te pas in de eerste helft. Sterker nog, Omlandia krijgt vier dotten kansen tot de rust. Velocitas sticht pas in de slotfase wat gevaar voor het Omlandia-doel.

Het algehele spelbeeld. Velocitas breidt zich suf om maar een gaatje te vinden in de verdediging van onze Ten Boersters. Het lukt hun echter niet om van dichtbij gevaarlijk te worden. Wat schoten van veraf zijn er, maar die gaan allemaal over. Pas in de laatste minuut wordt recht op het doel van Devon Harmsma geschoten. Probleemloos wordt door hem het gevaar gekeerd.

Hiervoor was Omlandia met grote regelmaat levensgevaarlijk. Zowel Robbert Veldman en Jeremy van Coevorden waren een plaag voor de Velocitas-verdediging. De opdracht was ook om meer voorin te blijven. Ook mijn wens. Aanvallers zijn levensgevaarlijk achterin en het vreet te veel energie. Kijk naar Haller tegen Benfica. Het rendement van beide, dus Robbert en Jeremy, ging direct ook belangrijk omhoog, maar zoals altijd 'een zwaluw maakt nog geen zomer'.

Robbert Veldman krijgt al in de achtste minuut een superkans. De Velocitas-keeper voorkomt een achterstand voor zijn team.

In de 22e minuut zien we een Omlandia-aanval die smoort in de Velocitas-verdediging. Daar had misschien meer ingezeten. In de 25e minuut krijgt Jeremy zijn eerste kans om Omlandia op voorsprong te zetten. Het net bolt, maar het is het zijnet vanaf buiten naar binnen.

Even later mag Jeremy op herhaling. Een hard schot op doel dit keer, de keeper laat de bal uit de handen stuiteren. Robbert is er als de kippen bij, maar zou volgens de grensrechter al buitenspel hebben gestaan bij het schot van Jeremy. Ik, op één lijn, betwijfelde het ten zeerste, maar kan daarvan geen bewijs leveren.

Ondertussen rommelde Velocitas af en toe dus aan de deur aan de overkant, maar de Omlandia-verdediging stond als een huis. Het hele team was verder in balans en leverde een topprestatie.

Dan staat het opeens toch 0-1 voor Omlandia. Een aanval leek al te zijn doodgebloed, maar Bodhi Prenger blijft jagen op de stuiterende bal. De keeper verkijkt zich volledig en opeens ligt de bal in het doel. Het was een eigen doelpunt volgens velen, maar wel dankzij Bodhi. Op dat moment echter een volledig verdiende voorsprong.

Na de rust is het direct weer Jeremy, die de 0-2 op het bord kan zetten. Een mooie slalom vanaf links, maar weer heeft hij pech. Zijn schot belandt in de handen van de keeper. Even later mag hij nog eens alleen op het doel af. Hij heeft geen geluk vandaag. Keurig schuift hij de bal langs de keeper, maar de bal komt op de paal en stuitert het veld weer in. Dure gemiste kansen zoals later blijkt.

Ook Velocitas wordt feller en krijgt wat beter spel en wat meer doelkansen. Voorlopig blijft het allemaal nog van ver. Er was geen reden voor wanhoop.

Dan volgt in de 60e minuut een voor mij onbegrijpelijke wissel. Robbert wordt er uitgehaald en vervangen door een middenvelder. Ik begreep er niets van. Twee man, die vier verdedigers aan de mangel legden en nu nog maar één. De balans in het Omlandia-team was hierna ook direct weg.

De gevolgen: twee Velocitassers konden juist meer naar voren en verhoogden dus de druk. Aanvallend kwam Jeremy op een eiland te staan wegens gebrek aan medespelers. Het spel verplaatste zich volledig naar de Omlandia-helft. Het wachten was vervolgens op een bedrijfsongelukje.

En die kwam dan ook. Het was ook een fraai doelpunt. Na wat heen en weer getik vlak voor de 16-m-lijn haalde een Velocitasser opeens loeihard uit. Devon was dit keer kansloos. 1-1 in de 72e minuut.

De 2-1 hing nu ook direct in de lucht. Een kopbal gaat rakelings over. Toch vocht Omlandia met de moed der wanhoop voor wat ze waard was. Bijna zelfs met succes. Bijna, want Brian Drevel mag als laatste toch nog een schot op doel wagen. Slechts een ver uitgestoken voet voorkwam de 1-2, een stand die gezien de kansen nog steeds niet onverdiend geweest zou zijn. Het mocht niet zo zijn.

Velocitas verhoogde de druk meer een meer en een snel genomen corner betekende in de 81e minuut opeens de 2-1. Wat een wreed spel is het af en toe toch. Omlandia probeert nog wat terug te doen, maar het oogt machteloos en zonder overtuiging. Eindstand: 2-1