zondag 24 oktober 2021

Omlandia 1 komt er niet aan te pas bij Be Quick 1887

Ter nagedachtenis aan Jannes Nijboer een minuut stilte voor aanvang van de wedstrijd.

Zaterdag 23 oktober. Wedstrijd nummer vijf van Omlandia 1, de tegenstander Be Quick 1887 1. Plaats van handeling: Haren, op de beroemde Esserberg.

Een beschouwing vooraf levert het volgende op. Om te beginnen is het fantastisch en stil najaarsweer en dus ook voetbalweer. Be Quick was al geconfronteerd met twee nederlagen, Omlandia één. Omlandia houdt al drie wedstrijden de nul vast. Voorin gaat het wat moeizamer. Be Quick daarentegen kent een aardig scorende voorhoede.

Toch denk je vooraf, dat er vanwege het verdedigingsbolwerk achterin wel perspectief is voor onze Ten Boersters. Laat in de middag, de wedstrijd begon pas om 15.50u , werd er gefloten voor de aftrap.

Manchester - Atalanta, Ronaldo

Over de eerste helft kunnen we, net als vorige week, kort en bondig zijn. Er viel nagenoeg niets te beleven. Met veel moeite maakte ik drie notities. In de 13e minuut een kansje voor Omlandia in de vorm van een moeizaam kopballetje van Remco Bolhuis dat naast ging. In de 16e minuut had een Omlandia-aanval meer rendement kunnen opleveren als er attenter was gereageerd.

Een klein voorbeeld van een goede mind-set in aanvallende zin van afgelopen woensdag. Ene Cristiano Ronaldo, nog maar 36 jaar, staat links langs de lijn ter hoogte van de middellijn. Een veldbrede pass van hem gaat helemaal naar rechts. De bal zal enkele seconden onderweg zijn. Bij aanname van de bal door de medespeler heeft CR de ruim 40 meter naar het strafschopgebied al weer overbrugd en wacht hij daar geduldig op de voorzet.

Dit moet een automatisme zijn van elk voetbalteam. Te vaak zie ik aanvallers moeizaam worstelen, omdat de medespelers niet mee of te laat zijn opgekomen. Bij FC Groningen bijna de standaard. Sorry, jongens. Automatismen, hoe vaker je iets herhaalt, hoe vaker je bijna blindelings elkaar weet te vinden. In een aanval gaat het om fracties van seconden, die bepalen hoe succesvol deze wordt. Hoe sneller er gehandeld kan worden, hoe hoger het rendement. Simpel als je het schrijft, wat lastiger vaak in de praktijk, maar toch ... het moet wel het streven zijn.

Weinig problemen voor keeper Devon Harmsma in de eerste helft

Ook Be Quick kwam er niet door in de eerste helft, wel hadden ze een licht technisch veldoverwicht, maar Omlandia's verdediging stond als een huis. Van BQ's kant noteerde ik een kopballetje dat ook naast het doel belandde. Ook nu werd de rust weer bereikt met de bekende brilstand.

Een uur lang

In de tweede helft leek het er eerst op, dat het een gezapige pot zou blijven. Beide partijen wisten zich niet of nauwelijks kansen te scheppen. Een uur lang zou dit echter maar goed gaan. Toen kwamen er scheurtjes in het beton van Omlandia.

Be Quick begon met een waarschuwing. We zien een fraaie omhaal op het doel van Devon Harmsma, maar ook deze ging naast. Het is de 59e minuut. Be Quick verhoogt de druk en Omlandia lukt het niet of nauwelijks meer om er onderuit te komen. Het werd pompen of verzuipen. Wat kan een wedstrijd vaak in luttele tellen een heel ander beeld opleveren.

64'- Een BQ-aanval van rechts, de bal komt rechts in het strafschopgebied van Omlandia, een miscommunicatie bij Omlandia, en de BQ-spits is er als de kippen bij om de bal met een strak, hard schot in de linkerbovenhoek te poeieren. Onhoudbaar. 1-0 voor Be Quick.

67'- Het is nu aanval na aanval voor BQ. Devon redt met een mooie redding na een hard schot.

71'- BQ schiet net naast. 75'- BQ schiet hard op doel. Devon en Jan Oosterbeek redden de situatie nog net. 78'- BQ schiet al weer net naast. 81'- BQ schiet over.

84'- BQ krijgt twee kansen op rij. Devon is weer de held. Even later ziet hij nog eens een bal voor langs gaan.

88'- En dan is daar toch opeens die ene kans voor Omlandia. Helemaal bij de achterlijn staat daar plotseling Jan Oosterbeek. Zijn schot of voorzet wordt echter door niemand ingetikt en gaat voor langs.

Veel te weinig problemen voor de BQ-keeper
 in de hele wedstrijd

88'- Knock out. BQ dendert dwars door de verdediging en scoort op schitterende wijze. 2-0, het is gebeurd.

Omlandia kan zich niet meer herstellen en de scheidsrechter fluit exact na negentig minuten voor het einde.

Wat een sterke tegenstander, dacht ik na afloop. Hoe is het mogelijk, dat ze al twee wedstrijden verloren hebben.