zondag 10 oktober 2021

Zwaarbevochten punt voor Omlandia 1 in Zuidlaren

Scrimmage voor het Zuidlaren-doel in de 1e helft

Vorige week meldde ik al in de subtitel na de 2-0 winst tegen Grijp skerk, dat 'één zwaluw nog geen herfst maakte', wie kent dit gezegde niet. Zaterdag 9 oktober werd een en ander bevestigd tegen FC Zuidlaren 1.

Het is een zonovergoten en nagenoeg bladstille herfstmiddag in Noord-Nederland als de scheidsrechter om 15.05 fluit voor de aftrap. Het werd een wedstrijd waarin de tegenstander factor 3 was in vergelijking met Grijpskerk qua tegenstand, inspanning, snelheid en wat al niet meer. Energieverslindend was het negentig minuten lang voor beide partijen op het tweede veld van de gastheren. Het hoofdveld was namelijk veel te laat ingezaaid. In Drenthe laten ze er dus inderdaad geen gras over groeien. Wel jammer voor het voetbal. Op naar de wedstrijd.

Voordat ik er erg in had, had Zuidlaren al bijna gescoord. Twee kansen op rij voor Zuidlaren, waarvan één op de paal, leverden geen doelpunten op. Het is de 7e minuut. De clubs houden elkaar vanaf dat moment echter goed in evenwicht. En heel langzaam begint Omlandia meer en meer het spel naar zich toe te trekken. Kansen bleven echter eerst langdurig uit.

Pas na zo'n 25 minuten wordt Omlandia voor het eerst gevaarlijk. Zelfs drie keer op rij. De eerste bal belandt in het zijnet, de tweede kans is voor Wouter Hoek en hij frommelt de bal zelfs bijna in het doel. Bijna, want ook hier is de paal een hinderpaal. De derde kans is voor Jeroen Dijkhuizen. Prima inkomend vanaf de rechtervleugel naar het doelgebied levert een schot op dat rakelings voorlangs gaat. Doelpunten blijven dus uit.

Het spel golft op en neer. In de slotfase van de eerste helft lukt het Zuidlaren weer eens vanaf links met een goede aanval. Een prima voorzet wordt gevolgd door een veel te zacht intikkertje. Keeper Devon Harmsma heeft er geen probleem mee. Hij zou het nog een stuk drukker krijgen na de rust.

Rust, stand 0-0.

Na de rust liep het voor Omlandia opeens minder soepel. Zuidlaren start ook nu met twee kansen op rij, twee kopballen. Devon weet de eerste te pareren, maar met een herkansing voor een tweede Zuidlaarder tot gevolg. Deze kopbal gaat voorlangs.

Ook Omlandia krijgt weer twee kansen op rij. Een voorzet van Cees van der Wolde komt voor de voeten van Robbert Veldman. De bal wordt niet goed geraakt en Zuidlaren-spelers zijn op tijd om de herkansing te blokkeren. Cees herhaalt het met een tweede goede voorzet. Ook nu is de bal voor Robbert, maar zijn kopbal komt in het zijnet terecht. Goede kansen allemaal tot nu toe, maar niet benut dus. Het is de 68e minuut.

De laatste twintig minuten zijn voor Zuidlaren. Het is kans op kans voor de gastheren. Met kunst- en vliegwerk staat Omlandia te verdedigen. We zien een lange solo vanaf de linker middenlijn, het gevaarlijke schot gaat net naast het Omlandia-doel. Een superkans volgt vanaf de rechtervleugel, maar de afronding, een keihard schot, gaat over. Fabio is 'blij' met geel als hij een tegenstander op het punt van doorbreken nog even vasthoudt.

Zuidlaren blijft maar doorgaan. Dat er geen doelpunt valt is een wonder. Pas in de 90e minuut komt de Zuidlaren-keeper weer in beeld. Na een corner kopt Jan Oosterbeek rakelings naast. De laatste kans is weer voor Zuidlaren, weer weten ze niet te scoren. Omlandia sleept met bloed, zweet en tranen een gelukkig punt mee. Het blijft dus 0-0.

Wat constateringen vanaf de zijlijn onder het motto 'de beste stuurlui staan aan wal'

De meest technische aanvaller (rechtsvoor) moet na een mislukte Omlandia-corner op de linksachter-positie (!!) verdedigend ingrijpen (slotfase 1e helft; dus 60m overbruggen). Leuk voor het team zo'n conditie, maar dan staat er iets positioneel helemaal niet goed bij de corner. Hij deed het perfect desondanks, maar het gaat ten koste van de persoonlijke fysieke aanvalskracht in de eindfase en dus van het team.

De snelste speler, gevaarlijke aanvaller en afmaker pur sang heeft als invaller nagenoeg alleen maar verdedigend gevoetbald waar gezien zijn snelheid en een kleine blessure 'schoffie loeren' toch de winst had kunnen betekenen. Daarnaast bindt hij verdedigers aan zich, die zich dan niet met de opbouw kunnen bemoeien.
Juist snelle handenbindende vleugelaanvallers zorgen ervoor (en zeker als je onder druk staat), dat de tegenstander niet met man en macht kan aanvallen. De aanvalskracht van de tegenstander gaat omlaag. Daarnaast heb je simpelweg meer kans op een goede counter met meer mensen voorin.

Natuurlijk kostte de wedstrijd veel energie, maar bij de vrije trap in de slotfase bij de cornervlag stond het middenveld ter hoogte van de middencirkel in kansrijke situatie. Dat is meer dan een gat van 30 meter. Uit 'honderd jaar' statistische opmetingen is gebleken, dat de linies met niet meer dan 15 meter tussenruimte moeten opereren. Vanaf 20 meter wordt het riskant, omdat de tegenstander simpelweg teveel ruimte krijgt. De aanvoerder zou hierop moeten letten en sturen.
Bij de E-D en C-ers liep dit proces (3 kampioenschappen) al als een trein dan moet dit toch zeker bij de senioren een automatisme zijn met 50% van de spelers van destijds. Doelgemiddelde: 5 resp. 7 ! het zit al in hun genen.