zondag 10 maart 2019

Wonderlijke ontknoping bij Omlandia 2 tegen koploper Knickerbockers

De Knickerbockers sluitpost onderschept de bal
Het leek wel de finale van  "Wie is de mol?" gisteren 9 maart op het Ten Boerster voetbalcomplex.

In die zin, dat er bij de wedstrijd van nummer twee Omlandia 2 tegen koploper Knickerbockers 5 een uitslag uit de bus rolde na negentig minuten waar maar weinig mensen nog in geloofden.

De aanloop naar de wedstrijd toe was voorbeeldig. Een gezamenlijk ontbijt zou de grondslag moeten zijn van een spectaculaire wedstrijd, die vanzelfsprekend in het voordeel van de Ten Boersters zou eindigen aldus de optimisten. Bij winst van Omlandia zou ook de achterstand nog maar drie punten zijn en dan mag je aan het kampioenschap beginnen te denken.

Het weer was van het type 'maart roert zijn staart', maar gelukkig voor spelers en bezoekers werd er juist voor deze wedstrijd een kleine pauze ingelast. Het was dus grotendeels droog en het veld goed bespeelbaar. Een harde wind was echter voor beide partijen een probleem.

Luctor et emergo

Spaarzame aanval van Omlandia
Ondanks de voorbereiding was Omlandia in het begin niet goed bij de les. Twee dotten van kansen noteerde ik voor de Knickerbockers in de tweede en derde minuut. Het geluk was aan Omlandia's zijde. De tegenstander profiteerde niet.

Ook qua veldspel hield het niet over. Erger nog, technisch was Knickerbockers heer en meester. Ik als optimist was als toeschouwer bij het 16-m-gebied van de tegenstander gaan staan. Wachtend op de Omlandia-goals die daar als rijpe appels zouden vallen. Drie kwart van de tijd keek ik echter naar een viertal verdedigers, die het niet al te druk hadden. Slaapverwekkend haast.

Dan zal het aan de overkant wel druk zijn geweest, denk je dan. Maar dat was nu ook weer niet het geval. Na de twee kansjes in de opening was het weliswaar "ik worstel en kom boven" bij Omlandia, maar veel gevaarlijke aanvallen van de Knicks noteerde ik niet. Toch komen ze op voorsprong.

In de 17e minuut wordt er in de Omlandia-verdediging wat slapjes gereageerd waar snel ingrijpen geboden was. Een aanvaller onderschept de bal en kan in alle vrijheid een schot op het doel van Wim Beukema lossen. De bal zeilt met de wind mee rechts in het doel, 0-1.

Dennis van Dijk (11)
Omlandia heeft op dat moment werkelijk nog niets laten zien voorin. Pas in de 25e minuut lukt het Dennis van Dijk om in de buurt van het strafschopgebied te komen. Hij passt naar Bodhi Prenger, die de bal van rechts keurig voor het doel schuift. Voor het intikken haast, maar dan moet er wel iemand staan. Dat laatste stukje ontbrak dus nog. De bal ging voorlangs.

Tot de rust gebeurde er verder niets noemenswaardigs.

Veerkracht

Na de rust veranderde er aan het spelbeeld niet veel. De vleugels van de Knickerbockers waren een plaag voor de Omlandianen, die keer op keer op het verkeerde been werd gezet. Dit resulteerde al weer snel in een goede kans voor blauw-zwarten, maar Wim kon nu wel het gevaar onderscheppen.

In de 52e minuut een vrije trap op zo'n 100 meter van het Omlandia-doel. Vooruit, iets minder dan, maar wel zo'n 30 meter minimaal. Met tegenwind zou het moeilijk scoren moeten zijn, denk je dan. Dat dacht kennelijk iedereen, want de bal vloog er wel degelijk in.

0-2 achter, en een Omlandia wat er werkelijk nog geen minuut aan te pas is gekomen. Laten we het maar op psychologie gooien, zand in de ogen van de tegenstander strooien, een briljante strategie van de Omlandia-coach.  En met resultaat, de Knickerbockers denkt op rozen te zitten en haalt één van de sterkste spelers er uit t.w. Knoedeltje ( je moet wat als je geen namenlijstje hebt).

'Knoedeltje', de plaag van de Knickerbockers
Omlandia doet ook nog een duit in het zakje. Gefrustreerd door de gang van zaken moet er een speler af na alle kleuren van de regenboog te hebben gezien, maar vooral een gele en rode kaart. Met tien man gaat het team verder. Het is de 69e minuut.

Dan heb je gelukkig nog wel wat familie in het veld staan. Het eerste wonder kwam dan ook in de 73e minuut. Jeroen Dijkhuizen bereikt zowaar eens, en nog belangrijker met de bal, het strafschopgebied van de Knicks. Een klein tikje en hij ligt. Niemand, die protesteerde toen de scheidsrechter een strafschop gaf. Het zal terecht zijn geweest. Henk van der Wolde zet zelfverzekerd de 1-2 op het bord. Nog 16 minuten te gaan.

Het gekke is dat de 'geniale' Omlandia-strategie zijn vruchten begint af te werpen. Meer en meer verschijnt Omlandia op de helft van de Knicks. Veel kansen leverde het jammer genoeg niet op. De Knicks lijken er wel af en toe gevaarlijk uit te kunnen komen, maar de buitenspelval stond telkens op tijd  open. Soms echter ook niet, maar dan was er nog de scheidsrechter die het 'gelukkig' wel goed fout zag.

Natuurlijk hadden de Knicks het duel ook al lang met het enorme veldoverwicht eerder en met meer doelpunten moeten beslechten. De foute (?) wissels kunnen ze ook op hun eigen conto schrijven.

We komen in de 89e minuut. Met wind mee wordt er van rechts maar eens een drop-shot richting spits Ivar Nijboer gelost. Op hoop van zegen het devies, en het wonder geschiedde. De bal raakt even de grond, de keeper komt er ook nog eens ten onrechte uit en Ivar lukt het om met een simpel wippertje de bal over hem heen te spelen. Het staat met tien man van 0-2 achter opeens 2-2. Ongelooflijk, wat een veerkracht.

De dreun is zo groot, dat je denkt dat er misschien ook nog winst uitgesleept kan worden. Daarvoor was echter de tijd te kort. Het bleef 2-2. Wel is nu een eventuele titel behoorlijk ver weg. Geloof echter in het ongelooflijke zolang het kan is mijn persoonlijk motto.

Statistieken Omlandia 2 - Knickerbockers 5: (1e resp.2e helft; totaal)

Corners: 0+2=2 resp. 4+1=5
Kansen: 1+2=3 resp. 4+2=6
Doelpunten: 0+2=2 resp. 1+1=2
Efficiency: 67% resp. 33%